“Τώρα πήγαινε σπίτι και άκου κάθε λέξη που δεν λέει”. Όλοι το έχουμε κάνει κατά καιρούς –δεν ακούμε έναν άνθρωπο στα αλήθεια. Ίσως να ήσασταν απασχολημένοι με κάτι άλλο.Ίσως δεν σας ενδιέφερε το ζήτημα. Ή ίσως πιστεύατε ότι ακούγατε ενώ στην πραγματικότητα δεν ακούγατε. Σ’ αυτό το κεφάλαιο θα καλύψουμε τέσσερις τύπους ακρόασης. Είναι οι εξής: Προσποιούμενοι ότι ακούτε, Ακούγοντας για να ετοιμάσετε την απάντησή σας, Ακούγοντας για να μάθετε και Ακούγοντας με ενσυναίσθηση.

Φυσικά, δεν πρόκειται για τον απόλυτο κατάλογο των τύπων ακρόασης. Μια γρήγορη έρευνα στο διαδίκτυο θα αποκαλύψει πλήθος άλλες κατηγορίες και περιγραφές διαφόρων άλλων τύπων ακρόασης. Όμως αυτοί οι τέσσερις τύποι μπορούν να συμπεριλάβουν τους άλλους.

1. Προσποιούμενοι ότι ακούτε: συμβαίνει όταν ο ακροατής δίνει την εντύπωση ότι ακούει, όμως στην πραγματικότητα ονειροπολεί ή σκέφτεται κάτι άλλο. Οι άνθρωποι συνηθίζουν να καταφεύγουν στο συγκεκριμένο είδος ακρόασης όταν βαριούνται ή δεν θέλουν να ακούσουν αυτό που λέει ο άλλος. Υπάρχουν περιστάσεις στις οποίες δεν είναι αποδεκτό να πεις απλώς: Δεν σε ακούω. «Προσποιούμενοι ότι ακούτε» σημαίνει ότι ο
ακροατής δίνει την εντύπωση πως ακούει, αλλά στην πραγματικότητα ονειροπολεί ή σκέφτεται κάτι άλλο.

2.Ακούγοντας για να ετοιμάσετε την απάντησή σας: Είναι όταν ακούτε αυτό που λέγεται μόνο για μπορέσετε να εξηγήσετε ή να υπερασπιστείτε τη θέση σας. Ενώ εν μέρει ακούτε τι λέγεται, στην ουσία φιλτράρετε ό,τι δεν θα σας βοηθήσει στην απάντησή σας. Το «Ακούγοντας για να ετοιμάσετε την απάντησή σας» είναι όταν ακούτε μόνο για να εξηγήσετε ή να υπερασπιστείτε τη θέση σας.

3.Ακούγοντας για να μάθετε: Είναι ένας τύπος ακρόασης που όμως είναι εξαιρετικά επιλεκτικός. Δεν ακούει για να προσδιορίσει πώς νιώθει ο Ροχέλιο ή για να μπει στη θέση του. Ακούει μονάχα για να συγκεντρώσει πληροφορίες.
Το «Ακούγοντας για να μάθετε» είναι όταν φιλτράρετε επιλεκτικά όλες τις πληροφορίες εκτός από τις επιθυμητές.

4.Ακούγοντας με ενσυναίσθηση: Γνωστό επίσης ως Ακρόαση του ατόμου συνολικά, επιδιώκει την κατανόηση του προσώπου, της προσωπικότητάς του και των πραγματικών και εκπεφρασμένων νοημάτων και κινήτρων του. Ακούγοντας με ενσυναίσθηση σημαίνει ότι επιδιώκουμε να καταλάβουμε το άτομο συνολικά.

Το απόσπασμα είναι από το βιβλίο “Άκουσε! Η τέχνη της αποτελεσματικής επικοινωνίας” των Dale Carnegie & Associates που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κλειδάριθμος.

Διάβασε ακόμα:

Η τέχνη του να είσαι καλός ακροατής

Οδηγός για Managers: Βοήθησε την ομάδα σου να επικοινωνεί πιο αποτελεσματικά

Author(s)

  • Η συντακτική ομάδα του Thrive Greece αποτελείται από δημοσιογράφους και επιστημονικούς συνεργάτες από τον χώρο της υγείας και της ευεξίας, της αποδοτικότητας, της ψυχολογίας, της αυτοβελτίωσης, της διατροφής και του fitness.