Δίαιτα! Αυτή η δυσκολοχώνευτη λέξη με την οποία έρχονται αντιμέτωποι εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά, καθώς προσπαθούν να διορθώσουν το σωματικό τους βάρος, να «φτιάξουν κορμί» ή ακόμη και να αντιμετωπίσουν μια σειρά από προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή.

Παρότι τα τελευταία χρόνια η υπόθεση «υγιεινή διατροφή» φαίνεται πως αποτελεί κεντρικό brand για μια σειρά από εταιρείες γύρω από τα τρόφιμα και ο σύγχρονος άνθρωπος αναζητά συνεχώς τρόπους να τρέφεται καλύτερα, η παχυσαρκία αποτελεί μόνιμο πρόβλημα στις δυτικές κοινωνίες.

Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, 53,7% των ενηλίκων άνω των 20 ετών στην Ελλάδα είναι υπέρβαροι, ενώ ένα 20% ανήκουν στην κατηγορία των παχύσαρκων ατόμων.

Είναι ενδιαφέρον πως η ζυγαριά γέρνει, δυστυχώς υπέρ των ανδρών που σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, καθώς 59,7% του αρσενικού πληθυσμού θεωρείται υπέρβαρο και 20,4% παχύσαρκο (στις γυναίκες τα ποσοστά είναι 47,9% και 19.9%).

Αξίζει ωστόσο να σημειώσουμε, πως σύμφωνα με την ίδια έρευνα (με στοιχεία του 2008) η Ελλάδα δεν συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών με το μεγαλύτερο πρόβλημα παχυσαρκίας στην Ευρώπη.

Στις πρώτες θέσεις σε υπέρβαρους και παχύσαρκους ανθρώπους συναντάμε την Τσεχία, τη Μάλτα, τη Βρετανία, την Ισπανία και την Τουρκία. Επιπλέον, οι Έλληνες συγκαταλέγονται στην πρώτη τριάδα των χωρών σε κατανάλωση φρούτων και λαχανικών!

Είναι η εμφάνιση ή η υγεία που παρακινεί έναν άνθρωπο να ξεκινήσει δίαιτα; Και μεταξύ ανδρών και γυναικών ποιος είναι ο ποιο «καλός ο μαθητής» στο να τηρεί απαρέγκλιτα ένα διαιτολόγιο;

1. Ποιος είναι ο πιο συνηθισμένος λόγος που προβάλλουν οι ασθενείς

Ο κυριότερος λόγος που κάποιος απευθύνεται σε διαιτολόγο είναι για να νιώσει καλύτερα, μιας και το υπερβολικό σωματικό βάρος δυσκολεύει την καθημερινότητα σε όλα τα επίπεδα (κινητικά, κοινωνικά, προσωπικά, επαγγελματικά).

Πλέον, η παχυσαρκία αντιμετωπίζεται ως νόσος, οπότε είναι πολλά άτομα που έρχονται αναγνωρίζοντας ότι η απώλεια βάρους θα βελτιώσει την υγεία τους.

Σαφέστατα, η εξωτερική εμφάνιση και η κοινωνική αποδοχή είναι συνηθισμένοι λόγοι που κάποιος μπορεί να θέλει να ξεκινήσει δίαιτα.

Τέλος, το γεγονός ότι η διατροφή είναι μέσο πρόληψης και αντιμετώπισης όλων των παθήσεων έχει αυξήσει την προσέλευση ατόμων με διάφορα θέματα υγείας (αυτοάνοσα, γαστρεντερικά, καρδιαγγειακά), καθώς επίσης και περιπτώσεις που χρήζουν ιδιαίτερης διατροφικής αντιμετώπισης (αναιμία, εγκυμοσύνη, θηλασμός, διατροφικές διαταραχές, αθλητισμός).

2. Υπάρχει διαφορά στα θέλω των ανδρών και των γυναικών; Ποιο φύλο είναι το πιο πιστό στην τήρηση ενός διαιτολογίου.

Πράγματι ακόμα και στο αδυνάτισμα τα 2 φύλα διαφοροποιούνται. Οι άντρες έρχονται κυρίως για λόγους υγείας (καρδιαγγειακές παθήσεις, λιπώδης διήθηση ήπατος, γαστροισοφαγική παλινδρόμηση), όπως επίσης και για μυϊκή ενδυνάμωση και καλύτερη αθλητική απόδοση.

Από την άλλη πλευρά οι γυναίκες δίνουν έμφαση στη βελτίωση της εξωτερικής τους εμφάνισης, η οποία συνδέεται και με τη βελτίωση της διάθεσης τους.

Πράγματι, στις γυναίκες εμφανίζονται συχνά κρίσεις συναισθηματικής υπερφαγίας, που αποτελούν και την πιο συνηθισμένη αιτία αύξησης και ανακύκλωσης βάρους (φαινόμενο γιο-γιο).

Ωστόσο, οι γυναίκες επειδή εμφανίζουν πιο συχνά αναιμία, αυτοάονοσες παθήσεις, γαστρεντερικές διαταραχές και καταστάσεις που απαιτείται η βελτίωση της διατροφής (εγκυμοσύνη, θηλασμός), είναι εκείνες που απευθύνονται πιο συχνά σε διατροφολόγο.

Επιπλέον, οι γυναίκες είναι πιο τυπικές στην τήρηση του διαιτολογίου, εφόσον έχουν κάνει περισσότερες φορές δίαιτα και είναι πιο εξοικειωμένες με την προετοιμασία των γευμάτων.

Αντίθετα, οι άντρες κάνουν περισσότερες διατροφικές ατασθαλίες μιας και η αμέλειά τους στον εφοδιασμό τροφίμων και το μαγείρεμά τους, τους ωθούν να κάνουν πιο ανθυγιεινές επιλογές και να μην τηρούν το σχεδιασμένο διατροφικό πλάνο.

Τέλος, οι άντρες είναι πιο επιρρεπείς στην κατανάλωση αλκοόλ και fast-food, τα οποία λόγω του αυξημένου θερμιδικού περιεχομένου τους δυσκολεύουν την απώλεια βάρους.

3. Τι είναι εκείνο που αναφέρουν συνήθως οι πελάτες σου ως το πιο δύσκολο για να ξεκινήσουν ή να κρατήσουν τη δίαιτα;

Ο κυριότερος λόγος που χαλάει η δίαιτα είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής, όπου το απαιτητικό ωράριο εργασίας αποσυντονίζει τα ωράρια γευμάτων και αυξάνει τα επίπεδα άγχους. Έτσι, πολλά άτομα επιλέγουν το φαγητό για να αποφορτιστούν και να νιώσουν καλύτερα από την πίεση της καθημερινότητας.

Επιπλέον, η αδυναμία προετοιμασίας σπιτικού φαγητού δυσκολεύει την τήρηση του διαιτητικού πλάνου και οδηγεί στο fast-food (delivery), όπου λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε λιπαρά, θερμίδες και ζάχαρη δυσχεραίνει την απώλεια βάρους, αποθαρρύνοντας από τη συνέχιση της δίαιτας.

Επιπρόσθετα, πολλοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι για να χάσουν κιλά χρειάζεται να στερηθούν αγαπημένα τους τρόφιμα, όποτε στο φόβο στέρησης δεν ξεκινούν δίαιτα.

4. Υγεία ή εμφάνιση; Ποιο από τα δύο θα λέγατε είναι το πρώτο κίνητρο για ένα άνθρωπο προκειμένου να φτάσει στην πόρτα σας

Το πιο δημοφιλές κίνητρο για την έναρξη δίαιτας είναι η εμφάνιση και κυρίως το να μπει κάποιος σε μικρότερο νούμερο ρούχων.

Τα περισσότερα άτομα που προσέρχονται σε διαιτολόγο παραπονιούνται ότι έχουν γεμάτη μια ντουλάπα με ρούχα που δεν τους κάνουν και δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους, μιας και στεναχωριούνται όταν βλέπουν τον περιορισμό στις επιλογές τους και την άρνησή τους να φορέσουν μεγαλύτερο νούμερο στα ρούχα.

Εντούτοις, τα τελευταία χρόνια η ενημέρωση σε θέματα υγείας έχει κινητοποιήσει πολλούς ανθρώπους να απευθυνθούν σε διατροφολόγο, ο οποίος είναι ειδικός στο σχεδιασμό διατροφικού πλάνου εξειδικευμένο σε κάθε πάθηση.

Αρχική δημοσίευση από την Γεωργία Καπώλη στο logodiatrofis.gr.

Author(s)

  • Λόγω Διατροφής

    Ομάδα Διαιτολόγων & Διατροφολόγων

    Το Logodiatrofis.gr, υπογράφεται από Ομάδα διαιτολόγων - διατροφολόγων, οι οποίοι προσφέρουν επίκαιρη, έγκαιρη και πάνω από όλα επιστημονική πληροφόρηση σχετικά με διατροφικά ζητήματα που μας απασχολούν.