Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι ο ύπνος REM.
-Πώς να είσαι πιο παραγωγικός.


Από την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού, είναι πιο σημαντικό από ποτέ να έχουμε ποιοτικό ύπνο. Ωστόσο, οι συνθήκες και οι μέρες μας, που είναι γεμάτες αλλαγές και αβεβαιότητα, μπορούν να κάνουν το να έχεις έναν σωστό ύπνο αρκετά δύσκολο. Προκειμένου να οργανώσουμε τη λίστα με τις εκκρεμότητές μας ή να διαβάσουμε τα εισερχόμενα μηνύματά μας, πολλοί από εμάς δουλεύουμε περισσότερο από παλαιότερα, βάζοντας στην άκρη την ξεκούρασή μας.

Στην πραγματικότητα, το 33% των Αμερικανών κοιμούνται έξι ή λιγότερες ώρες το βράδυ, σύμφωνα με μια μελέτη στο περιοδικό Sleep. Αυτό είναι τουλάχιστον μία ώρα λιγότερο από τις επτά ώρες που πρέπει να κοιμόμαστε κατά μέσο όρο, όπως συνιστά η Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής ύπνου και το Εθνικό Ίδρυμα ύπνου.

Οι νέοι δυσκολεύονται ακόμα περισσότερο, επειδή χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους ενήλικες: τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 χρειάζονται εννέα έως 12 ώρες ύπνου και οι έφηβοι ηλικίας 13 έως 18 ετών πρέπει να κοιμούνται οκτώ έως 10 ώρες ώστε να αναπτυχθούν σωστά . Ωστόσο, μια έρευνα των GenYouth και Sleep Number διαπίστωσε ότι οι έφηβοι χάνουν κατά μέσο όρο 1,7 ώρες ύπνου ανά βράδυ ετησίως, με το 71% των μαθητών της μέσης και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να υποφέρουν από στέρηση ύπνου.

Συνήθως, έχουμε την τάση να καυχιόμαστε για το ότι μένουμε ξύπνιοι ως αργά ως απόδειξη για την παραγωγικότητα και την εργατικότητά μας. Αλλά τα ίδια τα δεδομένα δείχνουν ότι αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να περηφανευόμαστε. Η χρόνια έλλειψη ύπνου προκαλεί ένα πλήθος σωματικών, γνωστικών και διανοητικών προβλημάτων. Αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη, παχυσαρκίας, καρδιακών παθήσεων και υψηλής αρτηριακής πίεσης. Βλάπτει τη μνήμη, την συγκέντρωση και τη μαθησιακή μας ικανότητα. Και η στέρηση ύπνου καταστρέφει επίσης τη συναισθηματική μας κατάσταση, επιδεινώνοντας τα συμπτώματα της κατάθλιψης, προκαλώντας άγχος και ενισχύοντας την ευερεθιστότητα και την επιθετικότητα.

Γι ‘αυτό, βάλε ως στόχο να απολαμβάνεις καθημερινά έναν ποιοτικό και επαρκή ύπνο, γιατί τα οφέλη για τον εγκέφαλό μας είναι πάρα πολλά, ώστε να μην τα λάβουμε υπόψη. Ξεκίνα να βελτιώνεις τη ζωή σου – και να ενισχύεις τη δύναμη του εγκεφάλου σου σήμερα, δίνοντας προτεραιότητα στον ποιοτικό ύπνο.

Ιδού τι θα κερδίσεις:

Καλύτερη μνήμη

Ο βαθύς ύπνος ενοποιεί τις πρόσφατες αναμνήσεις μας για μακροχρόνια αποθήκευση, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Riverside. Η ικανότητα ανάκλησης με ταχύτητα και με ακρίβεια πρόσφατων στοιχείων ή πληροφοριών και συνομιλιών, αναφορικά με την εργασία μας, είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την ατομική παραγωγικότητα όσο και για την αποδοτικότητα στο χώρο εργασίας. Σε ευρύτερη κλίμακα, οι αναμνήσεις μας, μας επιτρέπουν να οικοδομήσουμε μια συνεκτική αίσθηση του εαυτού μας και των ιστοριών μας. Ποιοι είμαστε άλλωστε, αν δεν θυμόμαστε; Ο Καναδάς μυθιστοριογράφος Lucy Maud Montgomery έγραψε στις αρχές του 20ου αιώνα στο The Story Girl: «Τίποτα δεν χάνεται όσο το θυμόμαστε». Η μνήμη είναι ζωτικής σημασίας για την αυτογνωσία και την εξέλιξή μας. Άφησε λοιπόν αυτό το email που σκοπεύεις να απαντήσεις αργά τη νύχτα για το επόμενο πρωί και ξεκίνησε να στοχεύεις στο να κοιμάσαι 8 ώρες ημερησίως, το συντομότερο δυνατόν.

Ενισχυμένη δημιουργικότητα

Όσοι κοιμούνται οκτώ ώρες τη νύχτα έχουν περισσότερες από δύο φορές περισσότερες πιθανότητες να ανακαλύψουν έναν πιο αποτελεσματικό τρόπο για να ολοκληρώσουν μια γνωστική εργασία, σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου του Lübeck στη Γερμανία. Οι περισσότεροι χώροι εργασίας σήμερα βραβεύουν υπαλλήλους με νέες δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων. Την ίδια ώρα, μια αρκετά ενδιαφέρουσα έρευνα βγήκε από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ στο Ηνωμένο Βασίλειο, δείχνοντας ότι ο ύπνος REM προωθεί δημιουργικούς τρόπους σκέψης για τις αναμνήσεις που ενοποιούμε στον ύπνο εκτός REM. Όποια κι αν είναι τα διλήμματα που μαστίζουν τον εγκέφαλό σου για πολλή ώρα πριν τον ύπνο, η έρευνα αποδεικνύει ότι είναι πιο πιθανό να βρεις ο ίδιος την λύση για αυτά, την ώρα που κοιμάσαι, παρά όσο μένεις ξύπνιος, αφού ο εγκέφαλός σου λειτουργεί λιγότερο αποτελεσματικά και εφευρετικά.

Αυξημένη συγκέντρωση

Τίποτα δεν επιβραδύνει τον ρυθμό της ροής εργασίας σου, όσο η αδυναμία συγκέντρωσης και μελέτες δείχνουν ότι ο κακός ύπνος οδηγεί σε μειωμένη ικανότητα συγκέντρωσης και λήψης αποφάσεων. Ποιος δεν έχει βιώσει το αμήχανο σενάριο του να μην μπορεί να απαντήσει τίποτα σε μια ερώτηση που του έγινε, σε μια συνάντηση νωρίς το πρωί μετά από μια νύχτα με πολύ λίγο ύπνο; Ο εγκέφαλός μας, αδυνατεί να λειτουργήσει σωστά μετά από μια νύχτα αϋπνίας, επειδή δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε σωστά τα μέρη του εγκεφάλου μας που σχετίζονται με τη συνείδηση ​​και την εγρήγορση (τους λεγόμενους θαλάμους) και τη λήψη αποφάσεων (τα μετωπιαία κυκλώματα), αν δεν κοιμηθούμε. Μπορείς πάντα να περιορίσεις αυτή τη δυνητικά μεγάλη μείωση της παραγωγικότητάς σου – και τις επακόλουθες ενοχλητικές συνέπειες – δίνοντας προτεραιότητα στον ποιοτικό ύπνο.

Καλύτερη διάθεση και πιο ουσιαστικές σχέσεις

Ο ποιοτικός ύπνος, θα μπορούσε να βελτιώσει την ικανότητά σου να χειρίζεσαι το άγχος και τις αντιδράσεις σου. Η έρευνα από το Πανεπιστήμιο του L’Aquila στην Ιταλία δείχνει ότι τα άτομα που είναι ξεκούραστα, είναι πιο εύκολο να να ρυθμίσουν τα συναισθήματά τους – είναι πιο προσαρμοστικά και λιγότερο αντιδραστικά – και επιδεικνύουν μεγαλύτερη ενσυναίσθηση απέναντι στους άλλους. Ο καλός ύπνος είναι ένας εύκολος τρόπος για να αποφύγεις διαπροσωπικές συγκρούσεις και φυσικά το άγχος, τα οποία εκτός από το να είναι επιζήμια για τις σχέσεις σου, προκαλούν επίσης διαταραχές στην παραγωγικότητά σου.

Λιγότερο πόνο

Εάν υποφέρεις από χρόνιους πόνους, όπως κάνουν 50 εκατομμύρια Αμερικανοί, σύμφωνα με το C.D.C., ο ύπνος μπορεί να είναι το μαγικό ελιξίριο που θα σου λύσει το θέμα. Μια νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Μπέρκλεϊ έδειξε ότι η στέρηση και η έλλειψη ύπνου αύξησε την αντιδραστικότητα στο τμήμα του εγκεφάλου μας που επεξεργάζεται τον πόνο, υποδηλώνοντας ότι η καλύτερη ποιότητα ύπνου μπορεί να είναι ένα βιώσιμο θεραπευτικό μοντέλο για τη διαχείριση του πόνου. Αυτό είναι ένα πολλά υποσχόμενο εύρημα, δεδομένου ότι ο χρόνιος πόνος επηρεάζει αρνητικά την παραγωγικότητα στο χώρο εργασίας.

Μειωμένο άγχος

Το χρόνιο άγχος, έχει ως αποτέλεσμα να είναι έξι φορές πιο πιθανό να αντιμετωπίσεις προβλήματα με την απόδοση σου στο χώρο εργασίας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Ludwig Maximilian στη Γερμανία. Ο καλός ύπνος με την αποκατάσταση του ύπνου REM βοηθά στη διαχείριση των επιπτώσεων του χρόνιου άγχους, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, η οποία διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που στερήθηκαν τον ύπνο για 24 ώρες παρουσίασαν 30% αύξηση του άγχους την επόμενη μέρα. Με τον αριθμό ανθρώπων που υποφέρουν από άγχος να αυξάνεται συνεχώς, γεγονός που αφορά ακόμα περισσότερους εκείνους που ανήκουν στην Γενιά Z, είναι αν μη τι άλλο ευχάριστο το να υπάρχει έρευνα που υποστηρίζει ότι ο καλός ύπνος, μας βοηθά να διαχειριζόμαστε το άγχος μας.

Διάβασε ακόμα:

3 Μύθοι για τον ύπνο που κάνουν κακό στην υγεία σου

Έλλειψη ύπνου και έντονο στρες; Η λύση είναι μία και λέγεται “Yoga Nidra”.