Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι είναι το foam roller.
-Ποιος είναι ο πυρήνας του σώματος.


Η ευλυγισία έχει να κάνει με το εύρος της κίνησης γύρω από τις αρθρώσεις του σώματος. Η ελαστικότητα είναι αυξημένη στην μικρή ηλικία, ενώ μειώνεται με την ενηλικίωση. Η μείωση αυτή μπορεί να περιοριστεί με την συμμετοχή σε αθλητικές δραστηριότητες και γενικότερα με την άσκηση. Εξαιτίας του σύγχρονου και καθιστικού τρόπου ζωής, οι μυϊκές ομάδες δεν δέχονται τα ερεθίσματα για ενδυνάμωση, ενώ οι καθιστικές εργασίες επιβάλλουν μια λανθασμένη στάση σώματος. Ας δούμε λοιπόν 5 μορφές άσκησης που βοηθούν στην βελτίωση της ενδυνάμωσης και της ευλυγισίας του σώματος.

1.Pilates

Εάν έχετε υποστεί κάποιο τραυματισμό κατά το παρελθόν ή υποφέρετε από μυϊκούς πόνους, δοκιμάστε να κάνετε ασκήσεις Pilates. Οι ασκήσεις του σας βοηθούν να ενισχύσετε τη μυϊκή σας δύναμη και να αποκτήσετε μεγαλύτερη ευλυγισία. Έτσι, θα μπορέσετε να ανταπεξέλθετε καλύτερα στις καθημερινές σας δραστηριότητες και να αποφύγετε προβλήματα που απορρέουν από τη λάθος στάση του σώματος.

2.Ασκήσεις ενδυνάμωσης

Τα βάρη δεν είναι κατάλληλα μόνο για αυτούς που θέλουν να «φουσκώσουν» και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνουν μεγάλο βάρος. Η παράλειψη αυτών των ασκήσεων οδηγεί σταδιακά στη μυϊκή αποδυνάμωση και αυτή με τη σειρά της φέρνει αστάθεια στο σώμα και πόνους. Επίσης, η μυϊκή μάζα είναι μεταβολικά ενεργή –δηλαδή καίει θερμίδες– οπότε είναι απαραίτητο να τη διατηρούμε ή και να την ενισχύουμε προκειμένου να αποφύγουμε την αύξηση του σωματικού βάρους. Η άσκηση με αντιστάσεις μπορεί να είναι το ίδιο και περισσότερο αποτελεσματική στην βελτίωση της ευλυγισίας, σε σύγκριση με την αποκλειστική χρήση μυϊκών διατάσεων.

3.Foam rollers

Το foam rolling είναι μια πρακτική χαλάρωσης των μυών, που χρησιμοποιείται ευρέως από όλο και περισσότερο κόσμο του fitness. Το μεγάλο του πλεονέκτημα και ένας βασικός λόγος που είναι δημοφιλές, είναι ότι μπορεί να γίνει χρήση του από τους ασκούμενους μόνους τους και όχι από κάποιον επαγγελματία. Σκοπός της χρήσης του είναι η μυοπεριτονιακή απελευθέρωση (myofascial release), η χαλάρωση των μυών, και η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος. Είναι επίσης ευρέως διαδεδομένο ότι βελτιώνει την ευλυγισία μακροπρόθεσμα (σε προγράμματα μεγαλύτερα των 2 εβδομάδων) και συνεισφέρει στη μείωση του πόνου που οφείλεται στο φαινόμενο DOMS. Λίγα λεπτά χρήσης του λοιπόν μπορούν να ανακουφίσουν από μυϊκά “πιασίματα”. Με κατάλληλο ασκησιολόγιο μπορεί να έχουν όφελος και στην ισορροπία.

4.Στατικές και δυναμικές διατάσεις

Η τεχνική των στατικών διατάσεων είναι πιο αποτελεσματική και ασφαλής για τους ασκούμενους επιπέδου fitness. Μάλιστα, οι στατικές διατάσεις αποτελούν σημαντικό εργαλείο για την μακροπρόθεσμη πρόληψη τραυματισμων, αφου στοχεύουν στην προετοιμασία πριν την ασκηση. Εφαρμοζονται στην προθέρμανση, στην αποθεραπεία και σε αυτόνομες συνεδρίες ευλυγισιας. Η τεχνική των δυναμικών διατάσεων χαρακτηρίζεται από συνεχόμενες μικρές και γρήγορες κινήσεις διάτασης στο μυ, ταλαντώσεις, διπλώσεις και αναπηδήσεις. Οριζονται επίσης ως ασκήσεις κινητικότητας.

5.Λειτουργική προπόνηση

Είναι η προπόνηση που σαν σκοπό έχει να κάνει το σώμα ικανό να εκτελέσει τις κινήσεις αποτελεσματικά και με ασφάλεια. Βασιζεται στις φυσικές κινήσεις που μπορεί να κάνει το ανθρώπινο σώμα προς όλες τις κατευθυνσεις. Ενας μυς που δεν έχει φυσιολογικό μήκος, δεν λειτουργεί φυσιολογικα. Ενας μυς χωρίς φυσιολογικό μήκος διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία των αντανακλαστικών και μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς. Είναι ιδανική προπόνηση για τον ‘’πυρήνα’’ του σώματος (δηλαδή όλους τους επιφανειακούς και εσωτερικούς μυς της λεκάνης, των ισχίων και του κορμού) και μπορεί να λειτουργήσει ως θεραπευτική άσκηση ορθοσωμίας για άτομα που κάνουν δουλειά γραφείου και καθιστική ζωή.

Διάβασε ακόμα:

Αναλογία Δύναμης Μυών. Μάθε Για Τη Σχέση Ισορροπίας Που Σε Προστατεύει Από Τραυματισμούς.

H Άσκηση Με Βάρη Νικά Την Κατάθλιψη;

Author(s)

  • Άγγελος Βασιλείου

    Προπονητής

    Ο Άγγελος Βασιλείου είναι προπονητής υγείας και weight management specialist (ειδικός διαχείρισης βάρους) με εξειδίκευση στη μεγιστοποίηση αθλητικής απόδοσης και στην αποκατάσταση. Ενεργός αθλητης ποδοσφαιρικής ομάδας και κεντρικός γυμναστής στην εκμπομπή Revenge Body στο opentv.