Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσες φορές τη μέρα κοιτάς το κινητό σου.
-Πώς ο διαλογισμός θα σε βοηθήσει να συγκεντρώνεσαι καλύτερα.


Πόση ώρα πιστεύεις ότι μπορείς να παραμείνεις συγκεντρωμένος χωρίς να ασχοληθείς με το κινητό σου ή τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης; Ο Adam Gazzaley, νευροεπιστήμονας και καθηγητής νευρολογίας και ο Larry Rosen, καθηγητής ψυχολογίας υποστηρίζουν στο βιβλίο τους “The Distracted Mind: Ancient Brains in a High-Tech World”, ότι η προσοχή του σύγχρονου ανθρώπου διασπάται συνεχώς, καθώς κοιτάζει το κινητό του 150 φορές την ημέρα κάθε 6 ή 7 λεπτά. Σύμφωνα, όμως, με τους ίδιους δεν φταίει μόνο η τεχνολογία για αυτή τη διάσπαση προσοχής, αλλά και το ανθρώπινο μυαλό, καθώς είναι σχεδιασμένο έτσι, ώστε να αναζητά διαρκώς νέες πληροφορίες.

Και επειδή πιθανότατα αναρωτιέσαι τι μπορείς να κάνεις για να αυξήσεις την συγκέντρωσή σου, οι ειδικοί σου δίνουν την απάντηση στις 5 συμβουλές που ακολουθούν.

1.Μην κάνεις πολλά πράγματα ταυτόχρονα

Το να ασχολείσαι με πολλά διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα όχι μόνο δεν βοηθάει την προσοχή σου, αλλά σε κάνει να είσαι αφηρημένος και να μην δίνεις σημασία στις λεπτομέρειες, με αποτέλεσμα να κάνεις λάθη και να σπαταλάς πολύ περισσότερο χρόνο από το αν έκανες ένα πράγμα την φορά.

Αν πάλι νομίζεις ότι είσαι πολύ καλός στο multitasking, τότε μάλλον κάνεις λάθος, γιατί αυτό δεν σημαίνει ότι είσαι και αποτελεσματικός. Οι Gazzaley και Rosen υποστηρίζουν ότι με τον ίδιο τρόπο που δεν μπορείς να σηκώσεις 500 κιλά, γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί το σώμα σου, έτσι δεν μπορείς να κάνεις και multitasking, γιατί δεν μπορεί να ανταποκριθεί ο εγκέφαλός σου.

2.Κάνε γυμναστική και κοιμήσου καλά

Ενδυναμώνοντας το σώμα σου, ενδυναμώνεις και το μυαλό σου, καθώς έρευνες δείχνουν πως οι γνωστικές και διανοητικές σου λειτουργίες αυξάνονται μετά τη γυμναστική. Και ενώ η γυμναστική βοηθάει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου σου, δεν συμβαίνει το ίδιο και με έναν κακό ύπνο, αφού, σύμφωνα με τους Gazzaley και Rosen, ένας κακός ύπνος μπορεί να επηρεάσει την συγκέντρωσή σου. Φρόντισε, λοιπόν, να κοιμάσαι 7-8 ώρες την ημέρα εξασφαλίζοντας στον οργανισμό σου τα οφέλη ενός ποιοτικού ύπνου.

3.Κάνε διαλογισμό

Εστίασε στην αναπνοή σου και όταν διαπιστώσεις ότι δεν είσαι συγκεντρωμένος, εστίασε και πάλι στην αναπνοή σου. Ο διαλογισμός βελτιώνει τις γνωστικές λειτουργίες, αυξάνει την συγκέντρωση, επιταχύνει την επεξεργασία των πληροφοριών που δέχεται ο εγκέφαλος και βελτιώνει την μνήμη. Γι’ αυτό άρχισε να κάνεις διαλογισμό ένα λεπτό την ημέρα και προσπάθησε σταδιακά να το αυξήσεις. 

4.Έλα σε επαφή με την φύση

Περνώντας χρόνο στην φύση, σε βοηθάει να αδειάσεις το μυαλό σου και να γεμίσεις ξανά τις μπαταρίες σου. Μάλιστα, όπως υποστηρίζουν οι Gazzaley και Rosen, η επίδραση της φύσης είναι τόσο μεγάλη, που ακόμα και μία εικόνα μπορεί να σε βοηθήσει. Συστήνουν, λοιπόν, ακόμα και όταν δεν μπορείς να έρθεις σε άμεση επαφή με τη φύση, να κάνεις μικρά διαλείμματα ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να δίνεις την δυνατότητα στο μυαλό και το σώμα σου να ξεκουράζονται.

5.Διώξε ό,τι σου αποσπά την προσοχή

Μπορείς να αυξήσεις την συγκέντρωσή σου, αλλάζοντας συνήθειες. Τι σημαίνει αυτό; Βεβαιώσου ότι δεν υπάρχει τίποτα στο οπτικό σου πεδίο που να σου αποσπά την προσοχή- ούτε καν το κινητό σου, καθώς μπορεί να επηρεάζει και να μειώνει την απόδοσή σου, ακόμα και όταν είναι σε αθόρυβη λειτουργία. Τέλος, οι Gazzaley και Rosen συνιστούν να μην ασχολείσαι με τα μηνύματα, τις ειδοποιήσεις και τα social media περισσότερες από τρεις φορές την ημέρα και θα διαπιστώσεις ότι η απόδοση και η συγκέντρωσή σου θα βελτιωθούν σημαντικά κι εσύ θα αισθάνεσαι λιγότερο άγχος και στρες.

Διάβασε ακόμα:

Τα 7 Οφέλη Της Άσκησης Στο Μυαλό Σου

Μultitasking: Η Άλλη Πλευρά Του Νομίσματος

Author(s)

  • Eric Barker

    συγγραφέας

    Ο Eric Barker είναι συγγραφέας και δημιουργός του blog www.bakadesuyo.com, που αφορά σε θέματα αυτοβελτίωσης.