Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί η ηλικία δεν παίζει ρόλο.
-Ποιοι φόβοι σε εμποδίζουν.


Κάποιες φορές υπομένεις πράγματα που σε κάνουν δυστυχισμένο, όπως για παράδειγμα μία δουλειά που δεν σε γεμίζει ή μία σχέση που σου κάνει κακό, επειδή φοβάσαι μία αλλαγή. Και επειδή δεν τολμάς την αλλαγή, μετατρέπεις τους φόβους σου σε δικαιολογίες.

Όταν όμως αποφασίσεις ότι θα κάνεις οτιδήποτε χρειαστεί για να αντιμετωπίσεις τους φόβους σου και να βελτιώσεις την ζωή σου, όταν συνειδητοποιήσεις ότι σου αξίζει να είσαι ευτυχισμένος, οι δικαιολογίες εξαφανίζονται. Ακολουθούν οι πιο συνηθισμένες δικαιολογίες που λένε οι περισσότεροι:

Δικαιολογία #1: Είναι πολύ αργά πια για να αλλάξω καριέρα

Εκατοντάδες άτομα άνω των 40 ετών φοβούνται ότι μία αλλαγή στον επαγγελματικό τους τομέα σημαίνει ότι θα πρέπει να ξεκινήσουν από την αρχή και ότι θα χάσουν τα πάντα.

Πραγματικότητα: Αν θέλεις να κάνεις μία αλλαγή στον επαγγελματικό τομέα για να γίνεις καλύτερος, δεν χρειάζεται να τα παρατήσεις όλα και να ξεκινήσεις από το μηδέν. Για μία επιτυχημένη αλλαγή καριέρας θα πρέπει να γνωρίζεις τα προσόντα σου και να ξέρεις πώς μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις, να σκέφτεσαι τα αποτελέσματα που θα σε κάνουν χαρούμενο και να αναζητήσεις τη βοήθεια που χρειάζεσαι προκειμένου να ανακαλύψεις νέες ευκαιρίες.

Δικαιολογία #2: Είμαι δυστυχισμένος στο γάμο μου. Δεν μπορώ να κάνω κάτι όμως γιατί τα παιδιά μου θα υποφέρουν αν χωρίσω.

Ένα διαζύγιο αποτελεί μία πολύ επώδυνη διαδικασία για τα μέλη όλης της οικογένειας και για αυτό τον λόγο δεν αποφασίζεις να τελειώσεις μία σχέση παρότι κάνει κακό σε όλους.

Πραγματικότητα: Η αλήθεια είναι ότι ένα διαζύγιο μπορεί να πληγώσει πολύ ένα παιδί, ωστόσο είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος που θα το χειριστείς. Να θυμάσαι όμως ότι κάποιες φορές ένα καλό διαζύγιο, είναι καλύτερο για τα παιδιά από έναν κακό γάμο γιατί αυτό που έχει σημασία είναι η συναισθηματική υγεία όλων.

Δικαιολογία #3: Η οικογένειά μου με πνίγει. Δεν μπορώ να βάλω όρια, γιατί δεν με αφήνουν.

Η οικογένεια μπορεί να είναι περίπλοκη. Συνδέεσαι με άτομα που αγαπάς, αλλά με τα οποία συχνά διαφωνείς είτε με όσα λένε είτε με αυτά που πιστεύουν είτε με όσα κάνουν και καταπιέζεσαι. 

Πραγματικότητα: Εσύ είσαι και πρέπει να είσαι ο κυρίαρχος του εαυτού σου και να έχεις τον απόλυτο έλεγχο για ότι κάνεις, σκέφτεσαι ή νιώθεις. Οι γύρω σου θα σου συμπεριφέρονται άσχημα και δεν θα σε σέβονται αν δεν βάζεις όρια και αν δεν υποστηρίζεις όλα όσα θέλεις. Για να έχεις υγιείς σχέσεις στα πλαίσια μίας οικογένειας, θα πρέπει να συνειδητοποιήσεις πού τελειώνουν τα όριά σου και πού αρχίζουν των άλλων, να προστατέψεις τα πιστεύω και τις πεποιθήσεις σου και να είσαι αρκετά ευέλικτος ώστε να αφήνεις χώρο στους άλλους να αισθάνονται ότι αισθάνονται και να πιστεύουν ότι πιστεύουν.

Δικαιολογία #4: Τα οικονομικά μου δεν είναι καλά, αλλά δεν φταίω εγώ. Η δουλειά μου κλείνει και δεν έχω άλλα προσόντα.

Η αλήθεια είναι ότι η ανεργία έχει αυξηθεί πολύ τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να αλλάζουν και να κλείνουν και άλλες να αναδιαμορφώνονται ή να ξεκινούν από την αρχή. Νιώθεις θυμό που η δουλειά που ξεκίνησες σε απογοήτευσε και δεν κάνεις τίποτα για να αλλάξεις την κατάσταση.

Πραγματικότητα: Τα οικονομικά σου καθώς και το πόσα κερδίζεις, ξοδεύεις και αποταμιεύεις πρέπει να βρίσκονται υπό τον έλεγχό σου. Για να συνεχίσεις να βγάζεις χρήματα και να κάνεις μία δουλειά που σε γεμίζει, θα πρέπει να μάθεις να είσαι ευέλικτος. Αν ο τομέας σου παρακμάζει, θα πρέπει να αναπτύξεις τα ταλέντα σου και να αποκτήσεις τα προσόντα που απαιτούνται για να ανταποκριθείς στα νέα δεδομένα.

Δικαιολογία #5: Όσο κι αν θέλω, δεν μπορώ να αφήσω τη δουλειά μου και να ξεκινήσω τη δική μου επιχείρηση γιατί δεν έχω τα προσόντα για να το κάνω.

Ίσως ονειρεύεσαι να εγκαταλείψεις τη δουλειά σου και να ξεκινήσεις κάτι δικό σου που θα σε γεμίζει περισσότερο. Όμως δεν το τολμάς επειδή φοβάσαι και επειδή δεν πιστεύεις ότι τα προσόντα και οι γνώσεις σου θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις.

Πραγματικότητα: Η πεποίθηση ότι δεν έχεις αυτά που απαιτούνται, σε εμποδίζει να κάνεις ότι είναι απαραίτητο. Έχε όμως στο μυαλό σου το εξής: χιλιάδες επιτυχημένες startups, εφαρμογές και οργανισμοί που δημιουργήθηκαν από άτομα που δεν είχαν τα απαραίτητα προσόντα, γνώρισαν τεράστια επιτυχία. Μην αφήνεις την χαμηλή σου αυτοεκτίμηση να σε σταματήσει. Εκμεταλλεύσου τις γνώσεις σου και τόλμησέ το.

Πάρε τον έλεγχο στα χέρια σου, αντιμετώπισε τους πιο μεγάλους φόβους σου και σταματήσε να αγνοείς οτιδήποτε σου κάνει κακό. Ήρθε η στιγμή να σταματήσεις τις δικαιολογίες και να αρχίσεις να παλεύεις για αυτά που θέλεις. Μόνο έτσι θα κάνεις τη ζωή σου καλύτερη. 

Διάβασε ακόμα:

Πώς Μπορείς Να Αλλάξεις Τη Ζωή Σου Προς Το Καλύτερο

2 Σκέψεις Που Κάνεις Καθημερινά Και Σου Κάνουν Κακό! 

Author(s)

  • Kathy Caprino

    σύμβουλος επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης

    Η Kathy Caprino είναι συγγραφέας και σύμβουλος επαγγελματικής και προσωπικής ανάπτυξης.