Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι αναφέρει έρευνα για τις φιλικές σχέσεις στον επαγγελματικό χώρο.
-Τι κοινό έχεις με τον φίλο σου και την κινέζικη κουλτούρα.


Σίγουρα η ιδέα να δουλεύεις μαζί με τον κολλητό σου, ακούγεται σαν όνειρο. Όμως, είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον το γεγονός ότι και η επιστήμη συμφωνεί μαζί σου. Πιο συγκεκριμένα, σε έρευνα που έγινε από την Virgin Pulse σε πάνω από 2,000 managers και υπάλληλους σε 10 χώρες διαπιστώθηκε ότι 1 στους 10 δεν έχει φίλους στη δουλειά, και οι μισή έχουν μόλις 5 ή και λιγότερους φίλους στο γραφείο. Εκείνοι που έχουν λίγους φίλους μάλιστα, ανέφεραν ότι νιώθουν μοναξιά και δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν στην δουλειά τους. Επιπλέον, τα 2/3 απάντησαν ότι θα έμεναν περισσότερο καιρό στην εταιρεία στην οποία εργάζονται, αν είχαν περισσότερους φίλους.

Μια άλλη έρευνα, από το Officevibe, αναφέρει πως το 70% των υπαλλήλων πιστεύει ότι το να έχεις φίλους στο γραφείο, είναι βασικός παράγοντας σε μια πιο χαρούμενη εργασιακή ρουτίνα και επίσης, το 58% δήλωσε ότι θα αρνούνταν μια άλλη δουλειά με περισσότερα χρήματα αν δεν είχαν καλές σχέσεις με τους συναδέρφους σου.

Είτε δουλεύεις ήδη με κάποιον φίλο σου, είτε έχει αδειάσει κάποια θέση στην εταιρεία που εργάζεσαι, παρακάτω θα βρεις 5 λόγους για τους οποίους το να δουλεύεις με τον κολλητό σου θα σε φτάσει στην κορυφή:

Ομάδα που γελάει, μένει πάντα ενωμένη

Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην έχει εσωτερικούς κώδικες και αστεία με έναν φίλο του. Το να εργάζεσαι σε ένα περιβάλλον στο οποίο μπορείς να γελάς και να περνάς όμορφα, είναι από μόνο του ένα επιπλέον θετικό. Επιπλέον, είναι πιο σπάνιο να έρθεις σε σύγκρουση ή να διαφωνήσεις με τον κολλητό σου, οπότε γλιτώνεις πολλή ένταση.

Δεν υπάρχει ανταγωνισμός

Ο ανταγωνισμός σε έναν εργασιακό χώρο, είναι αυτό που λέμε ο «μεγάλος ροζ ελάφαντας μέσα σε ένα δωμάτιο»: Όλοι το βλέπουν, όλοι το ξέρουν ότι υπάρχει αλλά κανείς δεν μιλάει. Όμως, ανάμεσα σε εσένα και τον κολλητό σου δεν υπάρχει ανταγωνισμός αφού σας ενώνει η πραγματική αγάπη. Άρα, θα γλιτώσεις και θα γλιτώσει από πολλές τρικλοποδιές.

Μια εσύ, μια εγώ

Ένα τραγούδι έλεγε: «One for me, one for you»… Και κάπως έτσι πάει και στην επαγγελματική σχέση με τον κολλητό σου. Είστε μια ομάδα και ο ένας συμπληρώνει τον άλλο, αναδεικνύει τα δυνατά του σημεία και καλύπτει τις αδυναμίες του. Υπάρχει πιο όμορφο πράγμα;

Οι ώρες στο γραφείο θα περνούν νεράκι

Δεδομένου ότι εργάζεσαι σε ένα ευχάριστο επαγγελματικό περιβάλλον, οι ώρες και οι μέρες στο γραφείο θα περνούν νεράκι και δεν θα σε νοιάζει αν χρειαστεί να μείνεις λίγο παραπάνω σε περίπτωση ανάγκης ή αν πρέπει να εργαστείτε επιπλέον ώρες για ένα σημαντικό project. Πλέον, η Δευτέρα δεν θα μοιάζει τόσο «σκληρή» και θα είστε και οι δύο περισσότερο αποδοτικοί στην δουλειά σας.

Το ying και το yang

Στην κινέζικη κουλτούρα, υπάρχει το ying και το yang. Μπορούν να θεωρηθούν ως συμπληρωματικές (και όχι αντιτιθέμενες) δυνάμεις που αλληλεπιδρούν για να διαμορφώσουν ένα δυναμικό σύστημα, του οποίου το σύνολο είναι μεγαλύτερο από τα μέρη που το απαρτίζουν. Έτσι είσαι και εσύ με τον κολλητό σου. Είστε μια ομάδα από μόνοι σας και έχετε την δική σας δυναμική, η οποία με σύνεση και πολλή δουλειά, μπορεί να είναι ανίκητη.

Ωστόσο, οφείλω να σου τονίσω και ένα πράγμα που πρέπει να προσέξεις: Το να δουλεύεις με τον κολλητό σου δεν θα είναι πάντα εύκολο. Πρέπει να παραμείνετε συγκεντρωμένοι, οργανωμένοι και να μην παρασύρει ο ένας τον άλλον, ώστε να εργαστείτε απερίσπαστα για τον κοινό σας στόχο. Τότε και μόνο τότε θα είστε αυτό που όλοι αποκαλούν «αχτύπητο δίδυμο»!

Διάβασε ακόμα:

Κλέψε τις εντυπώσεις στη δουλειά σου ακόμα και εν μέσω πανδημίας – Οι 3 τρόποι

6 Τρόποι για να δουλεύεις πιο παραγωγικά από το σπίτι – Δεν πέφτουν ποτέ έξω