Καθώς προετοιμαζόμαστε για την επίσημη έναρξη του καλοκαιριού, δεν υπάρχει πιο κατάλληλη στιγμή για να κάνουμε έναν έλεγχο ψυχικής υγείας και να σκεφτούμε πώς μπορούμε να πάρουμε τον έλεγχο της στα χέρια μας, χωρίς να την αφήσουμε να μας καταβάλει. Στην τελική, θα πρέπει να σκεφτούμε τι πραγματικά θέλουμε εμείς και να μην υποχωρούμε στις διάφορες πιέσεις και απαιτήσεις που ενδεχομένως προκύπτουν. Καθώς επιστρέφουμε σε κάποιο επίπεδο κανονικότητας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως για να είμαστε πιο χαρούμενοι και να περάσουμε ένα καλοκαίρι χωρίς άγχος, θα πρέπει να κάνουμε όσα λιγότερα γίνεται.

Ακολουθούν 5 τρόποι για να διατηρήσεις την ψυχική σου υγεία και να απολαύσεις το καλοκαίρι:

1.Βρες χρόνο για αποφόρτιση για να καταπολεμήσεις το άγχος

Είτε μας αρέσει είτε όχι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η τεχνολογία αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας — ειδικά κατά τη διάρκεια διακοπών. Απενεργοποιώντας τις ειδοποιήσεις, θα σε βοηθήσει να απαλλαγείς από το άγχος. Προσπάθησε να εστιάσεις λιγότερο στην τεχνολογία και περισσότερο στους ανθρώπους και όλα όσα βρίσκονται μπροστά σου. Βρες μια υγιή ισορροπία μεταξύ ψηφιακής και πραγματικής ζωής.

2.Προσπάθησε να ανησυχείς λιγότερο

Αλήθεια πιστεύεις ότι η ανησυχία κάνει πραγματικά τα προβλήματά σου να εξαφανιστούν; Όσο περισσότερο ανησυχούμε, τόσο χειρότερα καταλήγουμε να νιώθουμε. Προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις ότι η ανησυχία δεν είναι φίλος σου – είναι απλώς ένα σύμπτωμα του πώς αισθάνεσαι. Την επόμενη φορά, λοιπόν, που θα αρχίσεις να ανησυχείς και να αγχώνεσαι για όλες τις καλοκαιρινές υποχρεώσεις, σκέψου τι πραγματικά μπορείς να ελέγξεις και τι όχι και στη συνέχεια ποια βήματα πρέπει να κάνεις τα βήματα για την επίλυσή του. Εστίασε πρώτα σε αυτό που βρίσκεται ακριβώς μπροστά σου – και απόφυγε τους περιττούς στρεσογόνους παράγοντες.

3.Κοιμήσου λιγότερο τα Σαββατοκύριακα

Αν και το να μην σηκώνεσαι από το κρεβάτι σου το Σαββατοκύριακο, μοιάζει πολύ δελεαστικό, κάτι τέτοιο θα σου στερήσει πολύτιμο χρόνο, θα σου στερήσει την δυνατότητα να αξιοποιήσεις στο έπακρο τον χρόνο σου και το χειρότερο; Μπορεί να επηρεάσει το πρόγραμμα ύπνου σου για την υπόλοιπη εβδομάδα. Βρες λοιπόν λόγους για να σηκωθείς και να ξεκινήσεις το Σαββατοκύριακό σου – δεν χρειάζεται να είναι κάτι σπουδαίο – μπορείς απλά να ασχοληθείς με μια νέα δραστηριότητα ή ένα νέο χόμπι.

4.Πες λιγότερα «ναι»

Πες λιγότερα «ναι» σε καλοκαιρινές δραστηριότητες και δώσε προτεραιότητα σε πράγματα που πραγματικά χρειάζεσαι και θέλεις να κάνεις. Πολύ συχνά βάζουμε τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές μας – και αυτό είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε άγχος και δυσαρέσκεια. Λέγοντας λιγότερα «ναι, θα νιώσεις πολύ καλύτερα. Γι’ αυτό βάλε πρώτα τις δικές σου ανάγκες και όχι εκείνες των άλλων. Σκέψου τι πραγματικά θέλεις να κερδίσεις από αυτό το καλοκαίρι και κάνε ένα διάλειμμα για να το κάνεις να αξίζει τον κόπο.

5.Κάνε μικρότερα ταξίδια

Παραδοσιακά, οι άνθρωποι παίρνουν μια μεγάλη καλοκαιρινή άδεια. Αν και αυτό μπορεί να μοιάζει ιδανικό και να σε βοηθάει να κάνεις ένα διάλειμμα από τη δουλειά, την ίδια στιγμή ο προγραμματισμός του πού θα πας και πού θα μείνεις μπορεί να είναι πολύ αγχωτικός. Αντίθετα, οι πολλές μικρές αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν θα σε βοηθήσει να κάνεις πιο συχνά διαλείμματα, θα έχεις περισσότερες μικρές απολαύσεις να περιμένεις και σίγουρα θα είναι πιο εύκολες να τις προγραμματίσεις. Μην ξεχνάς ότι ακόμα και οι μικρές αποδράσεις του Σαββατοκύριακου μπορούν να επηρεάσουν θετικά την ψυχική σου υγεία αυτή την περίοδο.

Έτσι, καθώς μπαίνουμε για τα καλά στο καλοκαίρι, προσπάθησε να κάνεις λιγότερα για να το απολαύσεις περισσότερο και κράτησε μακριά το άγχος.

Author(s)

  • Jonathan Alpert

    ψυχοθεραπευτής

    Ο Jonathan Alpert είναι ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και σύμβουλος καριέρας.