Η SAD (Seasonal Affective Disorder) ή αλλιώς εποχική διαταραχή, στην οποία αναφερόμαστε ως “η μελαγχολία του χειμώνα” ξεκινά κάθε χειμώνα. Σε αντίθεση με την κατάθλιψη, τα συμπτώματα συνδέονται με μια εποχή. Μερικά από τα συμπτώματα περιλαμβάνουν χαμηλή ενέργεια, απουσία ελπίδας, δυσκολία συγκέντρωσης και αίσθημα κατάθλιψης. 

Η εποχική διαταραχή είναι θεραπεύσιμη σε μεγάλο βαθμό και το να αλλάξεις τον τρόπο που βλέπεις το χειμώνα θα σε βοηθήσει πολύ. Πολύ συχνά, ο τρόπος που σκεφτόμαστε επηρεάζει τη διάθεσή μας.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να αντιμετωπίσεις το χειμώνα που έρχεται: 

1. Ενεργοποιήσου 

Βάλε την άσκηση στη ζωή σου. Αν δε θέλεις ή δεν μπορείς να πας στο γυμναστήριο, υπάρχουν άπειρες εφαρμογές και video που μπορείς να παρακολουθήσεις και να χρησιμοποιήσεις από την ασφάλεια του σπιτιού σου. Η αερόβια άσκηση ειδικότερα παράγει ενδορφίνες και μπορεί να σε βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα. Για να ενισχύσεις τις κοινωνικές σου συναναστροφές, δημιούργησε μια ομάδα με τους φίλους σου για να ασκείστε μαζί. 

2. Επιδίωξε την έκθεση στο φως του ήλιου

Ναι, ακόμα κι αν κάνει κρύο, ντύσου ζεστά, βγες έξω και περπάτα για τουλάχιστον 10 λεπτά τη μέρα. Το φως μπαίνει στον εγκέφαλό σου μέσω των ματιών και παράγει σεροτονίνη και ντοπαμίνη, δυο νευροδιαβιβαστές που παίζουν ρόλο στη διάθεση. Επομένως, αντί να θεωρείς ότι το κρύο είναι ανυπόφορο, εστίασε στην ηλιοφάνεια και αποκόμισε τα οφέλη. 

3. Πλησίασε το παράθυρο 

Αν είναι εφικτό, οργάνωσε το γραφείο σου (στο σπίτι ή στη δουλειά) ώστε να είναι πιο κοντά στον ήλιο. Αυτό θα προσφέρει φυσικό φως που θα βελτιώσει τη διάθεσή σου. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, σκέψου το ενδεχόμενο για ένα light therapy box. Πρόκειται για μια συσκευή που εκπέμπει τεχνητό φως που μιμείται το φυσικό. 

4. Γίνε κοινωνικός 

Όπως και με άλλες διαταραχές στη διάθεση, αν συναναστρέφεσαι συμπονετικούς και υποστηρικτικούς ανθρώπους, θα βελτιώσεις τη διάθεσή σου. Βρες ανθρώπους που εμπιστεύεσαι και επικοινώνησε μαζί τους τακτικά.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Ο Thrive Οδηγός για την Ψυχική Υγεία

Η θεωρία του διανοητικού φόρτου: Εξηγώντας την αδυναμία συγκέντρωσης

Author(s)

  • Jonathan Alpert

    ψυχοθεραπευτής

    Ο Jonathan Alpert είναι ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και σύμβουλος καριέρας.