Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να ανακαλύψεις την δύναμη που κρύβεις μέσα σου.
-Πώς να σκέφτεσαι πιο θετικά και ορθολογικά.


Υπολογίζεται ότι κάνεις περίπου 70.000 σκέψεις καθημερινά και αυτές επηρεάζουν όλα τα συναισθήματα και τις επιλογές σου. Αν και δεν μπορείς να ελέγξεις όλα όσα εμφανίζονται ξαφνικά στο κεφάλι σου, μπορείς να ελέγξεις το πώς αντιδράς σε αυτά.

Με το να πιστεύεις ότι δεν είσαι ικανός, με το να ανησυχείς μονίμως για τα όσα δεν μπορείς να ελέγξεις και με το να αφήνεις τις αρνητικές σου σκέψεις να σε επηρεάζουν, τελικά δεν θα καταφέρεις να φέρεις εις πέρας τίποτα. Όμως, αν αλλάξεις τακτική και συγκεντρώνεσαι μόνο στα θετικά στο τέλος θα εκπαιδεύσεις τον εγκέφαλό σου να κάνει περισσότερες θετικές σκέψεις.

Όταν εσύ ο ίδιος, επιλέγεις να αναλάβεις δράση σχετικά με τις σκέψεις και τις πράξεις σου, τότε είναι θέμα χρόνου να βγεις πιο δυνατός. Και όσο πιο δυνατός είσαι, τόσο περισσότερο θα αποδίδεις και τόσο πιο σωστά θα σκέφτεσαι. Είναι σαν ένας κύκλος με θετικά αποτελέσματα, ο οποίος λειτουργεί πολύ πιο απλά από όσο νομίζεις.

Ακολουθούν 7 στρατηγικές που θα σε βοηθήσουν να χτίσεις ψυχική και νοητική αντοχή:

Αντικατάστησε τα σενάρια με αληθινές σκέψεις

Όλοι μας κάνουμε υποθετικά σενάρια, τα οποία τις περισσότερες φορές δεν συμβαίνουν ποτέ. Αντικατάστησέ τα με αληθινές σκέψεις και σταμάτα να κάνεις τα εξής λάθη: Σταμάτα να κατηγορείς τον εαυτό σου, σταμάτα να ψάχνεις για κακές ειδήσεις, σταμάτα να σκέφτεσαι αρνητικά.

Όταν έχεις κάποιες από τις παραπάνω σκέψεις, τότε αμέσως σκέψου κάτι πιο πρακτικό και πιθανό να συμβεί. Όταν σκέφτεσαι ότι θα αποτύχεις, τότε δοκίμασε να αντικαταστήσεις την κακή αυτή σκέψη με το ότι «θα κάνω ό,τι μπορώ» ή αν σκέφτεσαι ότι μονίμως τα κάνεις θάλασσα τότε αναλογίσου όλες τις φορές που έκανες κάτι σωστό.

Άλλαξε κανάλι

Αντί να σκέφτεσαι τι δεν μπορείς να αλλάξεις, συγκεντρώσου στο να δεις τι μπορείς να αλλάξεις και τι περνάει τελικά από το χέρι σου. Άλλαξε κανάλι στο μυαλό σου και πήγαινέ το σε μια άλλη κατεύθυνση.

Φρόντισε να απασχολείσαι με κάτι που χρειάζεται προσοχή και κίνηση. Πήγαινε έναν περίπατο ή μίλα με έναν φίλο σου σχετικά με κάτι άσχετο ή κάνε δουλειές στο σπίτι. Το να αλλάξεις «κανάλι» τελικά θα πάει τον εγκέφαλό σου στην αντίθετη κατεύθυνση.

Σκέψου αντίθετα

Όταν κάνεις συνεχώς σενάρια καταστροφής, σκέψου αντίθετα. Σκέψου όλους τους λόγους που κάτι μπορεί να πάει σωστά αντί για λάθος. Κάνε μια λίστα με τις θετικές εκδοχές και τις αρνητικές και θα δεις ότι τελικά τα πράγματα ήταν πολύ πιο απλά.

Να είσαι ευγνώμων

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα άτομα που νιώθουν ευγνωμοσύνη έχουν λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κατάθλιψη, είναι πιο ευτυχισμένα και έχουν πιο ισορροπημένες σχέσεις, ενώ κοιμούνται και καλύτερα. Μάλιστα ορισμένες έρευνες υποστηρίζουν ότι ζουν και περισσότερο.

Γράψε μια λίστα για τα πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις ευγνωμοσύνη πριν κοιμηθείς και διαλογίσου λίγα λεπτά μέσα στην ημέρα. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποβάλλεις αρνητικά συναισθήματα, όπως η ζήλια και η λύπηση για τον εαυτό σου.

Αφιέρωσε χρόνο στο να «καθαρίσεις» το μυαλό σου

Σε έναν κόσμο που όλα πάνε γρήγορα και έχουμε συνεχώς ερεθίσματα, από ειδοποιήσεις στο κινητό μέχρι ένα νέο μήνυμα στον υπολογιστή, είναι πολύ εύκολο να νιώσουμε κούραση.

Για να νιώσεις όμως ζωντανός, χρειάζεται να αποφορτιστείς και να καθαρίσεις το μυαλό σου από όσα το κουράζουν. Έρευνες αναφέρουν ότι αυτό θα σε κάνει να νιώθεις λιγότερο στρες, να έχεις ψυχολογική ευεξία και να συγκεντρώνεσαι πιο εύκολα. Ωστόσο, αυτό θα πάρει λίγο καιρό μέχρι να το πετύχεις οπότε μέσα στην ημέρα, φρόντισε να αποσυνδέεσαι για λίγα λεπτά, ώστε να επαναφορτιστείς.

Σκέψου τι θα έλεγες σε έναν φίλο που αγαπάς

Όταν βιώνεις ένα πρόβλημα ή μια δύσκολη κατάσταση, είναι δύσκολο να παραμείνεις ήρεμος και ισορροπημένος. Μια άσκηση που βοηθάει είναι να σκεφτείς τι θα έλεγες ως συμβουλή σε έναν φίλο που αγαπάς, αν είχε το πρόβλημα που εσύ αντιμετωπίζεις.

Το να δεις το θέμα από την άλλη μεριά, θα σε βοηθήσει πολύ περισσότερο από όσο νομίζεις.

Να είσαι και λίγο αυστηρός με τον εαυτό σου

Δεν χρειάζεται να πιστεύεις ότι τα κάνεις όλα τέλεια για να πετύχεις. Μάλιστα, έρευνες αναφέρουν ότι το να είσαι λίγο αυστηρός με τον εαυτό σου ανά περιόδους, θα σε βοηθήσει να αποδίδεις καλύτερα. Είναι πιο πιθανό να τα πας καλά σε ένα τεστ που έχεις διαβάσει, επειδή ένιωθες ότι δεν θα γράψεις τέλεια, παρά σε ένα που διάβασες λίγο επειδή είχες εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου.

Δεν μπορείς πάντα να επηρεάσεις το αποτέλεσμα αλλά μπορείς να βασιστείς στον εαυτό σου ώστε να επηρεάσεις την διαδικασία. Με το να είσαι αφοσιωμένος στο πώς να αποδώσεις καλύτερα θα προσπαθήσεις περισσότερο και τελικά, θα έχεις πιο εύκολα το αποτέλεσμα που θες.

Χτίσε ο ίδιος τις αντοχές σου

Το να αλλάξεις τις σκέψεις σου είναι η μια μόνο παράμετρος, αναφορικά με το πώς να έχεις ψυχική υγεία και ευεξία. Χρειάζεται ωστόσο, να κάνεις και μερικές ασκήσεις που θα σε βοηθήσουν να σκέφτεσαι πιο θετικά.

Ξεκινά με μια εύκολη άσκηση και κάνε την καθημερινά. Μετά, κάνε κάτι λίγο πιο δύσκολο ώστε να χτίσεις ψυχική και νοητική αντοχή. Για να είναι πιο αποτελεσματικές οι ασκήσεις σου, περιόρισε τις ανθυγιεινές σου συνήθειες που σε κρατούν πίσω από τον στόχο σου. Αυτό θα σε βοηθήσει να αποδίδεις με πιο έξυπνο τρόπο, και όχι με πιο δύσκολο.

Διάβασε ακόμα:

Ψυχική Υγεία: Είναι Καιρός Να Περάσουμε Από Την Άγνοια Στη Δράση

Πώς να διαχειριστείς φόβους και ανησυχίες τον καιρό της πανδημίας

Author(s)

  • Amy Morin

    ψυχοθεραπεύτρια

    Η Amy Morin είναι ψυχοθεραπεύτρια, σύμβουλος ψυχικής υγείας και συγγραφέας best seller.