Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί είναι καλύτερος ο επιμερισμός καθηκόντων.
-Πώς τα προβλήματα εκτός δουλειάς, σε επηρεάζουν και εντός δουλειάς.


Ποια είναι όμως τα σημάδια του burnout; Σίγουρα ξεκινάει από την αίσθηση της εξάντλησης, συνεχίζεται με την αίσθηση της αναποτελεσματικότητας και καταλήγει σε αδιαφορία, αρνητικότητα και κυνισμό. Πώς μπορεί να συμβεί αυτό; Αν συνδυάσουμε την πίεση της δουλειάς με την πίεση της καθημερινότητας που έχει ο καθένας μπορεί πολλές φορές να νιώθουμε στα όρια της κατάρρευσης, έτοιμοι να κάτσουμε στη μέση του γραφείου και να ουρλιάζουμε.

Τι μπορούμε να κάνουμε όμως για να βοηθήσουμε εκτός από τους εαυτούς μας και τους ανθρώπους που δουλεύουν μαζί μας; Εμείς είμαστε οι πρώτοι που μπορούμε να παρατηρήσουμε «περίεργες» αντιδράσεις και αυτοί που μπορούμε άμεσα να παρέμβουμε. Δεν είναι και τόσο δύσκολο αν το σκεφτεί κανείς, αρκεί να παρατηρήσει συμπεριφορές, διαθέσεις και να σώσει καταστάσεις! 

Το πρώτο στάδιο λοιπόν είναι να αναγνωρίσεις τα σημάδια

Μήπως έχεις παρατηρήσει ότι ο κατά τα άλλα λαλίστατος συνάδελφός σου είναι σιωπηλός, κατσουφιασμένος και ξεφυσάει συνεχώς; Μήπως ξεχνάει πολύ και λείπει συχνά; Μήπως τα βλέπει όλα μαύρα; 

Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι που συμβαίνει κάτι τέτοιο είναι οι παρακάτω:

Ανάληψη πολύ απαιτητικών projects

Είτε πρόκειται για ατομικό είτε για ομαδικό project, αν ο φόρτος εργασίας είναι πάρα πολύ μεγάλος ή δεν έχει επιμεριστεί σωστά, αν οι ρόλοι δεν είναι ξεκαθαρισμένοι, αν οι προθεσμίες είναι πολύ πιεστικές, ο εργαζόμενος μπορεί να νιώσει πολύ αγχωμένος ή ανίκανος να τα καταφέρει. Αυτό που μπορείς να κάνεις σε αυτή την περίπτωση είναι να βοηθήσεις στον σωστό επιμερισμό των καθηκόντων και να προτείνεις μία διαφορετική προσέγγιση όσον αφορά στη διαχείριση του έργου, ώστε και να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα αλλά και να βγει αλώβητος ο συνάδελφός σου από αυτό.

Αναγκαστική αλλαγή στον τρόπο εργασίας

Ο κάθε άνθρωπος έχει τον δικό του τρόπο να μαθαίνει και να δουλεύει. Άλλοι θέλουν να δουλεύουν ομαδικά, άλλοι θέλουν να έχουν χρόνο για να δουλεύουν μόνοι τους. Αν «αναγκαστεί» να υιοθετήσει κάποιος έναν τρόπο εργασίας που δεν έχει συνηθίσει ή δεν του ταιριάζει, μπορεί να γίνει και αναποτελεσματικός αλλά και δυσάρεστος. Τι πρέπει να κάνεις; Να αφήσεις το περιθώριο στον συνάδελφό σου να προσαρμόσει τον δικό του τρόπο σε αυτόν της ομάδας έτσι ώστε να νιώσει πιο άνετα αλλά και να δουλεύει πιο αποτελεσματικά.

Μεγάλος φόρτος εργασίας

Ειδικά στην Ελλάδα, η ανάληψη πολλών και διαφορετικών καθηκόντων από έναν υπάλληλο, είναι κάτι πολύ συχνό, ενώ από πολλούς εργοδότες αποτελεί και ζητούμενο. Είναι όμως αποτελεσματικό κάτι τέτοιο; Μπορεί ο εργαζόμενος όταν είναι τόσο πιεσμένος να αποδώσει σωστά, να έχει ιδέες και να μην νιώθει ότι είναι στα πρόθυρα του «burnout»; Σίγουρα όλοι θέλουν να εντυπωσιάσουν τους εργοδότες τους αναλαμβάνοντας όλο και περισσότερα καθήκοντα, δείχνοντας προθυμία και λέγοντας ναι σε νέα projects, όμως μήπως ήρθε η ώρα να πουν και ένα όχι; Αν ο συνάδελφός σου δεν τολμάει να το κάνει, τότε μπορείς εσύ να προτείνεις στον προϊστάμενο να επιμεριστούν κάποια καθήκοντα σε μέλη της ομάδας, με σκοπό πάντα την αύξηση της παραγωγικότητας της ομάδας. 

Κακή συμπεριφορά από τη διοίκηση

Μπορεί πολλές φορές όταν θέλεις να εκτιμήσεις την αξία μίας θέσης εργασίας, να μην είσαι σε θέση να γνωρίζεις τη σχέση της διοίκησης με το προσωπικό της ή και να μην είναι κάτι που σε απασχολεί. Το θέμα όμως είναι ότι η κακή διαχείριση του προσωπικού από τη διοίκηση, πραγματικά μπορεί να «εξοντώσει» τον εργαζόμενο, να τον κάνει να νιώθει ανίκανος, ανήμπορος και έτοιμος να εκραγεί. Όλα αυτά μαζί σίγουρα επηρεάζουν την απόδοση και την όρεξη για δουλειά. Κάποιες φορές δεν είναι εύκολο να επέμβεις άμεσα στη διοίκηση, μπορείς όμως να συζητήσετε με τον συνάδελφό σου, και να κάνετε κάποια αναφορά στον υπεύθυνο ανθρώπινου δυναμικού. 

Προβλήματα εκτός δουλειάς

Τα προβλήματα εκτός δουλειάς, μπορεί μεν να μην αφορούν τη δουλειά, είναι όμως δύσκολο πολλές φορές να μείνουν εντελώς απ’ έξω. Κάποιες φορές λοιπόν μπορεί να δεις τους συναδέλφους σου να δυσανασχετούν, να είναι αφηρημένοι, να μιλάνε συνέχεια στα τηλέφωνα. Τι πρέπει να κάνεις; Φυσικά και πρέπει να είσαι διακριτικός, όμως μπορείς να δείξεις το ενδιαφέρον σου, προσεγγίζοντας τον συνάδελφό σου, ρωτώντας τον αν μπορείς να βοηθήσεις σε κάτι, ή τι είναι αυτό που τον απασχολεί. Σε κάθε περίπτωση είτε σου πουν είτε όχι, θα νιώσουν το ενδιαφέρον σου και αυτό μπορεί να τους κάνει να νιώθουν πιο οικεία και να μην νιώθουν αποκομμένοι.

Αρχική δημοσίευση από την Αγγελίνα Τσακίρη στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

Οδηγίες Για Managers: Πώς Θα Προστατέψεις Την Ομάδα Σου Από Το Burnout

Πώς Θα Προλάβεις Την Επαγγελματική Εξουθένωση

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.