Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να αρχίσεις να μοιράζεις αγκαλιές.
-Πόση δύναμη μπορεί να κρύβει ένα email.


Όλες οι έρευνες δείχνουν πως όταν είσαι χαρούμενος γίνεσαι και πιο παραγωγικός. Γι’ αυτό θα πρέπει να φροντίζεις η μέρα σου να είναι χαρούμενη. Τι είναι όμως αυτό που μπορεί να σε κάνει χαρούμενο; Τι μπορεί να φτιάξει και να αλλάξει την διάθεσή σου και πώς; Ακολουθούν 7 απλά, αλλά αποτελεσματικά βήματα.

1.Έχε κάτι να περιμένεις

Τα χαρούμενα πρωινά ξεκινούν από την προηγούμενη νύχτα. Γι’ αυτό πριν πας για ύπνο φρόντισε να έχεις κάτι ευχάριστο να περιμένεις το επόμενο πρωί. Σύμφωνα με έρευνες, η προσμονή κάποιου ευχάριστου γεγονότος σε κάνει περισσότερο χαρούμενο και αισιόδοξο. Αν τώρα δεν έχεις τίποτα να περιμένεις υποσχέσου στον εαυτό σου ότι θα κάνεις κάτι που σε ευχαριστεί την επόμενη μέρα. Μπορείς να προγραμματίσεις για παράδειγμα μια συνάντηση με έναν φίλο.

2.(Δια)χειρίσου τη διάθεσή σου

Αν ξεκινάς την ημέρα σου με άσχημη διάθεση το πιθανότερο είναι ότι όλη η υπόλοιπη ημέρα σου θα κυλήσει επίσης αρνητικά αφού έρευνες αποδεικνύουν πως η πρωινή διάθεση μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή μας για όλη την ημέρα!

Σκέψου λοιπόν τι είναι αυτό που μπορεί να σε κάνει χαρούμενο το πρωί και απλά κάν’ το!  Στη συνέχεια διαχειρίσου με ψυχραιμία ότι είναι αυτό που μπορεί να σου χαλάει τη διάθεση. Σύμφωνα με τους ειδικούς αποκτώντας τον έλεγχο μιας κατάστασης μειώνεις τα επίπεδα του άγχους. Για παράδειγμα, αν είσαι αγχωμένος το πρωί σκέψου τι σε κάνει να διατηρείς τον έλεγχο και πράξε ανάλογα. Μία καλή συμβουλή είναι να μην βλέπεις τα email σου αμέσως μόλις ξυπνάς αλλά όταν φτάσεις στο γραφείο. Αν δεν το κάνεις, το άγχος σου θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα, θα ξεκινήσεις τη μέρα σου με θετική διάθεση και θα είσαι πιο παραγωγικός.

Αποκτώντας τον έλεγχο μίας κατάστασης, μειώνεις τα επίπεδα του άγχους.

3.Φάε πρωινό

Μήπως παραλείπεις συχνά το πρωινό σου; Αν ναι, κάνεις πολύ μεγάλο λάθος. Όταν ξεκινάς την ημέρα σου με ένα σωστό πρωινό βελτιώνεις τη διάθεση και την ενέργειά σου. Στην αντίθετη περίπτωση μπορεί να οδηγηθείς σε υπερκατανάλωση τροφής κια θερμίδων. Απόλαυσε το πρωινό σου λοιπόν, αφιέρωσε χρόνο σε αυτό και γίνε περισσότερο χαρούμενοι και αισιόδοξοι.

4.Κάνε κάτι που δε θέλεις

Σκέψου κάτι που θέλεις να αποφύγεις για το οποίο όμως νιώθεις και ενοχές αν δεν το κάνεις, όπως για παράδειγμα το να πας ή όχι γυμναστήριο. Αντιμετώπισέ το και μην το αποφύγεις. Αντίθετα κάν’ το και δώσε όλη σου την ενέργεια σ’ αυτό. Να είσαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα σου δώσει πολύ μεγάλη ικανοποίηση, ενέργεια και αυτοπεποίθηση για όλη την επόμενη ημέρα.

5.Πες ευχαριστώ μ’ ένα email

Ξέρεις ότι η ευγνωμοσύνη έχει τη δύναμη να αλλάξει τη ζωή σου; Κάθε ημέρα δοκίμασε να στείλεις ένα email ή ένα μήνυμα σε ένα φίλο, ένα μέλος της οικογένειάς σου ή ένα συνάδελφο που θα του λες “ευχαριστώ” για κάτι. Ακόμα και κάτι τόσο απλό, όσο ένα email μπορεί να σε κάνει πιο ευτυχισμένο και να ενδυναμώσει μία σχέση.

6.Αντιμετώπισε τις προκλήσεις

Επειδή τα πράγματα δεν πηγαίνουν πάντα όπως τα θέλεις για να προφυλάξεις την ημέρα σου προσπάθησε να έχεις πάντα ένα plan B σε όσα σχεδιάζεις να κάνεις. Θα δεις ότι με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα αισθάνεσαι καλύτερα αλλά θα είσαι και προετοιμασμένος να αντιμετωπίσεις τις ενδεχόμενες αρνητικές εξελίξεις.

7.Αγκάλιασε κάποιον που αγαπάς

Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Λίνκοπιγκ της Σουηδίας μια αγκαλιά είναι αρκετή για να δώσει μία θετική αύρα στην ημέρα σου εξασφαλίζοντας σημαντικά οφέλη στην ψυχική σου υγεία.

Μην περιμένεις άλλο. Ακολούθησε τα 7 βήματα που διάβασες. Σχεδιάσε κάτι ευχάριστο για αύριο, στείλε ένα “ευχαριστώ” ή αγκάλιασε κάποιον. Ποιος λέει ότι είναι τα μυστικά της ευτυχίας είναι δύσκολα;

Διάβασε ακόμα:

Μήπως Η Δουλειά Σου Δε Σε Γεμίζει; 

Έρευνα: Γιατί Είμαστε Λιγότερο Ευτυχισμένοι;