Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί η ευγνωμοσύνη σε κάνει ευτυχισμένο.
-Τι να κάνεις για να την καλλιεργήσεις.


Ξέρεις ότι εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη σου για όλα όσα έχεις στη ζωή σου, μπορείς να είσαι πιο ευτυχισμένος; Αν λοιπόν θέλεις να αγγίξεις την ευτυχία μακροπρόθεσμα, ήρθε η στιγμή να βάλεις την ευγνωμοσύνη στην καθημερινότητά σου. Οι 5 τρόποι που ακολουθούν θα σε βοηθήσουν να τα καταφέρεις:

1.Γράψε σε ένα χαρτί 100 πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων

Ξεκίνα με κάτι πολύ απλό: πιάσε χαρτί και μολύβι και σημείωσε 100 πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων σήμερα. Για παράδειγμα μπορείς να αναφερθείς στο σπίτι, τη δουλειά, την οικογένεια, τους φίλους σου, αλλά και σε ένα ωραίο ηλιοβασίλεμα ή σε μία ζεστή κούπα καφέ. Προσπάθησε να φτιάξεις τη λίστα σου όσο πιο γρήγορα μπορείς, χωρίς διακοπές. Μην σε ανησυχεί αν συνειδητοποιήσεις ότι περιέχει ανούσια και μικρά πράγματα. Καθετί φαινομενικά μικρό στη ζωή σου, μπορεί να σου δίνει μεγαλύτερη χαρά σε σχέση με κάτι πιο μεγάλο.

2. Αναζήτησε πράγματα που εκτιμάς και νιώθεις ευγνωμοσύνη μέσα στην ημέρα

Ξεκίνα την κάθε σου ημέρα φτιάχνοντας ακόμα μία λίστα. Αυτή τη φορά όμως σημείωσε 5 τομείς της ζωής σου για τους οποίους νιώθεις ευγνωμοσύνη το πρωί όταν ξυπνάς. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνέχιζε να αναζητάς πράγματα που σε κάνουν να νιώθεις ευγνωμοσύνη και σημείωνέ τα τη στιγμή που συμβαίνουν. Για παράδειγμα, σκέψου κάτι καλό που έγινε, κάτι που σου αρέσει να βλέπεις ή να κάνεις, τον χρόνο που αφιερώνεις στους άλλους ή οτιδήποτε άλλο έρχεται στο μυαλό σου. Το βράδυ πριν κοιμηθείς σκέψου την ημέρα που πέρασε και κάθε τι θετικό που συνέβη μέσα σε αυτήν. Να είσαι πολύ συγκεκριμένος και αναλυτικός.

3. Χαλάρωσε και απόλαυσε την κάθε στιγμή

Μάθε να απολαμβάνεις το κάθε λεπτό όσο περισσότερο μπορείς. Χαλάρωσε και αφέσου στην κάθε στιγμή. Για παράδειγμα κάθισε αναπαυτικά και απόλαυσε τον καφέ σου. Χρησιμοποίησε όλες σου τις αισθήσεις σε ό,τι και αν κάνεις και προσπάθησε να αντισταθείς στον πειρασμό να ασχοληθείς με το κινητό σου. Αν μάθεις να είσαι παρών στην κάθε στιγμή, θα μάθεις να είσαι ευγνώμων για όλα όσα έχεις και να απολαμβάνεις όλα όσα η ζωή σου προσφέρει απλόχερα.

4. Δείξε στους γύρω σου ότι τους εκτιμάς

Ένας ακόμη τρόπος να δείχνεις την ευγνωμοσύνη σου, είναι να λες στους γύρω σου πόσο τους εκτιμάς. Αυτό, εκτός από εσένα κάνει και τους άλλους περισσότερο χαρούμενους και ενδυναμώνει τις μεταξύ σας σχέσεις. Πες μία καλή κουβέντα στον διπλανό σου και μάθε να λες περισσότερα “ευχαριστώ”, ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα.

5. Να είσαι ευγνώμων ακόμα και όταν κάνεις κάτι βαρετό

Σκέψου κάτι που κάνεις καθημερινά και είναι βαρετό. Ακόμα και σε αυτό, προσπάθησε να δεις τη θετική του πλευρά. Αν αλλάξεις τον τρόπο που σκέφτεσαι και εκφράζεις περισσότερο την ευγνωμοσύνη σου για ότι συμβαίνει στη ζωή σου, θα διαπιστώσεις ότι είσαι περισσότερο παρών και θα νιώθεις πιο γεμάτος και ολοκληρωμένος.

Ώρα για δράση

Άρχισε από σήμερα κιόλας. Υιοθέτησε τουλάχιστον δύο από τους παραπάνω τρόπους που και κάνε την ευγνωμοσύνη μέρος της ζωής σου. Με τον καιρό, η διάθεσή σου θα βελτιώνεται και εσύ θα νιώθεις ευτυχισμένος.

Μάθε να λες περισσότερα “ευχαριστώ”, ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα.

Διάβασε ακόμα:

13 Πράγματα Που Έμαθα Γράφοντας 1.024 Λίστες Ευγνωμοσύνης

Η 75ετής Έρευνα Του Harvard Που Αποκαλύπτει Το Μυστικό Μιας Ευτυχισμένης Ζωής

Author(s)

  • Roz Andrews

    Σύμβουλος Αυτοβελτίωσης

    Η Roz Andrews είναι συγγραφέας και σύμβουλος αυτοβελτίωσης.