Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί ήρθε η ώρα να εξασκηθείς στη δυνατή ανάγνωση.
-Γιατί πρέπει να γελάς με την καρδιά σου.


Ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία επικοινωνίας του ανθρώπου, αν και συχνά παραγνωρισμένο, είναι η φωνή. Ο τόνος, η χροιά της φωνής, η καθαρότητα ή όχι του λόγου και άλλα στοιχεία μπορούν να μας φέρουν κοντά ή να μας απομακρύνουν από έναν συνομιλητή.

Υπάρχουν σίγουρα αρκετοί άνθρωποι, οι οποίοι νιώθουν ότι η φωνή τους δεν τους βοηθά στο να εκφράζουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους και θα επιθυμούσαν να κάνουν αλλαγές.

Αν είσαι λοιπόν ένας από αυτούς και νιώθεις την επιθυμία να βελτιώσεις τη φωνή και κατ’ επέκταση την ομιλία σου ώστε να συνδέεσαι καλύτερα με τους συνομιλητές ή το ακροατήριό σου, ακολουθούν 5 απλά βήματα, τα οποία, εφόσον εφαρμοστούν για δύο τουλάχιστον εβδομάδες, μπορούν να αποτελέσουν την αρχή βελτίωσης της επικοινωνίας σου σε προσωπικό και επαγγελματικό περιβάλλον.

1.Ανάπνευσε βαθιά

Γνωρίζεις ότι, σύμφωνα με μελέτες αμερικανικών πανεπιστημίων, οι βαθιές φωνές πείθουν περισσότερο και είναι πιο ευχάριστες στο άκουσμα; Αυτή η άσκηση θα βοηθήσει τη φωνή σου σταδιακά να πηγάζει όλο και πιο βαθιά από το θωρακικό διάφραγμα και να αποκτήσει μεγαλύτερο όγκο: με το ένα χέρι ακριβώς κάτω από το στήθος στο ηλιακό πλέγμα και το άλλο κάτω από το λαιμό, εισπνέεις από τη μύτη και εκπνέεις από το στόμα, έτσι ώστε: Κατά την εισπνοή το ηλιακό πλέγμα να διατείνεται οριζόντια και κατά την εκπνοή να συστέλλεται (αυτό το ελέγχεις με το χέρι που ακουμπά στο ηλιακό πλέγμα), ενώ με το άλλο χέρι διασφαλίζεις ότι το στήθος, οι ώμοι και η πλάτη παραμένουν χαλαροί.

2.Εξασκήσου στη δυνατή ανάγνωση

Επίλεξε αρχικά φράσεις και κατόπιν κείμενα που σου αρέσουν και διάβασε τα δυνατά. Ακόμη καλύτερα διάβασε αγαπημένα σου ποιήματα. Σταδιακά πρόσθεσε χρωματισμούς στη φωνή, καθώς και τη βαθιά διαφραγματική αναπνοή της παραπάνω άσκησης. Τόλμησε να φτάσεις στην υπερβολή. Παίξε με την ένταση, το ρυθμό, τις παύσεις και τους κυματισμούς στις προτάσεις. Επαναλάβέ τα πολλές φορές. Αυτή η άσκηση σταδιακά θα «ξεκλειδώσει» το συναίσθημα και η φωνή θα γίνεται όλο και πιο σταθερή, δυνατή και εκφραστική.

3.Οραματίσου

Άφησε την φαντασία σου ελεύθερη και δες νοερά τον εαυτό σου να μιλά όμορφα και καθαρά με βαθιά και γεμάτη αυτοπεποίθηση φωνή. Τόλμησε να οραματιστείς ξανά και ξανά την (συν)ομιλία που θα κάνεις. Κάθε φορά που επαναλαμβάνεις τον οραματισμό, «δες» και «άκουσε» όλο και πιο βελτιωμένη τη φωνή και τα λεγόμενά σου. Όταν θα έρθει η ώρα να βιώσεις το γεγονός, θα εκπλαγείς από τη βελτίωση της απόδοσής σου!

4.Κάνε πρόβες παρουσία φίλων

Κάτι περισσότερο τολμηρό! Αφού έχεις εξασκηθεί αρκετά στα προηγούμενα βήματα, παρακάλεσε έναν άνθρωπο που εμπιστεύεσαι να σε ακούσει και να σου πει τη γνώμη του. Όπως καταλαβαίνεις, χρειάζεται να είναι κάποιος με υπομονή και αγάπη προς εσένα. Αρχικά διάβασέ του δυνατά ένα κείμενο και κατόπιν διηγήσου του μία ιστορία. Άκουσε τις παρατηρήσεις του και επανάλαβε μετά από λίγες μέρες το ίδιο ή διαφορετικό κείμενο, αφού εξασκηθείς κι άλλο! Αν πάλι νιώθεις άβολα να εκτεθείς μπροστά σε κάποιον άλλο, μίλα μόνος σου σε μεγάλο καθρέφτη ή βιντεοσκόπησε τον εαυτό σου! Θα εκπλαγείς!

5.Γέλα με την καρδιά σου!

Οι άνθρωποι που γελούν συχνά και δυνατά, βρίσκονται σε μεγαλύτερη σύνδεση με τα συναισθήματά τους και τα εκφράζουν ευκολότερα. Επιπλέον το ηχείο του σώματός τους είναι ενεργοποιημένο, διότι με το γέλιο κινείται ακούσια το θωρακικό διάφραγμα, βαθαίνει η αναπνοή και μ’ αυτόν τον τρόπο ολόκληρη η υπόσταση στηρίζει τα λεγόμενά τους. Έτσι η φωνή τους έχει όγκο και αντανακλά σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητα της προσωπικότητάς τους. Δες λοιπόν παλιές ελληνικές ταινίες ή καθιέρωσε βραδιές ανεκδότων, όπως κάναμε κάποτε πριν την εποχή των κινητών. Θα μπορούσες ενδεχομένως να λάβεις μέρος σε μία ομάδα ευεξίας του γέλιου. Το έχω δοκιμάσει και πίστεψε με, φεύγεις ξαλαφρωμένος από έγνοιες και… με καλύτερη φωνή!

Αρχική δημοσίευση από τη Νίνα Καλούτσα στο epixeiro.gr.

Διάβασε ακόμα:

Έχασες Τη Φωνή Σου Πριν Την Ομιλία;

6 Συνήθειες Που Καλό Είναι Να Αποφεύγει Ένας Δημόσιος Ομιλητής

Author(s)

  • epixeiro.gr

    Η επιχειρηματικότητα στο προσκήνιο

    Tο epixeiro.gr είναι η μεγαλύτερη ηλεκτρονική πύλη για την επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα. Μετά από αρκετά χρόνια παρουσίας, αποτελεί πλέον το μέσο μιας άμεσης, συνεχούς και διαδραστικής επικοινωνίας της επιχειρηματικής κοινότητας, ενθαρρύνοντας και στηρίζοντας ενεργά επιχειρηματικές πρωτοβουλίες και δράσεις που δημιουργούν προστιθέμενη αξία. Αποτελεί επίσης έναν χώρο όπου νεοσύστατες και υφιστάμενες επιχειρήσεις -μικρές, μεσαίες ή μεγάλες-, υποψήφιοι επενδυτές, ελεύθεροι επαγγελματίες, ιδιώτες, και φοιτητές θα μπορούν να χρησιμοποιούν τις γνώσεις που τους δίνονται για να ενισχύσουν την επιχειρηματική τους κουλτούρα. Το epixeiro.gr επιδιώκει να προσφέρει γνώση και να δίνει έμπνευση μέσα από το πλούσιο περιεχόμενό του, προσφέροντας στο αναγνωστικό του κοινό το know-how πάνω από 500 αρθρογράφων που αποτελούν ειδήμονες στον χώρο τους.