Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο σημαντικό είναι το networking.
-Γιατί πρέπει να φροντίζεις τον εαυτό σου.


Οι περισσότεροι από εμάς αγαπάμε το επάγγελμα που κάνουμε. Ή τουλάχιστον αυτό συνέβαινε στην αρχη. Όσο όμως περνάει ο καιρός, ίσως χάνεις το ενδιαφέρον σου για τη δουλειά σου. Και αυτό είναι απόλυτα φυσικό.

“Το να κάνεις τα ίδια και τα ίδια κάθε μέρα καταντάει βαρετό. Αντίστοιχα, το να έχεις άπειρα tasks μπορεί να επηρεάσει το πώς αισθάνεσαι για τη δουλειά σου, προκαλώντας μάλιστα έντονο στρες ή ακόμα και επαγγελματική εξουθένωση” εξηγεί η career coach Hallie Crawford. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κυνηγάμε τη χαρά και την ικανοποίηση στο γραφείο. 

“Η επαγγελματική ευεξία απαραίτητη για την ψυχική σου υγεία” υποστηρίζει η Crawford. Όπως μάλιστα εξηγεί, επειδή η δουλειά αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας και επειδή περνάμε πολλές ώρες στο γραφείο, είναι πολύ σημαντικό να μας γεμίζει αυτό που κάνουμε και ο τρόπος με τον οποίο το κάνουμε. 

Πώς όμως θα παραμείνεις χαρούμενος στο γραφείο; Οι 6 τρόποι που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να το καταφέρεις.

1.Κάνε μία αλλαγή

Μπορεί να πρέπει να κάνεις τα ίδια πράγματα κάθε ημέρα. Προσπάθησε όμως να τα κάνεις με διαφορετικό τρόπο. “Δοκίμασε να κάνεις διαφορετικά tasks, χρησιμοποιώντας διαφορετικές δεξιότητες, αντί να κάνεις συνέχεια τα ίδια και μάλιστα με την ίδια σειρά” λέει η Crawford. Γιατί αυτές οι διαφορετικές δεξιότητες θα σε φέρουν ένα βήμα πιο κοντά στην ικανοποίηση που ψάχνεις. 

2.Γίνε εσύ μέντορας

Σύμφωνα με τον Jill Jacinto, millennial career coach, “κάποιες φορές βοηθάει να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου τον λόγο που αγαπάς αυτό που κάνεις. Και ο καλύτερος τρόπος για να το καταφέρεις είναι να βοηθήσεις κάποιον που αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα στη δουλειά του. Αυτό θα σε γεμίσει ενέργεια και θα σου δώσει μία ευκαιρία να μάθεις και εσύ ο ίδιος κάτι από τον άλλον.

3.Μάθε κάτι καινούργιο

Πριν αρχίσεις να αισθάνεσαι ότι βαριέσαι ή ότι η δουλειά σου δεν σε γεμίζει, δοκίμασε να μάθεις κάτι καινούργιο λέει η Crawford. “Άρχισε για παράδειγμα ένα online course ή μάθε οτιδήποτε καινούργιο που θα μπορούσε να σε βοηθήσει στη δουλειά”.  Το ζητούμενο είναι να είσαι πάντα ένα βήμα μπροστά. Μόνο έτσι θα μπορείς να ξεχωρίζεις. 

4.Κάνε networking

“Η συναναστροφή με καινούργια πρόσωπα μπορεί να σου δώσει κίνητρο και έμπνευση” λέει ο Jacinto. Επομένως παρακολούθησε ένα conference, αύξησε τις επαφές σου στο LinkedIn ή στείλε ένα email σε έναν παλιό σου συνάδελφο. Τέτοιου είδους κινήσεις θα σε βοηθήσουν να βελτιώσεις όχι μόνο την δημιουργικότητά σου αλλά ακόμα και τις συνεργασίες σου. 

5.Μίλα με το αφεντικό σου

Μην περιμένεις την ετήσια αξιολόγηση για να μιλήσεις στο αφεντικό σου, λέει η Crawford. “Μίλησέ του για τους επαγγελματικούς σου στόχους, πρότεινέ του να αναλάβεις καινούργια projects και ζήτησέ του feedback αναφορικά με τη συνολική σου απόδοση”. Με αυτόν τον τρόπο όχι μόνο θα σε έχει ο ίδιος στο μυαλό του, αλλά έτσι θα έχεις την δυνατότητα να ασχολείσαι με καινούργια tasks και αυτό θα σε βοηθήσει να ξαναβρείς το κίνητρό σου. 

6.Φρόντισε τον εαυτό σου

“Το να φροντίζεις τον εαυτό σου είναι πολύ σημαντικό. Κι όμως εσύ συχνά το αγνοείς, λέει η Jacinto. Επομένως, για να παραμείνεις χαρούμενος και στο γραφείο, προσπάθησε να διασφαλίσεις ότι η δουλειά δεν σου κλέβει χρόνο από την προσωπική σου ζωή. Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, βρες τρόπους για να αποφορτίζεσαι: κάνε μία βόλτα, ξεκίνα γυμναστική, βγες με τους φίλους σου. Βάζοντας εσένα σε προτεραιότητα καθημερινά, γυρνώντας στο γραφείο, θα νιώθεις περισσότερη ενέργεια και θα είσαι πιο αποδοτικός. 

Διάβασε ακόμα:

4 Λόγοι Για Να Είσαι Γενναιόδωρος Και Στο Γραφείο

Μπορούν Οι Φιλίες Του Γραφείου Να Σε Κάνουν Να Αποφύγεις Το Burnout;

Author(s)

  • Jillian Kramer

    Ειδικός σε θέματα Επαγγελματικής Ανάπτυξης

    Ο Jillian Kramer είναι ειδικός σε θέματα επαγγελματικής ανάπτυξης και συντάκτης του Glassdooor.