Καθώς προχωράει το καλοκαίρι, είναι μια καλή περίοδος να ελέγξουμε την ψυχική μας υγεία. Ο ζεστός καιρός συνοδεύεται από διάφορους πιεστικούς παράγοντες, ειδικά τώρα που η κοινωνία μοιάζει να απομακρύνεται από τη νοοτροπία της πανδημίας που κυριάρχησε τόσο καιρό. Καθώς επιστρέφουμε σε κάποιο βαθμό κανονικότητας, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι όσο λιγότερα τόσο καλύτερα αυτήν την περίοδο. 

Ακολουθούν 5 τρόποι να διατηρήσεις τον έλεγχο της ψυχικής σου υγείας κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου: 

1. Αποσυνδέσου για να αποφορτιστείς

Είτε σου αρέσει, είτε όχι, τα social media και η τεχνολογία έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, ειδικά κατά τη διάρκεια των διακοπών, για να απαθανατίζουμε την εμπειρία μας σε πραγματικό χρόνο. Αλλά η απενεργοποίηση των ειδοποιήσεων στις συσκευές θα σε βοηθήσει να αποφορτιστείς. Προσπάθησε να εστιάσεις λιγότερο στην τεχνολογία και περισσότερο στους ανθρώπους και στα μέρη που βρίσκονται μπροστά σου και πέτυχε μια υγιή ισορροπία μεταξύ πραγματικής και ψηφιακής ζωής. 

2. Κοιμήσου λιγότερο τα σαββατοκύριακα

Παρόλο που είναι δελεαστικό να κοιμηθείς περισσότερο, στην πραγματικότητα θα στερηθείς πολύτιμο χρόνο. Ακόμα, μπορεί να επηρεάσει το πρόγραμμα ύπνου σου την υπόλοιπη εβδομάδα. Αντ’ αυτού, βρες λόγους να σηκωθείς και να ενεργοποιηθείς, δεν χρειάζεται να είναι κάτι μεγάλο, αρκεί να κάνεις μια δραστηριότητα που δεν έχεις ξανακάνει στο παρελθόν. Οι καινούριες εμπειρίες είναι ένας εξαιρετικός τρόπος να διατηρήσεις το μυαλό σου υγιή και ενεργό. 

3. Λέγε “ναι” λιγότερο συχνά

Πες “ναι” σε όλες τις πιθανές καλοκαιρινές δραστηριότητες και βάλε σε προτεραιότητα όλα τα πράγματα που όντως θες να κάνεις. Πολύ συχνά βάζουμε τις ανάγκες των άλλων πάνω από τις δικές μας και αυτό οδηγεί σε άγχος, πικρία και απογοήτευση. Λέγοντας “ναι” λιγότερο συχνά ίσως νιώσεις καλύτερα. Επομένως, δείξε εγωισμό και βάλε τις ανάγκες σου πρώτες. Σχεδίασε ό,τι πραγματικά θες να κάνεις και δώσε ένα αληθινό διάλειμμα στον εαυτό σου. 

4. Ανησύχησε λιγότερο

Οι ανησυχίες καταφέρνουν ποτέ να διώξουν τα προβλήματα ή να τα αποτρέψουν; Όσο περισσότερο ανησυχούμε, τόσο χειρότερα αισθανόμαστε. Πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι η ανησυχία δεν είναι φίλος σου, είναι απλώς ένα σύμπτωμα του πώς αισθάνεσαι. Επομένως, την επόμενη φορά που θα αρχίσεις να ανησυχείς για όλες τις υποχρεώσεις του καλοκαιριού, αναρωτήσου, για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό; Σκέψου ποιο κομμάτι του προβλήματος μπορείς να ελέγξεις και κάνε τα βήματα για να το λύσεις. Συγκεντρώσου σε αυτό που βρίσκεται μπροστά σου και απαλλάξου από τους περιττούς στρεσογόνους παράγοντες. 

5. Κάνε πιο σύντομα ταξίδια 

Παραδοσιακά, τα άτομα και οι οικογένειες κάνουν διακοπές για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά μια φορά. Παρόλο που αυτό ίσως μοιάζει ιδανικό και προσφέρει ένα μεγάλο διάλειμμα από τη δουλειά, μπορεί επίσης να είναι αγχωτικό να το σχεδιάσεις, ακριβό και περιορίζεται σε μια ή δυο εβδομάδες, ενώ το υπόλοιπο του καλοκαιριού είναι γεμάτο από δουλειά και καθημερινές απαιτήσεις. Αντιθέτως, οι μικρές αποδράσεις του σαββατοκύριακου θα σου προσφέρουν πιο συχνά διαλείμματα, περισσότερα να περιμένεις, και γενικά είναι πιο οικονομικές. Επίσης, οι μικρές  αποδράσεις επηρεάζουν θετικά την ψυχική σου υγεία.

Επομένως, όσο πλησιάζουμε στην καρδιά του καλοκαιριού, βάλε τα δυνατά σου να υιοθετήσεις τη νοοτροπία “όσο λιγότερο, τόσο καλύτερα” για να περιορίσεις το στρες σου.

Διάβασε ακόμα:

4 ιδανικά πρωινά για αποτοξίνωση το καλοκαίρι

Η ελληνική φιλοσοφία για την ευεξία και την ευημερία

Author(s)

  • Jonathan Alpert

    ψυχοθεραπευτής

    Ο Jonathan Alpert είναι ψυχοθεραπευτής, συγγραφέας και σύμβουλος καριέρας.