Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Τι μας προσφέρουν τα δύσκολα βιβλία.
-Με ποια κριτήρια θεωρείται ένα βιβλίο δύσκολο.


Η πανδημία έχει προκαλέσει μια επανάσταση ανάγνωσης. Τους τελευταίους μήνες, περισσότεροι άνθρωποι έχουν στραφεί στους κλασικούς συγγραφείς ή σε πιο δύσκολα αναγνώσματα. Τα βιβλία που θεωρούνται δύσκολα δεν είναι απαραίτητα και πιο καλά από αυτά που θεωρούνται εύκολα, αλλά έχουν την αξία τους. 

Οι αναγνωστικές συνήθειες συχνά αντικατοπτρίζουν το αίσθημα της κοινωνίας κάθε φορά και εν μέσω μιας πανδημίας, είναι ενδιαφέρον να δούμε τι επιλέγουν οι άνθρωποι. Μια πρόσφατη έρευνα από την Washington Post ρώτησε 1.600 αναγνώστες τι διάβασαν από το Μάιο μέχρι τον Αύγουστο και τα αποτελέσματα ήταν ενδιαφέροντα.

Πιο αναλυτικά οι αναγνώστες στράφηκαν προς την επιστημονική φαντασία (τολμηρή κίνηση με δεδομένο το αίσθημα αποκάλυψης του 2020), το ρομάντζο, την αυτοβοήθεια και φυσικά τα βιβλία με αντικείμενο τις κοινωνικές και φυλετικές ανισότητες.

Παρόλο που αυτή η έρευνα δεν είναι καθοριστική, αποκαλύπτει ότι, παρά την τάση της μυθοπλασίας να ξεφεύγει από την πραγματικότητα, προσφέρει παρηγοριά το γεγονός ότι η ανθρωπότητα είχε βιώσει κάτι ανάλογο στο παρελθόν. Πρέπει να υπάρχει κάποιος λόγος που οι αναγνώστες του 2020 στράφηκαν στην Πανούκλα του Καμύ, που γράφτηκε το 1947. Σίγουρα δεν είναι προσπάθεια απόδρασης. Επομένως, η μυθοπλασία δεν μας προσφέρει μόνο απόδραση, αλλά μια ευκαιρία να μάθουμε και να ταυτιστούμε με τις δυσκολίες του παρελθόντος. Ρίχνει φως στην παγκοσμιότητα της ανθρώπινης εμπειρίας και μας δίνει κουράγιο τις σκοτεινές, δύσκολες περιόδους. Αυτά τα βιβλία μπορούν να θεωρηθούν δύσκολα, γιατί δεν είναι τόσο εύθυμα, αλλά πάντα προσφέρουν διδάγματα, ακόμα και πολύ καιρό μετά την ανάγνωσή τους. 

Ποια είναι τα δύσκολα βιβλία και γιατί πρέπει να τα διαβάζουμε

Ένα βιβλίο θεωρείται δύσκολο με βάση υποκειμενικά κριτήρια, καθώς εξαρτάται από τον αναγνώστη. Ωστόσο, υπάρχουν δύο σχετικά αντικειμενικοί παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν αν ένα βιβλίο είναι δύσκολο. Ο πρώτος είναι η γλώσσα και ο δεύτερος το θέμα. Όταν σκεφτόμαστε δύσκολα βιβλία, συνήθως μας έρχονται στο μυαλό τα κλασικά, γιατί πολλά από αυτά έχουν γραφτεί σε μια περίοδο πολύ διαφορετική από τη δική μας. Αλλά υπάρχουν και πιο σύγχρονα βιβλία, που είναι δύσκολα, λόγω του θέματος και της προσέγγισής τους.

Οι άνθρωποι διαβάζουν για διαφορετικούς λόγους, αλλά τα δύσκολα αναγνώσματα θα έπρεπε να βρίσκονται στη λίστα όλων. Όχι συνέχεια, αλλά συχνά. Τείνουμε να κρίνουμε την επιτυχία ενός βιβλίου από το πόσο εύκολα διαβάζεται, παρά από το τι μας διδάσκει. Μερικοί άνθρωποι διαβάζουν μόνο για να αποδράσουν από την πραγματικότητα και δεν θέλουν να αλλάξουν τη ζωή τους, σε αντίθεση με άλλους. Η ζωή είναι περίπλοκη και θεωρητικά θα έπρεπε να είναι και η μυθοπλασία.  

Υπό αυτό το πρίσμα, αν ψάχνεις για βιβλία που αξίζει να διαβάσεις, ακολουθούν 5, σύμφωνα με τη Violet Daniels, όπως τα παρουσίασε στο medium.com.

Λολίτα, Vladimir Nabokov

Από την οπτική του Humbert Humbert, αυτή η νουβέλα εξερευνά τις ηθικές και ψυχολογικές δυσκολίες που συνοδεύουν έναν άντρα που έχει εμμονή με ενα 12χρονο κορίτσι, τη Dolores, και τα όρια που θα ξεπεράσει για να ικανοποιήσει τις επιθυμίες του. Το βιβλίο είναι δύσκολο για δύο λόγους. Το θέμα είναι ενοχλητικό, αλλά πρόκειται και για ένα πυκνό και λυρικό βιβλίο που πρέπει να αποκωδικοποιήσεις. Αφηγείται την ιστορία σε πρώτο πρόσωπο σε μορφή μονολόγου, κάτι που αναγκάζει τον αναγνώστη να μπει στο μυαλό του Humbert και φιμώνει το θύμα, τη Dolores.

Ιστορία δύο πόλεων, Charles Dickens

Τοποθετημένο στο Παρίσι και στο Λονδίνο μεταξύ της Γαλλικής Επανάστασης και της Βασιλείας του Τρόμου που ακολουθεί, ο Dickens διηγείται την ιστορία της έντονης καταπίεσης και αδικίας στην καρδιά αυτής της περιόδου. Όπως πολλές νουβέλες του Dickens, είναι δύσκολη να τη διαβάσεις. Η γλώσσα είναι πυκνή και για πολλές σελίδες, ο αναγνώστης διαβάζει χωρίς κανένα διάλογο και καμία αίσθηση δομής. Ο Dickens επιλέγει να σχολιάσει την κοινωνία που απεικονίζει, κάτι που φαίνεται ξεκάθαρα σε αυτή τη νουβέλα

The Ragged Trousered Philanthropists, Robert Tressell

Ο Robert Tressell δημιουργεί ένα πορτραίτο της εργατικής τάξης της εποχής του Εδουάρδου, σε αυτό το εκπληκτικό έργο πολιτικής μυθοπλασίας. Ειπωμένο από την οπτική της εργατικής τάξης, που παλεύει να παραμείνει στην επιφάνεια, είναι μια διαχρονική εικόνα των παγιδεύσεων της φτώχειας και ενός αποτυχημένου κράτους. Προσφέρει ένα άμεσο πολιτικό μήνυμα που αναγκάζει τον αναγνώστη να σκεφτεί τις αναγκαιότητες του σοσιαλισμού, συνδυασμένo με μια ιστορία για το συλλογικό πόνο και την ευρύτερη ζωή την περίοδο του Εδουάρδου. Αυτό το βιβλίο είναι πυκνό, περίπλοκο και δύσκολο να το ακολουθήσεις. Ασχολείται με πολλά δύσκολα θέματα, ειδικά με την κριτική του καπιταλιστικού συστήματος και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτό. Είναι ένα βιβλίο για την πολιτική, τις λύσεις και τη φυσική ανισότητα που δημιουργείται από μια κοινωνία που συστάθηκε σε ένα καπιταλιστικό πλαίσιο.

On the Road, Jack Kerouac

Το On the Road  είναι η ιστορία δυο Αμερικανών που έχουν βαρεθεί τη ζωή τους και αποφασίζουν να κάνουν ένα οδικό ταξίδι σε όλη την Βόρεια Αμερική. Βασίζεται στα πραγματικά ταξίδια του ίδιου του συγγραφέα και τις εμπειρίες που είχε. Ήταν από τα πρώτα μυθιστορήματα του είδους που αξιοποίησε ως θέμα τη χρήση ναρκωτικών και τον εθισμό στο αλκοόλ. Αφηγημένο με τον τρόπο του Kerouac, χωρίς συνοχή και ποιητικό, δεν είναι για όλους. Αλλά κατά βάση, αποτελεί μια εξερεύνηση του τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος, τα όρια της ελευθερίας και τις αποτυχημένες προσδοκίες του αμερικανικού ονείρου. Το βιβλίο δεν έχει καμία δομή απολύτως και είναι εκ φύσεως δύσκολο να το ακολουθήσεις. Ο Kerouac γράφει όπως νομίζει και φημίζεται για το ότι δεν ξαναδιάβαζε ό,τι έγραφε, οπότε οι προτάσεις συχνά δεν βγάζουν νόημα.

Half a World Away, Mike Gayle

To Half a World Away ακολουθεί τις ζωές δύο αδερφών, της Kerry και του Noah. Χωρίστηκαν όταν ήταν μικροί, με αποτέλεσμα να ζουν διαφορετικές ζωές, Η Kerry είναι μια ανύπαντρη μητέρα που ζει με το γιο της σε μια φτωχή περιοχή του Λονδίνου, ενώ ο Noah είναι ένας δικηγόρος που ζει στο Notting Hill. Δεν έχουν συναντηθεί από τότε που ήταν μικροί, αλλά η Kerry βάζει στόχο να επανασυνδεθεί με τον μικρότερο αδερφό της. Είναι ένα βιβλίο που εξερευνά τον αντίκτυπο του συστήματος της πρόνοιας και την έλλειψη ευκαιριών που μπορεί να προκαλέσει. Όχι μόνο στην καριέρα των ανθρώπων, αλλά πώς μπορεί να καταστρέψει τις σχέσεις μακροπρόθεσμα. Είναι ένα δύσκολο ανάγνωσμα εξαιτίας των ζητημάτων που θίγει και ένα στενάχωρο βιβλίο από πολλές απόψεις. Ωστόσο, πρόκειται για ένα βιβλίο για την ελπίδα και τα όνειρα, την αγάπη, την οικογένεια και αποτελεί μια ειλικρινή εικόνα της ζωής δυο ανθρώπων που έχουν χωριστεί. 

Διαβάζουμε για ευχαρίστηση, γνώση, απόδραση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να κολλήσουμε στα εύκολα αναγνώσματα. Τα βιβλία έρχονται με όλες τις μορφές και διαβάζονται για διαφορετικούς λόγους, αλλά αυτά που αμφισβητούν τις προσδοκίες μας και διευρύνουν τον κόσμο μας, είναι αυτά που τελικά θα μας ωφελήσουν. 

Οι άνθρωποι συχνά στρέφονται στη μυθοπλασία για να ξεφύγουν από τις δυσκολίες της αληθινής ζωής, αλλά η μυθοπλασία πολλές φορές αντικατοπτρίζει τα προβλήματα της αληθινής ζωής, ακόμα κι αν έχει γραφτεί χρόνια πριν. Η ανάγνωση μπορεί να προσφέρει την παρηγοριά που αναζητούμε, ακόμα κι αν δεν είναι με τη μορφή της απόδρασης. Ωστόσο, δύσκολα αναγνώσματα σαν τα παραπάνω μπορούν να μας ενώσουν μέσω της κοινής εμπειρίας ότι είμαστε όλοι άνθρωποι και έχουμε αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα με αυτά που αντιμετωπίζουμε τώρα.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

6 ιδανικά χόμπι για εσωστρεφείς και μοναχικούς ανθρώπους

Είμαστε ό,τι πληροφορίες καταναλώνουμε

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.