Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια είναι η ιδανική δουλειά για εσένα.
-Τι πρέπει να κάνεις ώστε να την βρεις.


Η φετινή χρονιά είναι δεδομένο πως για όλους μας είναι ίσως η πιο ιδιαίτερη που έχουμε βιώσει μέχρι τώρα συλλογικά. Όπως είναι λογικό σε τέτοιες περιπτώσεις το πρώτο που επηρεάζεται είναι η οικονομία των χωρών και κατ΄επέκταση η ανεργία καθώς πολύς κόσμος έχει χάσει τη δουλειά του. Αν ανήκεις και εσύ σε εκείνους που ψάχνουν για δουλειά υπάρχουν 5 βήματα που μπορεί να ακολουθήσεις και να βρεθείς πιο κοντά στη δουλειά που θα συντελέσει στην ευτυχία σου.

Ποια είναι λοιπόν τα βήματα που μπορείς να ακολουθήσεις ώστε να βρεις την ιδανική για δουλειά για σένα;

Κατάγραψε όλα όσα σου αρέσει να κάνεις

Το 1ο βήμα είναι να βρεις ποια είναι αυτά τα πράγματα που απολαμβάνεις να κάνεις ούτως ή άλλως χωρίς να πληρώνεσαι. Για παράδειγμα τώρα που είσαι άνεργος πώς επιλέγεις να περνάς τον χρόνο σου; Αν ήσουν εισοδηματίας και είχες λύσει το οικονομικό σου πρόβλημα πώς θα περνούσες τις ημέρες σου; Και επειδή οι περισσότεροι θα λέγαμε τα ταξίδια, αναλογίσου κάτι άλλο τώρα που τα ταξίδια ούτως ή άλλως είναι πιο περιορισμένα. Σκέψου όλα αυτά τα ωραία πράγματα που απολαμβάνεις να κάνεις και τα κάνεις αβίαστα. Μπορεί να είναι οτιδήποτε, να πίνεις καφέ με φίλους, να παίζεις κιθάρα, να γράφεις άρθρα, οτιδήποτε.

Κατάγραψε όλα τα πράγματα τα οποία ξέρεις να κάνεις καλά

Αφού πλέον ξέρεις τι σου αρέσει, ήρθε η στιγμή να δεις τι μπορείς να κάνεις καλά. Τι είναι αυτά που ξέρεις να κάνεις καλύτερα παραπάνω από τον μέσο όρο; Ακόμη και 10% παραπάνω γνώση να έχεις σε σχέση με τους υπόλοιπους, είναι κάτι το οποίο μπορείς να το κάνεις επάγγελμα με τις κατάλληλες διαδικασίες. Σίγουρα θα υπάρχουν πράγματα τα οποία μπορείς να κάνεις καλά. Μην υποτιμάς τις ικανότητές σου. Κάθισε σε ένα ήσυχο μέρος και ρώτησε τον εαυτό σου «Για ποιο πράγμα ζητάνε συνήθως την βοήθεια μου ή την συμβουλή μου»; Θα εκπλαγείς με τις απαντήσεις!

Κατάγραψε τις βασικές σου αξίες

Εδώ σκέψου ποιος πραγματικά είσαι και ποιες είναι αυτές οι αξίες που είναι αδιαπραγμάτευτες για σένα. Για παράδειγμα αν η βοήθεια στον συνάνθρωπο είναι από τις πρώτες στην λίστα, θα συνειδητοποιήσεις ενδεχομένως ότι σου ταιριάζουν ανθρωποκεντρικά επαγγέλματα. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ξεκάθαρο στο μυαλό μας τι είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε και για ποιο πράγμα δεν δεχόμαστε διαπραγμάτευση σε καμία περίπτωση και αυτό θα γίνει μόνο αν έχουμε ήδη εντοπίσει και κατανομάσει τις αξίες μας.

Κατάγραψε μια ιδανική μέρα στην δουλειά

Έχεις σκεφτεί ποτέ πώς θα ήθελες ιδανικά να είναι μια μέρα σου στην δουλειά; Τι φοράς, ποιους έχεις γύρω σου, έχεις γραφείο ή μήπως βρίσκεσαι σε εξωτερικό χώρο; Κατάγραψε όλες τις λεπτομέρειες και φαντάσου τον εαυτό σου ήδη εκεί. Είναι πολύ σημαντικό επίσης να έχουμε ξεκάθαρη εικόνα του πώς θα είναι η καθημερινότητά μας στη δουλειά καθώς στον χώρο εργασίας περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας. Συνήθως ξέρουμε τι δεν θέλουμε από μια δουλειά αλλά σπάνια μπαίνουμε στην διαδικασία να δούμε τι πραγματικά θέλουμε.

Κατάγραψε τις ιδανικές συνθήκες εργασίας

Και αισίως φτάνοντας στο τελευταίο βήμα, είναι η κατάλληλη στιγμή για να σημειώσεις τις συνθήκες εργασίας που θεωρείς απαραίτητες και ιδανικές για σένα. Θα ήθελες ιδανικά για παράδειγμα να δουλεύεις 5 ώρες την ημέρα; Δευτέρα με Παρασκευή ή και Σαββατοκύριακα; Πόση ώρα κάνεις να πας στην δουλειά ή μήπως δουλεύεις από το σπίτι; Πόσα χρήματα θα ήθελες ιδανικά να παίρνεις τον μήνα; Όλες αυτές τις λεπτομέρειες είναι καλό να τις έχω ξεκάθαρες στο μυαλό σου ώστε να είναι και ο στόχος σου ξεκάθαρος.

Πλέον έχεις όλα τα απαραίτητα στοιχεία για να κάνεις τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να βρεις την ιδανική εργασία. Η δουλειά που είναι ιδανική για σένα ‘κρύβεται’ στον συνδυασμό των παραπάνω που εσύ ο ίδιος έχεις καθορίσει ως ιδανικό.

Η εργασία σου για να είσαι πραγματικά ευτυχισμένος, πρέπει να σου αρέσει, να σου βγαίνει σχεδόν αβίαστα, να ταιριάζει με τις αξίες σου και οι συνθήκες να είναι τέτοιες ώστε να υπάρχει χώρος στη ζωή σου και για τους υπόλοιπους τομείς της ζωής σου. Πίστεψε στη διαδικασία και η επόμενη εργασία θα είναι αυτή που ονειρεύεσαι!

Διάβασε ακόμα:

Νέος Στη Δουλειά; 6 Τρόποι Για Να Ξεχάσουν Ότι Δεν Είσαι Αρκετά Έμπειρος

Τι Δεν Αποκαλύπτουν Ποτέ Οι Έξυπνοι Άνθρωποι Για Τον Εαυτό Τους Στη Δουλειά

Author(s)

  • Τζορτζιάνα Γιάννη

    Online Courses Specialist

    H Τζορτζιάνα είναι Online Courses Specialist, Founder of Find Your Digital Way και Υποστηρίζει φιλόδοξους Digital Solopreneurs να χτίσουν και να προωθήσουν κερδοφόρα Ψηφιακά Μαθήματα με σκοπό την αυτοματοποίηση της ψηφιακής τους επιχείρησης και μιας πιο ελεύθερης καθημερινότητας.