Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί πρέπει να κάνεις πρόγραμμα και για τον ελεύθερό σου χρόνο.
-Πώς μπορείς να χρησιμοποιείς έξυπνα τα πρωινά σου.


Όλοι έχουμε κάτι κοινό: έχουμε 24 ώρες την ημέρα. Ο τρόπος με τον οποίο τις χρησιμοποιούμε, καθορίζει το τι τελικά μπορούμε να πραγματοποιήσουμε και τι όχι, το ποιοι είμαστε και το ποιοι μπορούμε να γίνουμε. Δυστυχώς οι ζωές μας είναι γεμάτες με πολύ θόρυβο και περισπασμούς. Τι κάνεις τότε λοιπόν για να διατηρήσεις την αποδοτικότητά σου και να διαχειριστείς σωστά τον χρόνο και την ενέργειά σου;

Ας δούμε 5 πράγματα που κάνουν τα πολύ παραγωγικά άτομα και έχουν τη μέγιστη απόδοση:

1.Μπορούν να διαχωρίσουν το σημαντικό από το επείγον

Είναι πολύ εύκολο να πέσεις στην παγίδα και να βάζεις σε προτεραιότητα τα επείγοντα αντί για τα σημαντικά. Ποιος από εμάς άλλωστε δεν αισθάνεται μία αίσθηση ικανοποίησης όταν σε ελάχιστο χρόνο μπορεί να σβήσει μερικά πράγματα από τη λίστα με τις υποχρεώσεις του; Και το χειρότερο; Χωρίς να μπορεί να καταλάβει ότι όλα αυτά τα μικρά και επείγοντα που δεν απαιτούν πολλή ώρα, είναι ό,τι χειρότερο για την απόδοσή μας. Τα πολύ αποδοτικά άτομα, ξέρουν να ξεχωρίζουν τα επείγοντα από τα σημαντικά και κατανέμουν στα σημαντικά τον χρόνο και την ενέργειά τους.

2.Ξέρουν πότε αποδίδουν στο μέγιστο και φτιάχνουν βάσει αυτού το πρόγραμμά τους

Γνωρίζουν πολύ καλά πότε η συγκέντρωσή τους είναι στα ύψη – και πότε όχι – και σχεδιάζουν τις προτεραιότητες και τις δουλειές τους βάσει αυτής. Με αυτόν τον τρόπο σχεδιάζουν τις ημέρες τους έτσι ώστε να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τον χρόνο και την ενέργειά τους. Για παράδειγμα, οι πρωινοί τύποι, προγραμματίζουν τα πιο δύσκολα tasks τους όταν τα επίπεδα ενέργειάς τους είναι στα ύψη. Αντίστοιχα, όταν τα επίπεδα ενέργειάς τους μειώνονται ασχολούνται με λιγότερο σημαντικές δουλειές, όπως για παράδειγμα να απαντούν σε emails και τηλεφωνήματα.

3.Προγραμματίζουν τον ελεύθερο χρόνο τους

Τα πολύ αποδοτικά άτομα προγραμματίζουν και τις ώρες εκτός γραφείου με την ίδια προσήλωση που κάνουν και τον προγραμματισμό εντός γραφείου. Γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο ελεύθερος χρόνος είναι απαραίτητος για την αποδοτικότητά τους, συνεπώς βρίσκουν χρόνο για ξεκούραση και διασκέδαση. Αν λοιπόν κι εσύ ανήκεις στην κατηγορία των ατόμων που αισθάνονται ενοχές όταν ξεκλέβουν ελεύθερο χρόνο, θυμήσου ότι η ξεκούραση είναι απαραίτητη για τη συγκέντρωση και την απόδοσή σου. Γι΄αυτό βάλ’ την στο πρόγραμμά σου.

4.Αξιοποιούν τα πρωινά τους

Ναι, το να ξυπνάς πρωί σου εξασφαλίζει περισσότερο χρόνο. Το θέμα είναι πώς αξιοποιείς τα πρωινά σου. Για να πετύχεις μέγιστη απόδοση, μπορείς να δημιουργήσεις μία πρωινή ρουτίνα, η οποία θα σε βοηθήσει να ετοιμαστείς για την ημέρα που ακολουθεί. Για παράδειγμα: ξυπνάς, κάνεις stretching ή διαλογισμό, πίνεις καφέ, διαβάζεις, βλέπεις τη λίστα με όλα όσα πρέπει να κάνεις σήμερα, ντύνεσαι και παίρνεις πρωινό. Μία ρουτίνα τόσο απλή όσο αυτή, σε βοηθάει να ξεκινήσεις την ημέρα σου με ηρεμία και γεμάτος συγκέντρωση.

5.Περιορίζουν τους περισπασμούς

Η τεχνολογία έχει βοηθήσει τη ζωή μας με τόσους πολλούς τρόπους. Αν όμως δεν μπορείς να την διαχειριστείς σωστά, αυτό μπορεί να αποβεί μοιραίο για την αποδοτικότητά σου. Αντί λοιπόν να προσπαθούν να νικήσουν τον θόρυβο, τα πιο αποδοτικά άτομα προσπαθούν να περιορίσουν εκ των προτέρων ό,τι μπορεί να τους ενοχλήσει. Βάλε στο κινητό σου Do Not Disturb, κλείσε τα άσχετα tabs και chats ή δοκίμασε να φορέσεις ακουστικά.

Όλες αυτές οι στρατηγικές μπορούν να προσθέσουν ώρες στην ημέρα σου. Να θυμάσαι ότι το μυστικό για τη μέγιστη απόδοση είναι να δουλεύεις πιο έξυπνα. Όχι πιο πολύ.

Διάβασε ακόμα:

Προτεραιότητες: Αυτός Είναι Ο Τρόπος Επιτυχίας Που Πρέπει Να Ακολουθήσεις!

9 Συνήθειες Που Στέκονται Εμπόδιο Στην Επιτυχία Σου

Author(s)

  • Dana Massett

    Ειδική σε Θέματα Αποδοτικότητας

    Η Dana Massett είναι πρόεδρος της Planning Etc, μίας συμβουλευτικής εταιρείας ειδικής σε θέματα αποδοτικότητας, που στόχο έχει την βέλτιστη απόδοση μέσω του στρατηγικού σχεδιασμού.