Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι λέει η επιστήμη για το πρωινό ξύπνημα.
-Γιατί είναι λάθος να ξυπνάς μισή ώρα πριν πας στη δουλειά σου.


Λένε ότι το πρωινό πουλί πιάνει το σκουλήκι. Και αρκετοί επιτυχημένοι άνθρωποι φαίνεται να επιβεβαιώνουν αυτό το ρητό, από τις ειδικές δυνάμεις στο ναυτικό έως τον CEO της Apple Tim Cook, ο οποίος ξυπνά πριν από τις 4 π.μ. κάθε μέρα.

Για πολλούς από εμάς, από την άλλη πλευρά, δεν υπάρχει μεγαλύτερη ευχαρίστηση από το να ξυπνάς και να μην σηκώνεσαι από το κρεβάτι μέχρι να έχεις απολύτως εξαντλήσει κάθε χρονικό περιθώριο.

Αλλά όπως αποδεικνύεται, μπορεί να υπάρχει περισσότερη αξία στο να ξυπνήσετε νωρίς από το να χουζουρεύτε αιώνια.

Εάν ανήκεις σε αυτούς που μοιάζουν περισσότερο με μια νυχτερινή κουκουβάγια αντί για πρωινό πουλί, πρέπει να αφήσεις το κουμπί αναβολής και να σηκώνεσαι νωρίτερα το πρωί.

Μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου και δες γιατί:

Θα δώσεις στο σώμα σου χρόνο να ξυπνήσει πριν ακόμα ξεκινήσεις την ημέρα σου

Μελέτες αποδεικνύουν ότι η αδράνεια του ύπνου – αυτή η αργή περίοδος μεταξύ της ζαλάδας του εγκεφάλου που προκαλείται από τον ύπνο και της πλήρους αφύπνισης – μπορεί να διαρκέσει από δύο έως τέσσερις ώρες.

Αν αφήνεις το κρεβάτι σου στις 8:30 π.μ. για να φτάσεις στη δουλειά στις 9, πιθανότατα, δεν πρόκειται να φτάσεις πλήρως έτοιμος ώστε να ξεκινήσεις να εργάζεσαι. Το να ξυπνάμε νωρίς δίνει στο σώμα μας την ευκαιρία να φτάσει στο μέγιστο της ενέργειάς του φυσικά (πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να βασιστείς σε αυτό το τριπλό εσπρέσο).

Μπορεί να μην είναι εύκολο να ρυθμίζεις το ξυπνητήρι νωρίτερα και ίσως χρειαστεί να σύρεις επίσης τον εαυτό σου από το κρεβάτι για τις πρώτες δύο ημέρες ή εβδομάδες, αλλά μόλις γίνει μέρος της ρουτίνας σου, πιθανότατα θα παρατηρήσεις μια σημαντική διαφορά στα επίπεδα ενέργειας το πρωί.

Μειώνει τις πιθανότητες κατάθλιψης και άλλων ψυχολογικών ασθενειών

Αυτό ισχύει μόνο αν είσαι γυναίκα, δυστυχώς. Ωστόσο, η πολλά υποσχόμενη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Psychiatric Research αποκάλυψε ότι οι γυναίκες που σηκώνονται νωρίτερα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν ασθένειες ψυχικής υγείας όπως κατάθλιψη, άγχος και άλλες διαταραχές της διάθεσης από εκείνες που κοιμούνται αργότερα.

Αυτό βγάζει νόημα, ειδικά δεδομένου του πόσο αποκαταστατικός είναι ο ύπνος για τη σωματική μας υγεία – τα οφέλη του αντανακλώνται και στην ψυχική και συναισθηματική υγεία μας. Είναι δύσκολο να μην απογοητευτείς, να ενοχληθείς ή να αναστατωθείς όταν νιώθεις εξάντληση. Πόσοι από εμάς άλλωστε δεν έχουμε αντιδράσει υπερβολικά όταν είναι κουρασμένοι;

Θα είναι ευκολότερο να παραμείνεις αισιόδοξος

Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014, οι ανήλικοι που κοιμούνται και ξυπνούν νωρίς είχαν λιγότερες αρνητικές σκέψεις από εκείνους που ξυπνούν αργά και κοιμούνται ακόμη αργότερα.

Σκέψου πόσοι από εμάς αφήνουμε το μυαλό μας να κουράζεται με αγχωτικές και κακές σκέψεις όταν δεν μπορούμε να κοιμηθούμε τη νύχτα. Αν και είναι δύσκολο να απομακρύνουμε απλώς τις αρνητικές σκέψεις ή να αποφύγουμε την αϋπνία, αξίζει να προσπαθήσουμε να έχουμε ορισμένες καλές συνήθειες.

Θα είσαι πιο επιτυχημένος – ή τουλάχιστον σε καλύτερη θέση για να το πετύχεις

Σε μια μελέτη 367 φοιτητών πανεπιστημίου, ο βιολόγος Christoph Randler διαπίστωσε ότι αυτό που λένε είναι αλήθεια – “το πρωινό πουλί παίρνει πραγματικά το σκουλήκι”.

«Όσον αφορά στην επιχειρηματική επιτυχία, οι πρωινοί τύποι κρατούν τις σημαντικές κάρτες», ανέφερε. «Η προηγούμενη έρευνά μου έδειξε ότι μαθητές που κοιμούνται νωρίς και ξυπνούν νωρίς, τείνουν να παίρνουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο, που τους οδηγούν σε καλύτερα κολέγια, τα οποία στη συνέχεια οδηγούν σε καλύτερες ευκαιρίες εργασίας

Και συνέχισε λέγοντας: «Οι πρωινοί τύποι προβλέπουν επίσης προβλήματα και προσπαθούν να τα ελαχιστοποιήσουν. Ορισμένες μελέτες έχουν συνδέσει αυτό το χαρακτηριστικό, την πρόληψη δηλαδή, με καλύτερες επιδόσεις στην εργασία, μεγαλύτερη επιτυχία σταδιοδρομίας και υψηλότερους μισθούς. »

Θα βελτιώσεις την ποιότητα ύπνου σου

Έρευνες έχουν αποδείξει επανειλημμένα ότι όσοι ξυπνούν νωρίς προετοιμάζονται για καλύτερη ποιότητα ύπνου όταν ξαπλώνουν στο κρεβάτι τους.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι «κουκουβάγιες» (οι βραδινοί τύποι δηλαδή) είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν διαταραχές ύπνου και τείνουν να κοιμούνται λιγότερο συνολικά από τους πρωινούς τύπους.

Ξέρεις πόσο σημαντικό είναι να ξεκουράζεσαι οκτώ ώρες τη νύχτα και αν βασίζεσαι μέσα στις λίγες ώρες ύπνου μεταξύ των μεσάνυχτων (ή αργότερα) και του πρωινού για να ξεκουραστείς, τότε αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί. Θυμήσου ότι αν ξυπνήσεις νωρίς, πιθανότατα θα είσαι έτοιμος για ύπνο νωρίτερα, και έτσι θα έχεις έναν πραγματικά ποιοτικό ύπνο.

Διάβασε ακόμα:

Δυσκολεύεσαι με το πρωινό ξύπνημα; 20 Συμβουλές για να ξεκινάς τη μέρα σου γεμάτος ενέργεια και διάθεση

5 Συμβουλές Για Εσένα Που Δεν Αντέχεις Το Πρωινό Ξύπνημα

Author(s)

  • Jennifer Still

    Αρθρογράφος

    H Jennifer Still είναι αρθρογράφος και μένει στη Νέα Υόρκη. Άρθρα της, έχουν δημοσιευθεί στα: Vanity Fair, Glamour, Decider, Mic και πολλά άλλα.