Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι αναφέρει η επιστήμη για την αισιοδοξία.
-Γιατί πρέπει να δώσεις χώρο στον εαυτό σου.


Είναι γεγονός πως βρισκόμαστε όλοι σε ένα δεύτερο lockdown, κάτι που έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχολογία μας. Όμως, μιας και είναι αναγκαίο «κακό» δεν έχεις άλλη επιλογή από το να το δεχτείς. Αν οι αρνητικές σου σκέψεις είναι περισσότερες από τις θετικές, ή αν έχεις αρχίσει να χάνεις το κουράγιο σου, τότε αυτό το άρθρο είναι για εσένα.

Πώς μπορείς λοιπόν να μείνεις αισιόδοξος εν μέσω πανδημίας; Παρακάτω θα βρεις 5 τρόπους που ελπίζω να σε βοηθήσουν.

Δώσε στον εαυτό σου χρόνο

Σίγουρα η ζωή όλων μας έχει αλλάξει και δεν μπορεί κανείς να το αρνηθεί αυτό. Δώσε στον εαυτό σου χώρο και χρόνο, ώστε να βιώσει όσα συναισθήματα νιώθει αλλά μην αφήνεις να σε κατακλύζει ο αρνητισμός. Μεταξύ άλλων, το να γράφεις ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης θα σε βοηθήσει.

Κάνε το για την οικογένειά σου

Αν νιώθεις ότι οι δυνάμεις σου σε εγκαταλείπουν, σκέψου ότι πρέπει να παραμείνεις αισιόδοξος για την οικογένειά σου. Έρευνες έχουν αναφέρει πολλάκις τα πλεονεκτήματα της αισιοδοξίας και με το να επιλέγεις να χαμογελάς, παρά τις δυσκολίες δίνεις το καλό παράδειγμα σε όσους αγαπάς να κάνουν το ίδιο.

Σκέψου το παρόν

Το ρητό «όταν κάνουμε σχέδια, ο Θεός γελάει» ταιριάζει άψογα στην παρούσα φάση. Μην σκέφτεσαι μακροπρόθεσμα γιατί το πιο πιθανό είναι να αγχωθείς. Επικεντρώσου στο σήμερα, στο ότι είσαι υγιής και στο ότι προστατεύεις τον εαυτό σου και τους γύρω σου μένοντας σπίτι.

Διάβασε ένα βιβλίο

Το να διαβάζεις βιβλία, σχετικά με ανθρώπους που πέρασαν δυσκολίες και ανταπεξήλθαν ή γενικότερα βιβλία γεμάτα αισιόδοξα αποφθέγματα, είναι επίσης βοηθητικό. Μπορείς ακόμα και να γράψεις όλα όσα διαβάζεις κατά καιρούς και σου φαίνονται ενδιαφέροντα, ώστε να ανατρέχεις στο προσωπικό σου «βιβλίο» όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν καλά.

Σκέψου τις επιτυχίες σου

Σίγουρα και εσύ στο παρελθόν θα αντιμετώπισες προκλήσεις από τις οποίες βγήκες πιο δυνατός. Σκέψου λοιπόν τις δικές σου, προσωπικές νίκες και επιτυχίες και στο τέλος θα δεις πως είσαι πολύ πιο δυνατός από όσο νομίζεις.

Να θυμάσαι

Τα όσα ζούμε είναι πρωτόγνωρα όμως είναι γεγονός πως είναι ιστορικά δρώμενα. Όταν τελειώσει όλο αυτό, και μπορούμε να κάνουμε όσα κάναμε και παλαιότερα, αν μη τι άλλο θα έχουμε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα να διηγηθούμε στις επόμενες γενιές!

Διάβασε ακόμα:

Πώς να διατηρήσεις την ευεξία σου ακόμα και σε lockdown – Οι 3 τρόποι

Άσκηση και στο lockdown: Συμβουλές από την Ελένη Πετρουλάκη