Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί δεν πρέπει να το παρακάνεις με τα light προϊόντα.
-Γιατί η γυμναστική δεν είναι πανάκεια.


Τα λάθη στη διατροφή είναι συχνά από όλους σχεδόν. Πιθανόν κι από εσένα. Είτε γιατί επηρεάζεσαι από μύθους ή έχεις έλλειψη σωστής ενημέρωσης, είτε λόγω τους στρες της καθημερινότητας που σε αποσυντονίζει και δεν σου επιτρέπει να τρως σωστά.

Κάποιες λοιπόν κακές διατροφικές συνήθειες σε οδηγούν στην αύξηση του σωματικού βάρους ή στην αλλοίωση της εικόνας του σώματος. Κι όμως, διορθώνοντας καθημερινά απλά πραγματάκια που κάνεις μέσα στην ημέρα, μπορείς να βελτιώσεις τη διατροφή σου.

Πώς μπορείς λοιπόν να αλλάξεις τις αρνητικές διατροφικές σου συνήθειες και να δημιουργήσεις θετικές, με σκοπό ένα υγιεινότερο πλάνο διατροφής;

1.Μην παραλείπεις το πρωινό

Το πρωινό γεύμα είναι πολύ σημαντικό γιατί σε βοηθάει να ξυπνήσεις το μεταβολισμό σου. Οπότε ναι. Πειράζει αν το παραλείπεις, γιατί αυξάνει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκειμένου ο οργανισμός σου να είναι σε θέση να «διαχειριστεί» τα επόμενα γεύματα που θα ακολουθήσουν. Πολλές φορές ακούω τα άτομα που απευθύνονται σε εμένα για το προβλήματα διαχείρισης του βάρους τους να μου λένε ότι τις ημέρες που παίρνουν πρωινό πεινάνε συχνότερα και αυτό το θεωρούν κακό. Στην ουσία όμως αυτό είναι θεμιτό. Έτσι μαθαίνουμε τον οργανισμό μας να πραγματοποιεί επιτυχώς πέψη και απορρόφηση των κεντρικών γευμάτων. Ξεκίνησε λοιπόν την ημέρα σου με ένα πρωινό όπως το γάλα με δημητριακά πρωινού, το οποίο αποτελεί μία λύση γρήγορη και σωστή μιας και περιλαμβάνει όλες τις ομάδες μακροθρεπτικών συστατικών (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λιπαρά).

2.Κατανάλωσε καθημερινά φρούτα

Τα φρούτα αποτελούν μία διατροφική ομάδα η οποία είναι πολύ πλούσια σε βιταμίνες και μέταλλα ενώ παράλληλα συστήνεται να καταναλώνονται καθημερινά. Βάλε λοιπόν κάθε πρωί στην τσάντα σου δύο εποχιακά φρούτα και σίγουρα θα μπορέσεις να εξοικονομήσεις στο γραφείο 5 λεπτά μέσα στην ημέρα προκειμένου να τα καταναλώσεις.

3.Μην κάνεις υπερκατανάλωση στα light τρόφιμα

Η σύγχρονη βιομηχανία τροφίμων έχει εξελιχθεί αρκετά προκειμένου να μας δίνεται η δυνατότητα να μειώνουμε σε κάποια γεύματα τις θερμίδες μας μέσω της κατανάλωσης light προϊόντων. Αυτό δεν θα πρέπει όμως σε καμία περίπτωση να συνεπάγεται την υπερκατανάλωσή τους. Μέτρον άριστον είναι η λύση, ενώ παράλληλα θα συμβούλευα να μην ξεχνάμε τη γεύση στη διατροφή μας. Οπότε, μία μικρή υποκατάσταση κάποιων τροφών με τις αντίστοιχες light επιλογές τους δεν είναι κακό αρκεί να μην καταλήγει να αποτελεί αποκλειστική επιλογή δίχως μέτρο.

4.Μην παραλείπεις γεύματα

Παρότι πλέον ακούς πολύ συχνά το πόσο σημαντικό είναι να κάνεις συχνά και μικρά γεύματα, πολλοί επιμένουν να πιστεύουν ότι η αποφυγή κάποιου γεύματος ή σνακ θα βοηθήσει να χάσουν, ενδεχομένως, πιο γρήγορα κιλά. Αυτό είναι μεγάλο λάθος γιατί μετά από μεγάλες περιόδους νηστείας ο οργανισμός θα δυσκολευτεί να μεταβολίσει σωστά την τροφή και πιο πιθανό είναι να επιλέξει να την αποθηκεύσει με τη μορφή λίπους. Καταλήγουμε λοιπόν και να πεινάμε αλλά και να παχαίνουμε.

5.Δεν χρειάζεται να πεινάσεις για να αδυνατίσεις

Η απώλεια βάρους προϋποθέτει οργάνωση στα γεύματα αλλά και μικρό περιορισμό θερμίδων. Τον περιορισμό αυτό ο οργανισμός τον αντιλαμβάνεται ως πείνα. Με μία σωστά οργανωμένη διατροφή μπορείς να «αντιμετωπίσεις» την πείνα που αισθάνεσαι μέσω ενός γεύματος ή ενδιάμεσου που θα ακολουθήσει.

6.Μη φας πολύ, επαναπαυόμενος ότι γυμνάζεσαι

Πολλοί πιστεύουν λανθασμένα ότι μπορούν να φάνε μεγάλες ποσότητες φαγητού δεδομένου ότι γυμνάζονται και καίνε αρκετές θερμίδες. Πρέπει να έχεις μία ορθά δομημένη διατροφή με τρία γεύματα και πολλά ενδιάμεσα την οποία θα ακολουθείς πιστά μιας και η υπερπροπόνηση δεν αποτελεί πανάκεια ενός γεύματος υπερκατανάλωσης.

7.Προσπάθησε να μην επηρεάζεται η διατροφή σου από το συναίσθημα

Η τροποποίηση των διατροφικών σου συνηθειών, είτε αυξάνοντας είτε μειώνοντας την πρόσληψη τροφής, κάθε φορά που αισθάνεσαι λύπη, χαρά ή άγχος, ορίζεται ως συναισθηματική διατροφή. Δυστυχώς, αυτό το κομμάτι έχει κατά βάση ψυχολογικό υπόβαθρο. Η εκπαίδευση αυτών που είναι επιρρεπείς στη συναισθηματική κατανάλωση διατροφής πάνω στις αρχές της σωστής διατροφής μόνο να βοηθήσει μπορεί, μιας και θα πρέπει να καταλάβουν ότι ένα επεισόδιο υπερκατανάλωσης λόγω συναισθηματικής φόρτισης θα πρέπει να ακολουθείται από συνέχιση του ορθού διατροφικού μοντέλου. Επιπλέον, η τιμωρία μέσω της μείωσης της ποσότητας των επόμενων γευμάτων απλά συνεχίζει αυτόν τον φαύλο κύκλο της συναισθηματικής υπερφαγίας και γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγεται.

Διάβασε ακόμα:

Έγκυος Στο Γραφείο; Μυστικά Για Σωστή Διατροφή

Νερό Κανονικό Ή Βιταμινούχο;

Author(s)

  • Μαριέττα Μαρκούση

    Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος

    Η Μαριέττα Μαρκούση είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος MSc, απόφοιτος του τμήματος Κλινικής Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Παν/μίου Αθηνών. Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο τμήμα Εφαρμοσμένης Διαιτολογίας-Διατροφής με ειδίκευση στη διατροφή και άσκηση. Από το 2010 έως σήμερα διατηρεί γραφείο στην περιοχή της Αθήνας, ενώ από τον Απρίλιο του 2013 διατηρεί μια νέα διαιτολογική μονάδα στην περιοχή της Νέας Ερυθραίας. Το ερευνητικό της ενδιαφέρον προσδιορίζεται σε θέματα διατροφικής παρέμβασης σε ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα βάσει των αρχών της μεσογειακής διατροφής, το οποίο αποτέλεσε τον τίτλο της πτυχιακής της διατριβής, καθώς και στα επίπεδα υδάτωσης στην βελτίωση της ποδηλατικής απόδοσης που αποτέλεσε τον τίτλο της μεταπτυχιακής της διατριβής.