Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Οι άνδρες ή οι γυναίκες έγιναν πιο άπιστοι μετά την καραντίνα;

-Πώς δικαιολογείται το φαινόμενο.


Την περίοδο της ζωής σου που νιώθεις ευάλωτος ή ευάλωτη. Τότε είναι πιο πιθανό να απιστήσεις. Ακόμα κι αν είσαι ο πιο πιστός ή πιστή σύντροφος του κόσμου. Και το συμπέραμα αυτό προέρχεται από διασταυρωμένες πηγές. Τι άλλο είναι σίγουρο; Ότι την περίοδο της πανδημίας, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, όλοι νιώσαμε ή εξακολουθούμε να νιώθουμε πιο ευάλωτοι.

Η αλήθεια, όμως, είναι ότι αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα καταλήξουμε άπιστοι. Πιο αυξημένες πιθανότητες να απατήσουν, σε μια περίοδο αντικειμενικά δύσκολη για όλη την ανθρωπότητα, είναι εκείνοι που τραβάνε ζόρια. Όχι μόνο εκτός αλλά κυρίως εντός σπιτιού στις μονογαμικές ή μακρόχρονες σχέσεις όπου συνεπάγεται συγκατοίκηση. Μην ξεχνάς ότι το «σπίτι» και η “αγκαλιά” του αγαπημένου σου υποτίθεται ότι είναι το μέρος που ηρεμείς και ησυχάζεις από την «τρέλα» ή τις πιέσεις του έξω κόσμου. Τι γίνεται, όμως, όταν η υποτιθέμενη φωλιά σου αποτελεί πεδίο μάχης;

Να ένας αναμενόμενος λόγος που η απιστία μετά την άρση του lockdown «χτύπησε κόκκινο» στη χώρα μας, όπως έδειξε πρόσφατη έρευνα του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, δεδομένου ότι αυξήθηκαν οι συγκρούσεις μεταξύ των ζευγαριών καθώς επίστης και τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας.

Ποια ήταν η έκπληξη; Ότι οι γυναίκες ξεπέρασαν τους άντρες στη ροπή προς την απιστία. Γιατί όμως;

Τι έδειξε η έρευνα

Πιο συγκεκριμένα, η έρευνα έδειξε ότι επτά στις δέκα γυναίκες αποφάσισαν να απιστήσουν έναντι των άπιστων αντρών που ήταν πέντε στους δέκα!

Οι επικεφαλής της έρευνας μελέτησαν τη σεξουαλική συμπεριφορά 1200 κατοίκων της χώρας μας (600 ανδρών και 600 γυναικών) μετά τον εγκλεισμό λόγω του νέου κορονοϊού. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά και οι ηλικίες των συμμετεχόντων ήταν από 18 έως 54 χρόνων.

Πώς εξηγείται;

Το εντυπωσιακό αυτό ποσοστό στην αύξηση της απιστίας στις γυναίκες συνδέεται μεταξύ άλλων με την αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο του εγκλεισμού εξηγεί ο επικεφαλής της έρευνας Δρ Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος, πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών. Οι λόγοι, που η απιστία φούντωσε μετά τον εγκλεισμό, είναι προφανείς, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. Όπως λένε χαρακτηριστικά, όταν το σεξουαλικό θηρίο πεινάσει, θα κατασπαράξει ό,τι βρει μπροστά του – η πείνα και η σεξουαλική πράξη είναι τα δυο βασικά ένστικτα επιβίωσης. Από το ένα μένουμε ζωντανοί, από το άλλο πολλαπλασιαζόμαστε.

«Στη διάρκεια του lockdown παρατηρήθηκε ότι οι σύντροφοι έχασαν την επιθυμία για σεξ και βρήκαν την οικογενειακή θαλπωρή. Συνυπήρχαν, δηλαδή, χωρίς σεξουαλικές επαφές. Η στέρηση όμως δημιούργησε την άκρατη επιθυμία για σεξ, μετά την απελευθέρωση και στα δυο φύλα και αυτό αποδεικνύεται από την αύξηση στη συχνότητα της απιστίας», λέει ο Χειρουργός Ουρολόγος – Ανδρολόγος Χρήστος Φλιάτουρας, επιστημονικός συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, που επεξεργάστηκε τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας.

«Η συνύπαρξη και δη υποχρεωτικά αφαιρεί σε ερωτισμό και προσθέτει σε αγάπη, προστασία και ανία. Αυτό γίνεται για έναν και μόνο λόγο, για να προστατευθεί η οικογένεια, αφού το σεξ θα δημιουργούσε συγκρούσεις, ανταγωνισμούς, άρα εχθρότητα και πόλεμο ενδοοικογενειακό, που θα περιόριζε την υγιή ανάπτυξη των παιδιών (απομεινάρι αυτής της συνήθειας είναι και σήμερα η ενδοοικογενειακή βία)», συμπληρώνει.

Συνδέεται η ενδοοικογενειακή βία με την απιστία;

Ένα άλλο, πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η ανδρική κυριαρχία, συμβολική και σωματική, αυξήθηκε στη διάρκεια του εγκλεισμού κατά 30% πανευρωπαϊκά και στη χώρα μας κατά 20%. Θεσμοί όπως η οικογένεια, η εκκλησία και το κράτος την αναπαραγάγουν σαν φυσική τάξη, όπου ο ασθενέστερος υποτάσσεται, δίνοντας το δικαίωμα στον κυρίαρχο άνδρα να ασκεί αυτή τη βία σαν μια φυσική, άρα και αποδεκτή σχέση, μέσα από ιδεολογήματα που δεν αμφισβητούνται.

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κωνσταντινίδη, στη διάρκεια του υποχρεωτικού εγκλεισμού η ανδρική κυριαρχία ήταν φυσικό να πολλαπλασιαστεί, στερώντας από τη γυναίκα τη σεξουαλικότητα, ως μια εμπειρία ιδιωτική και ιδιαιτέρως φορτισμένη από συναίσθημα, που δεν συμπεριλαμβάνει υποχρεωτικά τη συνουσία, αλλά χάδια, αγκαλιά και ομιλία, σε αντίθεση με τους άνδρες, που τη βιώνουν κατακερματισμένα, επιθετικά και, κυρίως, ως μια πράξη κατάκτησης, προσανατολισμένη στη διείσδυση και στον οργασμό.

«Η αντίφαση αυτή οδηγεί τη γυναίκα στην ανάγκη αναζήτησης όσων έχει στερηθεί μέσα στη μόνιμη ερωτική σχέση με τον μόνιμο σύντροφο, σε άλλες σχέσεις, που θα αναπληρώσουν αυτό το έλλειμμα με την πρώτη ευκαιρία. Στη μοιχεία υπάρχει τρυφερότητα και αυταπάρνηση, όπως έλεγε ο Borges. Αυτή, ακριβώς, η αναζήτηση της ερωτικής ισοτιμίας με έναν ξένο σύντροφο οδηγεί την ευνουχισμένη από την ανδρική βία γυναίκα στην απιστία, σε αντίθεση με τον άνδρα, που δεν έχασε ποτέ την ηδονή της εξουσίας μέσα στο σπίτι, άρα δεν είχε ανάγκη να την αναζητήσει εκτός οίκου», καταλήγει ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Τι να θυμάσαι;

Όσο οι πιέσεις αυξάνονται τόσο μια απιστία μπορεί να λειτουργήσει αποσυμφορητικά. Όπως ακριβώς η βαλβίδα στη χύτρα ταχύτητας. Στην πραγματικότητα όμως η πίεση στη ζωή σου από την οποία προσπαθείς να ξεφύγεις καταφεύγοντας στην απιστία θα σε φέρει αντιμέτωπο ή αντιμέτωπη με νέες πρωτόγνωρες πιέσεις ενώ λύση στο αρχικό σου πρόβλημα σπάνια μπορεί να βρεις κάτω από τέτοιου είδους συνθήκες. Τι άλλο να θυμάσαι; Ότι το αποτύπωμα της απιστίας, αν τελικά αποφασίσεις να παραμείνεις στη μόνιμη σχέση σου, δεν είναι κάτι που σβήνει εύκολα και σπάνια μπορείς να επιστρέψεις στο πριν χωρίς σοβαρές αναταράξεις και ανακατατάξεις στη ζωή σου.

Διάβασε ακόμα:

Το Τρίτο Πρόσωπο… Έχει Κι Αυτό Ψυχή!

Εξωσυζυγική Σχέση: Όλα Όσα Πραγματικά Κρύβονται Από Πίσω

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.