Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να ζητήσεις συγνώμη από φίλους και συγγενείς.
-Πώς να ζητήσεις συγνώμη από τον συνάδελφό σου.

Το έχεις σκεφτεί ποτέ; Πώς ζητάς συγγνώμη για κάτι που έκανες λάθος; Το να ζητάς συγνώμη δεν είναι κάτι εύκολο. Ειδικά αν θες πραγματικά να σε συγχωρήσουν και αν το άλλο άτομο σημαίνει πολλά για σένα. Μία αποτελεσματική απολογία περιλαμβάνει, σύμφωνα με μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Negotiation and Conflict Management Research, 6 στοιχεία: εκφραση ενοχής, εξήγηση για το τι πήγε λάθος, ανάληψη ευθύνης, δήλωση μεταμέλειας, προσφορά για επανόρθωση, αίτημα συγχώρεσης.

Ωστόσο, σε αυτά τα 6 στοιχεία δεν λαμβάνεται υπόψη η σχέση που έχεις με το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεσαι. Η Dr. Jennifer Thomas, ομιλήτρια σε TED event και ψυχολόγος, σε συνεργασία με άλλους επιστήμονες διεξήγαγε έρευνα και κατέληξε σε 5 γλώσσες απολογίας, που διαμορφώνονται ανάλογα με το πρόσωπο για το οποίο προορίζονται.

 Οι 5 αυτές γλώσσες είναι:

1.Η συνειδητοποίηση και έκφραση ενοχής

2.Η ανάληψη ευθύνης

3.Η επανόρθωση

4.Η αυθεντική μεταμέλεια

5.Το αίτημα συγχώρεσης

Με αυτές τις “γλώσσες”  η Thomas επισημαίνει πώς μπορεί να διαφέρει ο τρόπος που ζητάμε συγνώμη ανάλογα με το πρόσωπο που έχουμε απέναντί μας και εξηγεί αναλυτικά:

Πώς να ζητήσεις συγγνώμη από το σύντροφό σου

Η συναισθηματική επαφή είναι το κλειδί για τη διατήρηση μιας υγιούς σχέσης. Οπότε, είναι σημαντικό να εκφράζεις τη μεταμέλειά σου και να ζητάς συγχώρεση από τον σύντροφό σου όταν θεωρείς ότι έχει κάνει κάτι που τον απογοήτευσε ή τον αναστάτωσε. Αντί να πεις: “λυπάμαι που αισθάνεσαι έτσι” πες “συγγνώμη που φώναξα” και έτσι θα δείξεις ότι αναλαμβάνεις την ευθύνη των πράξεών σου. Πρέπει να κάνεις σαφή την αφοσίωσή σου στο σύντροφό σου. Για να το πετύχεις αυτό, η Dr. Jennifer Thomas προτείνει την τέταρτη γλώσσα απολογίας -τη δήλωση μεταμέλειας- συνοδευόμενη από συζήτηση για το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα στη συνέχεια. Έτσι, θα καταλάβει ότι σκέφτεσαι το κοινό σας μέλλον.

Πώς να ζητήσεις συγγνώμη από έναν συνάδελφο

Η προσέγγιση σε αυτή την περίπτωση πρέπει να είναι διαφορετική. Το κλειδί με τους συναδέλφους είναι η εμπιστοσύνη και ο σεβασμός. Η ειδικός προτείνει τον συνδυασμό των δύο πιο δημοφιλών γλωσσών απολογίας: 40% των ανθρώπων θέλει να σε ακούσει να λες “έκανα λάθος” ενώ το άλλο 40% θέλει να ακούσει “λυπάμαι”. Συνδυάζοντας αυτές τις δύο φράσεις, είναι εγγυημένο ότι έχεις ζητήσει μία συγγνώμη την οποία θα εκτιμήσει το 80% των ανθρώπων. Τέλος μία σημαντική παράμετρος για μια “σωστή” συγνώμη σε επαγγελματικό επιπεδο είναι να κρατήσετε το συμβάν μεταξύ σας. Με άλλα λόγια μην εμπλέξεις κάποιον τρίτο, όταν απολογείσαι σε έναν συνάδελφό σου. Μην κατηγορήσεις το αφεντικό, την εταιρία ή τα άλλα μέλη της ομάδας για τη συμπεριφορά σου και ανάλαβε την ευθύνη των πράξεών σου.

Πώς να ζητήσεις συγγνώμη από ένα φίλο

Όταν ζητάς συγγνώμη από ένα φίλο, καλό είναι να προσφερθείς να επανορθώσεις. Σίγουρα δεν μπορείς να πάρεις πίσω αυτό που έκανες. Μπορείς, όμως, να προσφερθείς να κάνεις κάτι που δείχνει πόσο σημαντική θεωρείς τη σχέση σας και πόσο θες να προσπαθήσεις για αυτή. Ένας φίλος θέλει να ξέρει ότι θες να διατηρήσεις τη φιλία σας. Η κατάλληλη γλώσσα απολογίας σε αυτήν την περίπτωση είναι η τρίτη – η προσπάθεια επανόρθωσης.

Ο τρόπος που ζητάμε συγνώμη μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το πρόσωπο που έχουμε απέναντί μας.

Πώς να ζητήσεις συγγνώμη από ένα παιδί

Το να ζητάς συγνώμη από ένα παιδί όταν πραγματικά έχεις κάνει κάτι λάθος είναι ένα πραγματικό μάθημα για εκείνο. Η έκφραση ενοχής είναι το κλειδί για μία αποτελεσματική συγγνώμη. Χρησιμοποίησε εκφράσεις όπως: “αισθάνομαι άσχημα που σε απογοήτευσα” ή “είμαι θυμωμένος με τον εαυτό μου που τα έκανα θάλασσα”. Στη συνέχεια, δείξε ότι θα προσπαθήσεις να τα πας καλύτερα την επόμενη φορά. Το παιδί θα μάθει πολλά και εσύ θα είσαι ένα θετικό πρότυπο για αυτό. Απόφυγε, όμως, ένα συχνό λάθος: μην περιμένεις να ανταποδώσει τη συγγνώμη. Η δική σου συγγνώμη αρκεί.

Πώς να ζητήσεις συγγνώμη από συγγενικά πρόσωπα

Όταν απολογείσαι στον αδελφό, την αδελφή ή τους γονείς σου, αρκεί να πεις ”συγγνώμη”. Με αυτόν τον τρόπο, θα καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να κατηγορήσεις, να δικαιολογήσεις ή να αρνηθείς το όποιο λάθος σου. Η συγγνώμη προετοιμάζει κατάλληλα το έδαφος για όποια γλώσσα απολογίας κι αν χρησιμοποιήσεις και με αυτόν τον τρόπο δείχνεις τον σεβασμό σου απέναντι στο πρόσωπο με το οποίο σας συνδέουν δεσμοί αίματος. Μην πέσεις στην παγίδα να αναφερθείς σε παλαιότερα περιστατικά, όπου εσύ ήσουν το θύμα.

Μην ξεχνάς!

Υπάρχουν πολλοί τρόποι να εκφράσεις τη συγγνώμη σου. Η αξία της είναι μεγάλη, όποιον κι αν είναι το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται και όποιος και αν είναι ο τρόπος που θα επιλέξεις.

Διάβασε ακόμα:

Συναισθηματική Ισορροπία: Γιατί Τη Χρειάζεσαι, Αν Είσαι Σε Σχέση

Οι Λάθος Φράσεις Που Λες Στο Παιδί Σου Όταν Φοβάται

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.