Στα επόμενα 5 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να μετανιώνεις λιγότερο.
-Τι να κάνεις για να μην ξεχνάς τις υποχρεώσεις σου.


Πιθανότατα έχεις ήδη πολλά να κάνεις, πολλούς στόχους, πολλά ημιτελή projects και πολλές απογοητεύσεις από τον προηγούμενο χρόνο, ειδικά το φετινό, που τα σχέδια πολλών ανατράπηκαν βιαίως. Επομένως, κοιτώντας το 2022 που έρχεται, σου φαίνεται συναρπαστικό, αλλά και λίγο τρομακτικό. Γι’ αυτό η coach διαχείρισης χρόνου Elizabeth Grace Saunders σου προτείνει να κάνεις λιγότερα και να βιώσεις όσο καλύτερα μπορείς τη χρονιά που έρχεται.

Όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα. Ακολουθούν 5 στόχοι για να τα καταφέρεις. 

Κάνε λιγότερα

Τσέκαρε πώς δαπανάς το χρόνο σου και δες τι μπορείς να αφαιρέσεις, ή τουλάχιστον να περιορίσεις, στο πρόγραμμά σου. Ακολουθούν 5 παραδείγματα, αλλά οτιδήποτε σου γλιτώνει χρόνο μετράει: 

-Ανάθεσε κάτι στη δουλειά σε κάποιον που θα μπορούσε να το κάνει εύκολα.
-Ασχολήσου λιγότερο με τα social media. Πολλούς τους βοηθά να μην έχουν εγκατεστημένα τα apps στο κινητό τους, ώστε να μπαίνουν μόνο από υπολογιστή.
-Αναζήτησε άλλους απλούς τρόπους για να διευκολύνεις υποχρεώσεις εκτός δουλειάς. Παράγγειλε τα ψώνια διαδικτυακά, λύσε ζητήματα από το τηλέφωνο αντί να πας στο κατάστημα. Μικρά πράγματα σαν κι αυτά μπορούν να σου γλιτώσουν ώρες. 

Γνώριζε λιγότερα 

Είναι εντάξει να μην τα ξέρεις όλα. Δεν είναι απαραίτητο να έχεις δει το τελευταίο post των φίλων σου ή το post του συναδέλφου σου στο LinkedIn. Και δε χρειάζεται να διαβάζεις όλα τα άρθρα που βλέπεις μπροστά σου. Για να περιορίσεις αυτούς τους περισπασμούς μπορείς: 

-Να απενεργοποιήσεις τις ειδοποιήσεις των social media στο κινητό σου ή να απεγκαταστήσεις εντελώς τις εφαρμογές.
-Να απεγγραφείς από τα newsletters που δεν διαβάζεις τακτικά.

Δείξε λιγότερο ενδιαφέρον

Μπορεί να ακούγεται λίγο σκληρό, αλλά για να δείχνεις ενδιαφέρον σε αυτούς που πραγματικά έχουν αξία, πρέπει να νοιάζεσαι λιγότερο για όποιον ζητά την προσοχή σου με το ζόρι. Πρέπει να λες πιο συχνά “όχι” και υπάρχουν τρόποι να το πετύχεις:

-Μην απαντάς στα email από κάποιον που δεν γνωρίζεις, ο οποίος θέλει να πετύχει τους στόχους του, χωρίς να υπάρχει κάποιο όφελος για σένα.
-Δε χρειάζεται να είσαι διαθέσιμος 24/7. Η δυνατότητα να αποσυνδέεσαι στον προσωπικό σου χρόνο αυξάνει την ικανότητά σου να κάνεις καλά τη δουλειά σου όταν είσαι στο γραφείο. 

Ξέχνα λιγότερο 

Όταν στρέψεις την προσοχή σου από τα άσχετα πράγματα στην πραγματικότητα της δικής σου ζωής, μπορείς να εστιάσεις στο να γίνεις η καλύτερη εκδοχή σου. Αυτό περιλαμβάνει το να είσαι κάποιος που θυμάται τι πρέπει να κάνει και να τηρεί αυτές τις υποχρεώσεις. Διάβασε πώς μπορείς να τα καταφέρεις: 

-Γράψε ό,τι έχεις πει ότι θα κάνεις, αν δεν το κάνεις άμεσα. Μπορείς να το σημειώσεις στο ημερολόγιό σου, στην ατζέντα σου ή απλά σε ένα κομμάτι χαρτί.
-Έλεγχε τη λίστα σου και βάλε ειδοποιήσεις.
-Δώσε χρόνο στον εαυτό σου να ολοκληρώσει τη δουλειά. 

Μετάνιωσε λιγότερο 

Σπάνια θα κοιτάξεις πίσω και θα πεις “Μακάρι να είχα περάσει περισσότερο χρόνο απαντώντας σε email.” Αλλά είναι σύνηθες να εύχεσαι να είχες προχωρήσει ορισμένα projects που ήταν προσωπικά ή επαγγελματικά σημαντικά για σένα, να είχες περισσότερο χρόνο για ουσιαστικές και διασκεδαστικές δραστηριότητες και να είχες φροντίσει την υγεία σου. Μάθε πως να αποφύγεις τις τύψεις:

-Ρώτα τον εαυτό σου: Σε 50 χρόνια από σήμερα, ποια επιλογή θα με έκανε χαρούμενο; Κάνοντας αυτήν την ερώτηση, αποκτάς το θάρρος να κάνεις πράγματα που διαφορετικά δεν θα τολμούσες, όπως το να πας σε εκείνο το ταξίδι που πάντα ήθελες παρά το φόρτο εργασίας σου. Σε 50 χρόνια από τώρα δεν θα θυμάσαι πόση δουλειά είχες, αλλά πόσο χαρούμενος είσαι που έκανες το ταξίδι.
-Προσπάθησε να συνδέεσαι σκόπιμα με τους ανθρώπους που είναι πιο σημαντικοί για σένα. Μπορεί μερικές φορές να ξεχνιέσαι, προσπάθησε να το βάλεις στο πρόγραμμά σου για να μην χάνεις επαφή.
-Πες όχι σε οτιδήποτε δε σε γεμίζει επαγγελματικά. Ακόμα κι αν δεν έχεις πάντα τη δυνατότητα, πρέπει να γνωρίζεις ποιοι είναι οι στόχοι σου και να συζητήσεις με το αφεντικό σου αν τα επιπρόσθετα projects θέτουν σε κίνδυνο αυτούς τους στόχους.  

Είναι εύκολο να κάνεις λιγότερα; Όχι. Πάντα θα υπάρχει πίεση να κάνεις περισσότερα. Αλλά θα οδηγήσει στα καλύτερα αποτελέσματα; Ναι. Θα ευχαριστήσεις τον εαυτό σου στο τέλος του 2021.

Διάβασε ακόμα:

Όσα πρέπει να γράψεις στο χαρτί για να πετύχεις τους στόχους του ’21

Το νέο έτος και οι παγίδες του

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.