Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

– Ποιο είναι το πιο σπαστικό πράγμα σχετικά με τον πονοκέφαλο.
– Ότι δεν υποφέρουν μόνο οι ενήλικες.


Το σπαστικό με τον πονοκέφαλο είναι ότι, όταν μιλάς για αυτόν στους άλλους, κανείς δεν σου δίνει ιδιαίτερη σημασία ούτε σε παίρνει πολύ σοβαρά. Θα σου περάσει, θα πει ο ένας. Μήπως είσαι ματιασμένη, θα πει ο άλλος. Πήρες παυσίπονο, θα πει ο τρίτος, που -μεταξύ μας- είναι και ο μόνος που έχει δίκιο. Κι όμως, αυτή η ανυπόφορη, ενοχλητική αίσθηση συνήθως έρχεται στη χειρότερη και πλέον ακατάλληλη στιγμή. Όπως την ώρα που χρειάζεται να “τρέξεις με φουλ ταχύτητα” στο γραφείο. Κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα να σου αποσπά την προσοχή, να μειώνει τη συγκέντρωσή σου και ως εκ τούτου να πλήττει την παραγωγικότητά σου.

Κι όμως, όπως αποκαλύπτει ο Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD, γνωρίζοντας καλύτερα το πώς και το γιατί του πονοκέφαλου, είναι η αρχή για να τον κρατήσεις μακριά για πάντα. Και ο πιο εύκολος τρόπος για να το κάνεις είναι διαλύοντας τους πιο ευρέως διαδεδομένους μύθους για τον πονοκέφαλο. Για να σε βοηθήσω σε αυτό αποφάσισα να κάνω στον εν λόγω ειδικό τις πιο λάθος ερωτήσεις.

Μόνο οι ενήλικες έχουν πονοκέφαλο;

Λάθος. Οι πονοκέφαλοι δεν εμφανίζονται μόνο στους ενήλικες. Πονοκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της κεφαλαλγίας τάσεως, έχουν και τα παιδιά, με τη μόνη διαφορά ότι τα παιδιά, και ειδικά τα πολύ μικρά σε ηλικία, δεν μπορούν να μιλήσουν για αυτό.

Οι γυναίκες έχουν πιο συχνά πονοκέφαλο;

Όχι, αυτό δεν ισχύει. Όλοι μπορούμε να έχουμε πονοκεφάλους. Οι άνδρες έχουν μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κεφαλαλγία τάσεως και ημικρανίες, ενώ αντίθετα έχουν 4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από αθροιστική κεφαλαλγία, έναν εξαιρετικά επώδυνο πονοκέφαλο, που εμφανίζεται καθημερινά ή σχεδόν καθημερινά και από ένα διάστημα και μετά μπορεί να εξαφανίζεται για μήνες ή χρόνια.

Όλοι οι πονοκέφαλοι είναι ψυχολογικοί;

Λάθος. Οι περισσότεροι πονοκέφαλοι συνήθως προκαλούνται από υποκείμενη φυσική αιτία. Στην κεφαλαλγία τύπου τάσης, η πιθανή αιτία είναι η επώδυνη σύσπαση κάποιων εκ των 36 διαφορετικών μυών στο κεφάλι, τον αυχένα και τον ώμο. Με τη σειρά τους οι μύες στέλνουν σήματα πόνου στον εγκέφαλο, τα οποία μπορεί να είναι αισθητά και στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Γι αυτό, άνθρωποι που πάσχουν από τέτοιους πονοκεφάλους τους περιγράφουν “σαν να τους σφίγγει το κεφάλι μία πρέσα ή μία μέγγενη” ή “σαν να υπάρχει ένα βάρος πάνω στο κεφάλι τους”.

Οι άνδρες έχουν μικρότερες πιθανότητες να νοσήσουν από κεφαλαλγία τάσεως και ημικρανίες, ενώ αντίθετα έχουν 4 φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να νοσήσουν από αθροιστική κεφαλαλγία.

Η ημικρανία είναι το πιο κοινό είδος πονοκεφάλου;

Πρόκειται για την πιο συχνή παρανόηση. Άλλο πονοκέφαλος, άλλο ημικρανία. Οι κεφαλαλγίες τάσεως, δηλαδή ο καθημερινός απλός πονοκέφαλος, είναι ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου, αφού 8 στους 10 ανθρώπους τον έχουν βιώσει στη ζωή τους. Οι παράγοντες που συμβάλλουν στο να είναι η κεφαλαλγία τάσεως ο πλέον διαδεδομένος τύπος πονοκεφάλου είναι ο σύγχρονος τρόπος ζωής και το στρες.Το κύριο γνώρισμα αυτού του πονοκεφάλου είναι ο αμβλύς πόνος, συνήθως και στις δύο πλευρές του κεφαλιού.

Η ημικρανία είναι απλά ένας πιο έντονος πονοκέφαλος;

Αυτό δεν είναι 100% αλήθεια. Οι ημικρανίες διαφέρουν από τους υπόλοιπους πονοκεφάλους. Στην πραγματικότητα, οι ημικρανίες είναι μια νευρολογική διαταραχή. Εάν υποφέρει κάποιος από ημικρανία, πιθανότατα βιώνει επίσης και άλλα συμπτώματα, όπως ναυτία και φωτοευαισθησία (ευαισθησία στο φως), ακόμα και προβλήματα όρασης, γνωστά ως «αύρα» (μπορεί δηλαδή να βλέπει μαύρα στίγματα ή λάμψεις ή γραμμές με πορεία ζιγκ-ζαγκ).

Τι άλλο πρέπει να ξέρεις;

Εάν αντιμετωπίζεις συχνά προβλήματα πονοκεφάλου, η συμβολή του γιατρού είναι απαραίτητη καθώς και η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το κατάλληλο σκεύασμα θα πρέπει να δρα τόσο κεντρικά όσο και περιφεριακά, να έχει γρήγορη δράση και να προσφέρει αποτελεσματική αντιμετώπιση της κεφαλαλγίας, καθώς και να είναι καλά ανεκτό. Η λήψη οποιουδήποτε αναλγητικού ή σκευάσματος δεν θα πρέπει όμως να γίνεται αλόγιστα. Ο ειδικός θα αξιολογήσει το ιστορικό του κάθε ατόμου, θα δώσει τις σωστές συμβουλές για τη θεραπεία και τη συχνότητα λήψης και θα το βοηθήσει να αποφύγει τον πονοκέφαλο

Διάβασε ακόμα:

Έχεις Ένα Λεπτό; Κάνε Κάτι Καλό Για Την Υγεία Σου 

Οι Ασυνήθεις Ύποπτοι Που Σου Προκαλούν Πονοκέφαλο

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.