Με την ελπίδα να μην χρειαστούν μέτρα που θα οδηγήσουν σε ολικά lockdown και μαζικές επιστροφές σε απομακρυσμένη εργασία, πολλοί εργαζόμενοι, έχοντας περάσει μήνες ή ακόμη και περισσότερο από χρόνο, σε καθεστώς τηλεργασίας, θα κληθούν να επιστρέψουν στα γραφεία τους και να (ξανα)προσαρμοστούν σε αυτά.

Η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει σε αυτήν την επαναφορά (ή και σε οποιαδήποτε άλλη προσαρμογή χρειαστεί στο μέλλον).

Συγχρονίστε τον browser

Κάθε μοντέρνος browser προσφέρει δυνατότητες συγχρονισμού των δεδομένων, όπως του ιστορικού, των αγαπημένων, των κωδικών πρόσβασης και άλλων απαραίτητων «συστατικών», όπως των extensions. Ενεργοποιώντας τη σχετική δυνατότητα, τα δεδομένα που βλέπει ο χρήστης στον έναν υπολογιστή (εκείνον του σπιτιού) παραμένουν σε συγχρονισμό με τα δεδομένα που βρίσκονται στον άλλον (του γραφείου) – ή ακόμη και σε συμβατές φορητές συσκευές, όπως smartphones. Σημειώνοντας, πάντα, πως είναι προτιμότερο ο συγχρονισμός να προστατεύεται από κάποιον κωδικό πρόσβασης και να μην γίνεται sync των passwords με αυτόν τον τρόπο.

Αποθηκεύστε στο cloud

Εάν δεν χρησιμοποιείτε κάποια υπηρεσία cloud storage, μάλλον η επιστροφή στο γραφείο είναι η κατάλληλη στιγμή για να αποκτήσετε και να δείτε τα οφέλη της. Services όπως το Google Drive, το Dropbox, το Box αλλά και τόσες άλλες, δίνουν την δυνατότητα συγχρονισμού των αρχείων σας (ή ακόμη και πολύ συγκεκριμένων φακέλων σε κάποιον υπολογιστή) μεταξύ των συσκευών σας – φορητών ή μη. Έτσι, τα αρχεία που είχατε και χρησιμοποιούσατε όταν βρισκόσασταν σε απομακρυσμένη εργασία, θα είναι εύκολα διαθέσιμα και στο γραφείο, χωρίς διαδικασίες αντιγραφής σε usb stick, σκληρούς δίσκους κτλ.

Μεταφέρετε τις εφαρμογές

Από τον υπολογιστή του σπιτιού σε εκείνον του γραφείου, σίγουρα θα υπάρχει μια σειρά εφαρμογών που θα χρειαστεί να εγκαταστήσετε από την αρχή ή να ρυθμίσετε ξανά. Δημιουργήστε μια λίστα με τα apps που χρειάζεται να εγκαταστήσετε και να ρυθμίσετε -αλλά και το που θα τα βρείτε- ώστε να είστε έτοιμος να προχωρήσετε στις σχετικές διαδικασίες οργανωμένα και το συντομότερο. Έτσι, δεν θα σας λείψει κάτι μελλοντικά, όταν θα φτάσει η στιγμή που θα το χρειαστείτε.

Αναβαθμίστε λειτουργικό και apps

Αν και είναι κάτι που πολλοί χρήστες αγνοούν, το update του λειτουργικού συστήματος και των διαφόρων εφαρμογών είναι κάτι που θα πρέπει να πραγματοποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Το βασικότερο από αυτή τη διαδικασία είναι πως διορθώνονται «τρύπες» ασφαλείας που ενδέχεται να βλάψουν την εργασία. Ξεκινήστε το Windows Update όταν δεν χρειάζεστε το πλήρες εύρος ταχύτητας της σύνδεσης σας και προχωρήστε στην εγκατάσταση των αναβαθμίσεων σε κάποιο χρονικό σημείο που δεν θα απαιτηθεί να αλληλοεπιδράσετε με το PC – καθώς θα χρειαστούν σχεδόν σίγουρα restart, που απαιτούν χρόνο.

Οργανώστε τους κωδικούς

Οι κωδικοί πρόσβασης αποτελούν -ακόμη και σήμερα- ένα αναπόσπαστο κομμάτι της διαδικτυακής μας δραστηριότητας. Είτε πρόκειται για το mail είτε για κάποιου άλλου τύπου εφαρμογή ή υπηρεσία, ένας (ισχυρός) κωδικός πρόσβασης είναι απαραίτητος για πρόσβαση. Η διαχείριση, όμως, πολλών passwords είναι μια δύσκολη διαδικασία. Για αυτόν τον λόγο, εφαρμογές και υπηρεσίες, όπως τα Lastpass και Keepass, έρχονται να συνεισφέρουν σε αυτή τη διαδικασία – και να σας βοηθήσουν να έχετε πρόσβαση στα passwords από οπουδήποτε.

Αρχική δημοσίευση από τον Χρήστο Κοτσακά στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

Τι μπορείς να κάνεις για να αποφύγεις το burnout στον ψηφιακό κόσμο

Πώς να απογειώσετε την απόδοση των εργαζομένων σας μέσω των bonus 

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.