Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι μια λίστα ευγνωμοσύνης.
-Γιατί να μην κάνεις τίποτα για μισή ώρα καθημερινά.


Στην εποχή που ζούμε το άγχος δυστυχώς έχει καθημερινή παρουσία στην ζωή μας. Αν δεν κάνουμε κάτι να το ελαττώσουμε, αν όχι να το εξαλείψουμε, η ποιότητα της καθημερινότητας και της ζωής μας, όλο και θα χειροτερεύει. 

Παρακάτω παρουσίαζω μερικούς απλούς τρόπους τους οποίους μπορείς να εφαρμόσεις καθημερινά και να τους προσαρμόσεις στις ήδη υπάρχουσες ρουτίνες σου ή να τις αντικαταστήσεις.

To do list

Οι λίστες είναι ένα βασικό εργαλείο της προσωπικής ανάπτυξης, οι οποίες βοηθάνε ακόμη και στο να αντιμετώπισεις το άγχος της καθημερινότητας. Αν κάθε μέρα κάνεις λίστα με τις υποχρεώσεις σου και γενικότερα με όλα τα πράγματα τα οποία θες να προλάβεις μέσα στην μέρα σου ή την εβδομάδα σου, θα αποφύγεις το άγχος που σου προκαλείται όταν προσπαθείς να μην ξεχάσεις τίποτα. Θα γλιτώσεις σίγουρα και παρά πολύ χρόνο καθώς θα νιώθεις ότι τα έχεις όλα οργανωμένα και υπό έλεγχο.

Μισή ώρα την ημέρα μην κάνεις τίποτα

Αυτή η άσκηση μπορεί να φανεί σωτήρια για το άγχος. Και είναι ό,τι πιο απλό μπορείς να φανταστείς, δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτα. Αφιέρωσε μισή ώρα από την ημέρα σου στο να γνωριστείς με τον εαυτό σου. Κλείσε όλες τις συσκευές που σου αποσπούν την προσοχή και μην κάνεις τίποτα. Αν θες κοίτα απλά το ταβάνι. Πολλές φορές δεν το καταλαβαίνουμε αλλά ακόμη και οι ματιές που ρίχνεις στο κινητό σου να τσεκάρεις μήπως έχεις κάποια είδοποίηση, σου προκαλούν πολύ άγχος. 

Να ζεις συνειδητά 

Τις περισσότερες ώρες της ημέρας μας στην εργασία αλλά και το σπίτι, αναγκαζόμαστε να κάνουμε πολλά πράγματα ταυτόχρονα (multitasking) , γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε φοβερό άγχος. Αν δεν μπορείς να το αποφύγεις στην εργασία σου, τουλάχιστον προσπάθησε στο σπίτι να κάνεις ένα πράγμα την φορά. Ζήσε πιο συνειδητά κάθε στιγμή και απόλαυσε αυτό που κάνεις τη στιγμή που το κάνεις (mindfulness). Ακόμη και όταν τρως, αφιερώσου ολοκληρωτικά σε αυτό που κάνεις, παρατήρησε τα χρώματα στο πιάτο σου, τη μυρωδιά και μάσησε αργά την τροφή σου. Αυτός ο τρόπος θα σε βοηθήσει ώστε να αποβάλλεις το ‘ύπουλο’ άγχος που βιώνεις μέσα στην ημέρα σου.

Λίστα ευγνωμοσύνης

Έρευνες έχουν δείξει πως η ευγνωμοσύνη μειώνει τα επίπεδα του στρες στην ζωή μας. Όταν συνειδητοποιείς όλα όσα ήδη έχεις στην ζωή σου, δεν έχεις πλέον τόσο πολύ άγχος να αποκτάς συνέχεια όλο και περισσότερα. Ξεκίνα να γράφεις κάθε μέρα έστω και ένα πράγμα για το οποίο νιώθεις ευγνώμων και πρόσθεσε το στην λίστα σου.

Διαλογισμός

Ο διαλογισμός είναι ότι καλύτερο μπορείς να προσφέρεις στον εαυτό σου για να μειώσεις το άγχος. Είναι πρακτική χαλάρωσης όπου ο οργανισμός και το μυαλό σου μπαίνουν σε κατάσταση ζεν. Υπάρχουν άπειρα βίντεο στο ίντερνετ και μάλιστα δωρεάν. Κάνε αυτό το δώρο στον εαυτό σου σήμερα.

Ό,τι και να επιλέξεις από τα παραπάνω, σίγουρα θα νιώσεις καλύτερα με τον καιρό. Το πιο σημαντικό είναι η καθημερινή εξάσκηση για να δεις τα αποτελέσματα στην ευεξία σου και στην ψυχική σου υγεία. Φρόντισε τον εαυτό σου γιατί του το χρωστάς!

Διάβασε ακόμα:

10 πράγματα που θα ήθελες να ακούσεις πριν πάρεις μία δύσκολη απόφαση

Τα 4 Έψιλον που είναι τροφή για την ψυχή σου

Author(s)

  • Τζορτζιάνα Γιάννη

    Online Courses Specialist

    H Τζορτζιάνα είναι Online Courses Specialist, Founder of Find Your Digital Way και Υποστηρίζει φιλόδοξους Digital Solopreneurs να χτίσουν και να προωθήσουν κερδοφόρα Ψηφιακά Μαθήματα με σκοπό την αυτοματοποίηση της ψηφιακής τους επιχείρησης και μιας πιο ελεύθερης καθημερινότητας.