Στα επόμενα 4 λεπτά θα μάθεις:

-Τι δείχνουν οι επαναλαμβανόμενες αρνητικές απαντήσεις.
-Με τι “τρέφονται” οι μίζεροι άνθρωποι.


Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το 75% των νεοσύστατων επιχειρήσεων τελικά αποτυγχάνει και αρκετές από αυτές κατά το πρώτο έτος της ύπαρξής τους. Προφανώς σε κανέναν δεν αρέσει η αποτυχία, ακόμη και αν αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά μαθήματα που μπορούν να αποκτηθούν από αυτήν την εμπειρία.

Υπάρχουν φορές που όταν μιλάμε για μια αποτυχημένη startup, το κόστος της αποτυχίας μπορεί να είναι αρκετά σκληρό – δαπάνες που δεν μπορούν να ανακτηθούν, ώρες εργασίας που δεν μπορούν να επανακτηθούν, την ευκαιρία που χάσαμε απορρίπτοντας μια άλλη, ίσως καλύτερη ιδέα. Όλα αυτά στο άκουσμά τους μπορούν να κάνουν ακόμα και τον πιο έμπειρο επιχειρηματία να δειλιάσει.

Με δεδομένους αυτούς τους κινδύνους, γιατί να μπει κάποιος στον κόπο να δημιουργήσει τη δική του startup; Είτε το πιστεύεις είτε όχι, μπορείς να κερδίσεις μεγάλη αξία από την προσπάθεια της δημιουργίας μιας επιχείρησης, ακόμα κι αν η αποτυχία (ή όπως θέλουμε να το ονομάσουμε) είναι μέρος της τελικής έκβασης.

Ποια είναι όμως αυτά τα οφέλη;

1.Μαθαίνεις να αποτυγχάνεις «καλύτερα»

«Fail better», «Fail fast», «Fail often». Έχεις αναμφίβολα ακούσει ή διαβάσει μία ή όλες αυτές τις εκφράσεις. Ως κοινωνία, ίσως είμαστε κάπως υπερβολικά επίμονοι με την έννοια της επιτυχίας. Όταν το μόνο πράγμα που έχει αξία είναι μια γρήγορη επιτυχία, οτιδήποτε άλλο συγκρίνεται με αυτό χάνει αυτόματα την αξία του. Ωστόσο, αυτό το είδος της επιτυχίας είναι πραγματικά σπάνιο και απαιτεί ασφαλή βήματα και τυραννικά αργές βελτιώσεις.

Από πού προέρχονται τα τεχνολογικά άλματα και οι πραγματικά πρωτότυπες ιδέες; Σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από ανθρώπους που είναι πρόθυμοι να επιχειρήσουν το άλμα. Ωστόσο ναι, αυτό το άλμα περιλαμβάνει και ρίσκο αλλά, ως γνωστόν, όσο μεγαλύτερο είναι το ρίσκο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανή ανταμοιβή.

Επομένως, αυτό που πρέπει να λάβεις υπόψη είναι πως το να αποτυγχάνεις γρήγορα, να δοκιμάζεις ξανά και να επαναπροσδιορίζεις τις συνθήκες, μπορεί να θεραπεύσει τον φόβο της αποτυχίας και να σου επιτρέψει να επιτύχεις τους στόχους σου πιο εύκολα.

2.Διαπιστώνεις τι πετυχαίνει

Υπάρχει μια ιστορία για τον εφευρέτη Thomas Edison, όπου αποκάλυψε ότι για την λειτουργία ενός λαμπτήρα έκανε 10.000 προσπάθειες χωρίς να επιτευχθεί ο στόχος. «Αποτύχατε 10.000 φορές», του είπανε. «Δεν θα το έλεγα», απάντησε ο Edison. «Έχω βρει με επιτυχία 10.000 τρόπους για να φτιάξω ένα λαμπτήρα που δεν λειτουργεί».

Υπάρχει πραγματική αξία στον προσδιορισμό των αρνητικών προσπαθειών του στόχου σου. Δηλαδή, είναι σημαντικό να ξέρεις τι δεν λειτουργεί αν θέλεις να καταλάβεις τι είναι αυτό που οδηγεί στην επιτυχία. Δεν υπάρχει υποκατάστατο της εμπειρίας. Με το να είσαι πρόθυμος να αποτύχεις, παίρνεις τα μαθήματα που χρειάζεσαι για να κάνεις την τρέχουσα επιχειρηματική σου ιδέα (ή ακόμα και την επόμενη) πιο επιτυχημένη.

3.Μαθαίνεις να προσαρμόζεσαι στις νέες τάσεις

Η επιχειρηματική «προσαρμογή» είναι μια αποδεδειγμένη στρατηγική που βοηθά τις επιχειρήσεις να παραμένουν ενεργές, ανταποκρινόμενες στις τάσεις και στις αλλαγές που διέπουν την αγορά. Οι προσαρμογές αυτές περιλαμβάνουν λειτουργικές και παραγωγικές αλλαγές οι οποίες γίνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα για να μπορέσει η επιχείρηση να ακολουθήσει το κύμα αναγκών της αγοράς. Οι επιτυχημένες προσαρμογές, ωστόσο, απαιτούν και χρονικά κατάλληλη ώθηση για να βοηθήσουν την επιχείρηση να πετύχει το στόχο της.

Έτσι, ακόμα και αν η αρχική σου ιδέα δεν λειτουργεί, μπορείς να προσαρμόσεις τις λειτουργίες της επιχείρησή σου υιοθετώντας μια επικερδή πορεία ή στρατηγική, αρκεί να παραμείνεις σε εγρήγορση και να κρατάς την επιχείρησή σου ευέλικτη ώστε να ανταποκρίνεται στις αλλαγές της αγοράς.

4.Αντιλαμβάνεσαι τα δυνατά σου χαρακτηριστικά

Μπορείς να αποκτήσεις μια πλήρη εικόνα της επιχειρηματικής σου ικανότητας μόνο αν περάσεις την πύλη και ξεκινήσεις ενεργά την δραστηριότητά σου.

Ορισμένα μαθήματα έρχονται μόνο μέσω της πρακτικής και της εμπειρίας. Είσαι ένας ηγέτης ή κάποιος που εργάζεται καλύτερα όταν εμπλέκεται περισσότερο στις καθημερινές εργασίες της επιχείρησης; Ποια είναι τα ταλέντα σου καθώς ηγείσαι της επιχείρησής σου; Τι είδους επιχείρηση θέλεις πραγματικά να χτίσεις;

Δεν υπάρχει κανένας τρόπος να γνωρίζεις με απόλυτη βεβαιότητα τις απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, έως ότου πάρεις μια βαθιά ανάσα και ξεκινήσεις να πράττεις.

5.Ναι, μπορεί και να πετύχει

Ενώ ακούμε ότι πολλές νεοσύστατες επιχειρήσεις αποτυγχάνουν, υπάρχουν και αρκετές από αυτές που επιτυγχάνουν είτε κάνοντας κρότο, είτε αθόρυβα. Κάποιες ακόμα συνεχίζουν να κυριαρχούν τις αγορές. Θα μπορούσε η δική σου επιχείρηση να είναι ίσως μια από αυτές; Δεν θα ξέρεις ποτέ αν δεν το δοκιμάσεις.

Και να θυμάσαι πως η λεγόμενη «αποτυχία» είναι μόνο μια προσωρινή κατάσταση προς την κατεύθυνσή σου για την επόμενη επιτυχία.

Αρχική δημοσίευση από την Αναστασία Μπερμπέρογλου στο epixeiro.gr

Διάβασε ακόμα:

Πένυ Παπακωνσταντίνου: “Η Αποτυχία Είναι Ένα Σκαλοπάτι Προς Την Επιτυχία”

Andy Puddicombe: Η Αποτυχία Είναι Πάντα Ένα Μάθημα Ζωής

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.