Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες ικανότητες είναι απαραίτητες για να ζεις καλύτερα.
-Τι να κάνεις αν δεν τις έχεις ώστε να τις αποκτήσεις.


Πολλά από τα πιο σημαντικά μας εφόδια για να ανταπεξέλθουμε στην ζωή, δεν τα μαθαίνουμε στα θρανία αλλά στην πράξη. Έτσι λοιπόν, όσα πτυχία και να έχουμε θα βρεθούμε μπροστά σε εκπλήξεις και καταστάσεις που δεν έχουμε βιώσει αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε και να βγούμε πιο δυνατοί.

Υπάρχουν ικανότητες που είναι απαραίτητες για την προσωπική ζωή και την καριέρα σου, όπως για παράδειγμα το να λειτουργείς σωστά υπό πίεση ή να λύνεις τις διαφορές σου άμεσα και αποτελεσματικά, οι οποίες όμως δεν έχουν διδαχθεί σε καμία σχολική αίθουσα.

Ενδεχομένως να μην το έχεις ξανά ακούσει αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) δημιούργησε έναν μικρό κατάλογο με 5 ικανότητες που πρέπει να έχουμε όλοι ώστε να έχουμε μια καλύτερη ζωή. Αυτές φυσικά, είναι ψυχολογικής φύσεως κυρίως και θα τις βρεις όλες παρακάτω.

Ικανότητα λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων

Όλοι μας έχουμε βρεθεί σε μια δύσκολη στιγμή και σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Ωστόσο δεν αντιδρούμε όλοι με τον ίδιο τρόπο αλλά η ερευνήτρια ψυχολογίας, Kristina Guo έφτιαξε ένα σύστημα, που σίγουρα θα σε βοηθήσει.

  • Προσδιόρισε το πρόβλημα
  • Δες τα κριτήριά σου
  • Σκέψου τις εναλλακτικές που έχεις
  • Βρες ποια είναι η καλύτερη δυνατή
  • Φτιάξε ένα πλάνο δράσης
  • Αξιολόγησε την λύση σου

Αν σου ακούγεται πολύ «στεγνό» σαν πλάνο δράσης, μπορείς να ακολουθήσεις την μέθοδο του Benjamin Franklin που περιγράφεται σαν «άλγεβρα». Όταν ένας φίλους του, του ζήτησε βοήθεια για ένα πρόβλήμά του, εκείνος του απάντησε πως μπορεί να την σκεφτεί σαν πρόβλημα μαθηματικής φύσεως. Του είπε να χωρίσει το πρόβλημα και τις λύσεις με υπέρ και τα κατά σαν στήλες και να δει το βάρος που έχουν αντίστοιχα τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Αν το βάρος τους ήταν ίδιο, τότε θα διέγραφε και τα δύο. Αν ένα μειονέκτημα άξιζε σαν δύο πλεονεκτήματα, θα έσβηνε και τα τρία μαζί. Στο τέλος θα έμενε η καλύτερη λύση, μιας αυτή η διαδικασία παίρνει μέρες.

Δημιουργική σκέψη και κριτική ικανότητα

Όλοι μας ξέρουμε τι είναι η κριτική σκέψη, αλλά είναι πολύ δύσκολη στην εφαρμογή της. «Η κριτική σκέψη έχει να κάνει με την καλή σκέψη, με την λογική σκέψη και είναι το τελείως αντίθετο της επιπόλαιης, αυτό είναι γνωστό», γράφει ο Dr. Peter Facione στην εργασία του “Critical Thinking: What It Is and Why It Counts.”

Ωστόσο, η κριτική σκέψη είναι πολλά περισσότερα από αυτόν τον ορισμό, όπως αναφέρει και ο ίδιος. «Η κριτική σκέψη έχει να κάνει με έναν σκοπό, με την αντικειμενική σκέψη, με την ανάλυση, με τις προοπτικές και την μέθοδο που είναι πίσω από μια απόφαση, μια κρίση», τονίζει ο ίδιος.

Για να το θέσουμε απλά, είναι ο εστιασμένος τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τα πράγματα, χωρίς παρωπίδες. Ένας από τους πιο απλούς τρόπους για να την καλλιεργήσουμε είναι να αναλογιστούμε την ίδια την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους. Όλη μας την ζωή παίρνουμε αποφάσεις, ακόμα και πριν ακόμα εξελιχθούμε σαν άνθρωποι, από τα χρόνια των σπηλαίων. Ο εγκέφαλός μας είναι κατασκευασμένος έτσι ώστε να παίρνουμε αποφάσεις και η κριτική μας σκέψη μπορεί να καλλιεργηθεί, αν μάθουμε να την δουλεύουμε.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας αναφέρει ότι μαθητές που μελετούσαν την εξέλιξη του ανθρώπινου είδους έγιναν καλύτερη στο να παίρνουν αποφάσεις με κριτική σκέψη από τους υπόλοιπους.

Η επικοινωνία θα σε σώσει

Ο George Bernard Shaw είπε κάποτε: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα στην επικοινωνία είναι η ψευδαίσθηση ότι επικοινωνούμε σωστά». Αν δεν είμαστε καλοί στο να επικοινωνούμε δημιουργούμε παρεξηγήσεις και λάθος εντυπώσεις.

Συνήθως οι άνθρωποι με ταλέντο στην επικοινωνία είναι πιο πλούσιοι, έχουν μεγαλύτεροι αυτοπεποίθηση, περισσότερες πιθανότητες να έχουν έναν πετυχημένο γάμο και φυσικά, είναι πιο σεβαστοί στον χώρο εργασίας τους. Με το να βγεις από την comfort zone σου και να κάνεις μικρά βήματα, σίγουρα θα γίνεις καλύτερος στην επικοινωνία.

Συμπόνια και πίστη στον εαυτό σου

Το να έχεις πίστη στον εαυτό σου, να ξέρεις ποιος είσαι και το να είσαι συμπονετικός είναι βασικά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο ερευνητής Phillipe Rochat είπε ότι το να ξέρεις ποιος είσαι είναι «το πιο σημαντικό μάθημα στην ψυχολογία». Με το να έχεις έναν ισχυρό νου, θα είσαι πιο συμπονετικός και θα καταλάβεις πράγματα για εσένα που θα σε βοηθήσουν στο να μείνεις μακριά από εθισμούς, να είσαι λιγότερο στρεσαρισμένος και να κατανοείς καλύτερα τους άλλους.

Η ικανότητα να αντιμετωπίσεις το άγχος αλλά και τους άλλους

Πολλά μπορούν να πάνε στραβά στην ζωή μας, αλλά η ικανότητα να τα αντιμετωπίζεις, είναι αυτή που θα σε βγάλει πιο δυνατό. Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ψυχολογίας της Αμερικής, υπάρχουν δέκα τρόποι για να ανακάμψεις από μια δυσκολία στην ζωή σου:

  • Μείνε κοντά με τους φίλους και την οικογένεια σου
  • Απόφυγε να σκέφτεσαι ότι το πρόβλημα δεν θα λυθεί ποτέ
  • Αποδέξου ότι οι αλλαγές είναι μέρος της ζωής μας
  • Φρόντισε οι στόχοι σου να είναι ρεαλιστικοί και δούλευε για εκείνους καθημερινά
  • Πάρε τον έλεγχο της κατάστασης
  • Δες τι ευκαιρίες υπάρχουν γύρω σου
  • Καλλιέργησε μια θετική εικόνα του εαυτού σου
  • Δες τα πράγματα αντικειμενικά
  • Να είσαι αισιόδοξος
  • Φρόντισε τον εαυτό σου, τις ανάγκες σου και τα συναισθήματά σου

Ο καλύτερος τρόπος για να χτίσεις τις παραπάνω ικανότητες είναι αν αναλογιστείς ότι η μία συνδέεται με την άλλη. Μόλις αποφασίσεις να δουλέψεις πάνω σε μία, θα δεις βελτίωση και στην άλλη κ.ο.κ. Το ταξίδι σου θα ξεκινήσει και σίγουρα εν καιρώ, θα γίνεις καλύτερος.

Διάβασε ακόμα:

Γίνε ατρόμητος σε 5 μόλις βήματα – Μετά από αυτό, οι στόχοι σου θα πραγματοποιηθούν

7 Τρόποι σκέψης των ψυχικά δυνατών ανθρώπων

Author(s)

  • Matt Davis

    Aρθρογράφος

    Ο Matt Davis είναι αρθρογράφος στο Big Think. Γράφει άρθρα για την επιστήμη, την τεχνολογία, για την εσωτερικότητα αλλά και για ό, τι βρίσκει ενδιαφέρον.