Όταν ένα παιδί αντιμετωπίζει πρόβλημα και είναι ανήσυχο ή νιώθει φόβο, με δεδομένο ότι ακόμη δεν έχει αναπτύξει, εγκεφαλικά, τις δεξιότητες ώστε να διαχειρίζεται πλήρως τα συναισθήματά του, ως γονιός θα πρέπει να το βοηθήσεις και να του διδάξεις Στρατηγικές Ηρεμίας. Η δεξιότητα της συναισθηματικής ρύθμισης είναι εξαιρετικά σημαίνουσα και πρέπει να κατακτηθεί από νωρίς.

Οι Στρατηγικές Ηρεμίας χρειάζονται συχνή επανάληψη. Κι αν το παιδί στην αρχή κάνεις λάθος, δεν πειράζει, αφού από μόνο του θα πρέπει να βρει τον δικό του ρυθμό συναισθηματικής ρύθμισης και να αναπτύξει σιγά-σιγά τις δικές του στρατηγικές για να ηρεμεί, όταν το χρειάζεται.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως κάθε παιδί είναι διαφορετικό και καθένα θα έχει την δική του προτίμηση. Και βέβαια, μεγαλώνοντας οι προτιμήσεις θα αλλάζουν. 

Οι Στρατηγικές Ηρεμίας είναι αποτελεσματικές, διότι: 

  • Είναι επιστημονικές και βασίζονται στον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί εγκέφαλος του παιδιού
  • Εστιάζουν σε εκείνες τις κινήσεις του σώματος που προσδίδουν ηρεμία 
  • Περιλαμβάνουν δραστηριότητες, τις οποίες χρειάζεται το παιδί για να επανέλθει σε φυσιολογική/ήρεμη κατάσταση

Κάποιες από αυτές τις στρατηγικές, είναι:

1.Αναπνοή

Οι ασκήσεις αναπνοής είναι οι πιο γρήγορες κι αποτελεσματικές, ώστε να μειωθεί το στρες στο παιδί.

2.Γράψτε ένα Γράμμα

Το παιδί μπορεί να γράψει ένα γράμμα σε κάποιον -υπαρκτό ή φανταστικό πρόσωπο-, με τον οποίο θα ήθελε να μοιραστεί τα συναισθήματά του για κάποιο θέμα.

3.Πείτε την Αλφαβήτα ανάποδα

Όσο το παιδί εστιάζει σε κάτι συγκεκριμένο, ενεργοποιείται η αμυγδαλή και οι μετωπιαίοι λοβοί.

4.Σκεφτείτε και καταγράψτε 5 πράγματα για τα οποία είστε ευγνώμονες

Η ευγνωμοσύνη βοηθά το παιδί να επανέλθει σε ηρεμία και να απενεργοποιήσει τα έντονα συναισθήματα.

5.Πηγαίντε βόλτα

Κάντε μαζί μια βόλτα στη φύση ή παρακολουθείστε ένα ντοκιμαντέρ με θέμα τη φύση. Αποδεδειγμένα, η φύση γύρω μας, κοντινή και μακρινή, παράγει ηρεμιστικά αποτελέσματα στον εγκέφαλο.

6.Σχεδιάστε και χρωματίστε συναισθήματα 

Ενθαρρύνετε το παιδί να ζωγραφίσει τα συναισθήματα που νιώθει μια δεδομένη στιγμή ανησυχίας ή φόβου. Με αυτό τον τρόπο, εκφράζοντας κι εκτονώνοντας το αρνητικό συναίσθημα, το παιδί απεμπλέκεται, αποστασιοποιείται και ηρεμεί, βλέποντας νηφάλια πια το πραγματικό μέγεθος της αγωνίας του και, κυρίως, την πηγή του. 

Δώστε στο παιδί κίνητρο και δείξτε του τον δρόμο να βρει την πολύτιμη ηρεμία. Μπορεί να χρειάζεται να παίξει με το κατοικίδιο, να αγκαλιάσει μια κουβέρτα ή εσάς, τους γονείς, μπορεί να έχει ανάγκη να κάνει γυμναστική, να χορέψει, να ακούσει μουσική, να διαβάσει ένα βιβλίο…

Θυμηθείτε… Ένα συναισθηματικά ευφυές παιδί είναι σε θέση να φροντίσει τον εγκέφαλο και το σώμα του με αυτές τις τεχνικές, όποτε το χρειαστεί, αυτόνομα κι υπεύθυνα. 

Author(s)

  • Η Κατερίνα Παπαϊωάννου έχει σπουδάσει στο τμήμα Ηχοληψίας και Μουσικών Οργάνων στο Α.Τ.Ε.Ι. Κεφαλληνίας. Η Μουσική ήταν για εκείνη ανέκαθεν αυτή που ρύθμιζε το συναίσθημα, τη διάθεση, ακόμη και τις αποφάσεις της. Πέραν, όμως, από την Μουσική, πάντα της άρεσε να διαβάζει και να αναζητά τη γνώση. Τον τελευταίο χρόνο, έκανε ένα από τα όνειρά της πραγματικότητα και σπούδασε στην Global Academyof Coaching, Life Coach. Ασχολείται με το Kids Life Coaching γιατί αγαπάει τα παιδιά και θέλει να τα βοηθήσει να μάθουν τις δεξιότητες που θα τα βοηθήσουν στην υπόλοιπη ζωή τους ώστε να γίνουν ηγέτες του εαυτού τους.