Το δέρμα σου εκτίθεται στις επιβαρυντικές συνέπειες του ήλιου όχι μόνο όταν πας στην παραλία, αλλά κι όταν περπατάς στην πόλη, την ώρα που περιμένεις στη στάση του λεωφορείου ή κάνεις έξω τα ψώνια σου. Αυτό όμως που ίσως δε γνωρίζεις είναι πως οι τελευταίες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο συνδυασμός ήλιου και ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη επιταγχύνει τη γήρανση. Ακόμα λοιπόν κι αν εφαρμόζεις τον βασικό κανόνα και χρησιμοποιείς αντηλιακό στην πόλη, δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι το κάνεις πάντα σωστά, εκτός αν δεν κάνεις κανένα από τα παρακάτω λάθη:

ΛΑΘΟΣ Νο1: Χρησιμοποιείς αντηλιακό μόνο το καλοκαίρι

Ιδιαίτερα σε μία χώρα όπως η Ελλάδα όπου υπάρχει ηλιοφάνεια όλο το χρόνο, η αντηλιακή προστασία θα πρέπει να εφαρμόζεται χειμώνα καλοκαίρι. Μπορεί το χειμώνα να μην κινδυνεύεις να καείς, όμως δε θα πρέπει να ξεχνάς ότι η έκθεση στον ήλιο είναι συσσωρευτική και – εκτός των άλλων – αποτελεί παράγοντα πρόωρης γήρανσης. Γι’ αυτό θα πρέπει να προστατεύεις το δέρμα σου με τη χρήση αντηλιακού στο πρόσωπο σε καθημερινή βάση κι όχι μόνο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

ΛΑΘΟΣ Νο2: Δε χρησιμοποιείς αντηλιακό, όταν έχει συννεφιά

Κι όμως, δε θα πρέπει να χαλαρώνεις τα αντηλιακά μέτρα προστασίας, επειδή έχει συννεφιά και δε βλέπεις τον ήλιο ή δεν τον νιώθεις να σε καίει. Οι βλαβερές ακτίνες του διαπερνούν τα σύννεφα και φθάνουν στην επιφάνεια της γης, άρα και στο δέρμα σου. Γι’ αυτό θα πρέπει να συνεχίζεις να εφαρμόζεις τα ίδια μέτρα προστασίας –αντηλιακό, καπέλο κλπ – που εφαρμόζεις και τις ηλιόλουστες μέρες.

ΛΑΘΟΣ Νο3: Δε φοράς ή ξεχνάς να ανανεώσεις το αντηλιακό, όταν αθλείσαι έξω

Όταν κάνεις ένα άθλημα εξωτερικού χώρου όπως για παράδειγμα τένις, ποδηλασία ή τρέξιμο, η προστασία σου θα πρέπει να είναι ακόμα πιο επισταμένη, καθώς λόγω του ιδρώτα χάνεται μέρος από το αντηλιακό που έχεις εφαρμόσει. Γι’ αυτό απαιτείται πιο συχνή ανανέωση από το καθιερωμένο δίωρο που ισχύει γενικά. 

ΛΑΘΟΣ Νο4: Το καλοκαίρι φοράς ανοιχτόχρωμα ρούχα

Η αλήθεια όμως είναι ότι τα ανοιχτόχρωμα ρούχα αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου, ενώ τα σκουρόχρωμα τις απορροφούν. Συχνά όμως τα ανοιχτόχρωμα ρούχα είναι από υφάσματα λεπτής ύφανσης με αποτέλεσμα οι ακτίνες του ήλιου να τα διαπερνούν. Στην πραγματικότητα δε θα πρέπει να εστιάζεις στο χρώμα όσο στην ύφανση. Τα ρούχα που εξασφαλίζουν την καλύτερη προστασία από τον ήλιο είναι αυτά με πυκνή ύφανση που σκεπάζουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματος π.χ. κοντομάνικα ή μακρυμάνικα αντί για φανελάκια. Θα πρέπει να τα προτιμούν ιδιαίτερα τα άτομα με ανοιχτό δέρμα και κόκκινα ή ξανθά μαλλιά και φακίδες που σπάνια μαυρίζουν και καίγονται εύκολα. Εννοείται πως αυτά τα άτομα θα πρέπει να χρησιμοποιούν οπωσδήποτε αντηλιακό στα σημεία που δεν καλύπτονται απ΄ τα ρούχα, όταν βγαίνουν έξω κατά τη διάρκεια της ημέρας.

ΛΑΘΟΣ Νο5: Χρησιμοποιείς το περσινό αντηλιακό

Τα αντηλιακά αναγράφουν πάνω ημερομηνία λήξης. Στα περισσότερα υπάρχει η ένδειξη που δείχνει ότι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για 12 μήνες μετά το άνοιγμά τους. Ακόμα όμως και σ’ αυτή την περίπτωση καλύτερο είναι να αποφύγεις να χρησιμοποιήσεις το αντηλιακό που είχε απ΄το προηγούμενο καλοκαίρι, επειδή πιθανόν να έχει αλλοιωθεί από τις συνθήκες ζέστης κατά την παραμονή σου στην παραλία.

Οι τελευταίες έρευνες επιβεβαιώνουν ότι ο συνδυασμός ήλιου και ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην πόλη επιταχύνει τη γήρανση.

Τι σου προτείνουμε για την αντηλιακή σου προστασία στην πόλη;

Το Luxurious Anti-pollution Face Cream SPF 30 , επειδή προφυλάσσει την επιδερμίδα από την γήρανση που προκαλεί η ηλιακή ακτινοβολία σε συνδυασμό με τους ατμοσφαιρικούς ρύπους. Εμπεριέχει υαλουρονικό οξύ , βιταμίνες C και E, πανθενόλη και κλινικά μελετημένο πολυσακχαρίτη, ο οποίος δρα σαν ασπίδα για την επιδερμίδα, δημιουργώντας ένα προστατευτικό φιλμ το οποίο της επιτρέπει να αναπνέει, ενώ τη θωρακίζει από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους όπως τα αιωρούμενα σωματίδια, τα βαρέα μέταλλα αλλά και τις ακτινοβολίες UVA και UVB. Παράλληλα το Luxurious Anti-pollution Face Cream SPF 30 ενυδατώνει και χαρίζει λάμψη στο κουρασμένο δέρμα, κάνοντάς το να φαίνεται πιο νεανικό. 

Αναζήτησέ το στα φαρμακεία και απόλαυσε τον ήλιο με ασφάλεια στην πόλη ή στην παραλία. 

Διάβασε ακόμα:

Κάνε Τον Ήλιο Φίλο Σου

Ο Συνδυασμός Που Σε Γερνάει Πιο Γρήγορα

Author(s)

  • H συντακτική ομάδα του Thrive Global Greece προτείνει ιδέες και προϊόντα που κάνουν τη ζωή σου καλύτερη.