Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πότε πρέπει να στρώνεις το κρεβάτι σου.
-Πότε πρέπει να πηγαίνεις στο σούπερμαρκετ.


Η έννοια της αυτοφροντίδας μοιάζει αρκετά περίπλοκη και είναι δύσκολο να προσδιορίσεις τι ακριβώς περικλείει. Ωστόσο, υπάρχουν συνήθειες που συμβάλλουν στην αυτοφροντίδα σου και είναι πολύ πιο απλές από όσο φαντάζεσαι, όπως μερικές δουλειές του σπιτιού. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί με αυτόν τον τρόπο αισθάνεσαι ότι η ζωή σου είναι σε τάξη. Μερικές φορές η επιστροφή σε ένα καθαρό σπίτι ή το ξύπνημα δίπλα σε ένα βάζο με λουλούδια μπορεί να σου φτιάξει τη διάθεση. Είναι σαφές ότι δεν θα λύσει όλα σου τα προβλήματα, αλλά η καλή σου διάθεση μπορεί να σε βοηθήσει να λύσεις κάποια.

Βέβαια, πρέπει να έχεις κατά νου ότι αν κάτι δουλεύει στους φίλους σου, δε σημαίνει ότι θα δουλεύει και με σένα. Ο καθένας χαλαρώνει με διαφορετικούς τρόπους. Ο στόχος της αυτοφροντίδας είναι να κάνεις κάτι που θα βοηθήσει να νιώσεις καλύτερα , ακόμα κι αν αυτή η αίσθηση είναι προσωρινή. Την επόμενη φορά που θα χρειαστείς να αισθανθείς καλύτερα για τον εαυτό σου και για τη ζωή σου, δοκίμασε κάτι από τα παρακάτω.

1.Γράψε μία λίστα υποχρεώσεων πριν την νέα εβδομάδα

Η συναισθηματική υπερφόρτωση είναι εξαντλητική. Καταλήγεις να πανικοβάλλεσαι για όλα όσα πρέπει να κάνεις χωρίς στην πραγματικότητα να ολοκληρώνεις κάποια από αυτά. Και αφού πανικοβληθείς, είναι σχεδόν αδύνατο να διαχειριστείς οτιδήποτε. Πριν το άγχος της Κυριακής επιδράσει, αφιέρωσε μερικά λεπτά και γράψε μία λίστα υποχρεώσεων για την επερχόμενη εβδομάδα. Μπορείς να το κάνεις σε ένα ημερολόγιο, αν η γραφή είναι θεραπευτική για σένα ή μπορείς να κρατήσεις σημειώσεις στο κινητό σου. Αυτή η λίστα πρέπει να είναι πρακτική και λογική, οπότε μην καταγράψεις υποχρεώσεις που δεν θα μπορέσεις να ολοκληρώσεις σε μία εβδομάδα. Επίσης, μην αναφέρεις μακροπρόθεσμους στόχους σε αυτήν τη λίστα. Δεν πρόκειται να δουλέψει και ειλικρινά το μόνο που θα καταφέρεις είναι να αυξήσεις τα νεύρα σου. Μία σύντομη και εφικτή λίστα θα είναι πολύ πιο επωφελής, τόσο για τον εγκέφαλό σου όσο και για οτιδήποτε πρέπει να κάνεις.

2.Φρόντισε το κρεβάτι σου

Ομολογώ ότι δεν είναι εύκολο να το κάνεις αυτό κάθε μέρα, ειδικά το πρωί όταν βιάζεσαι. Αλλά αν στρώνεις το κρεβάτι σου τουλάχιστον πριν κοιμηθείς, θα νιώσεις απίστευτη ευγνωμοσύνη. Το καλύτερο είναι να το κάνεις κάθε πρωί, γιατί σε βάζει σε διάθεση αποδοτικότητας, αλλά όπως και να έχει κάν’ το τουλάχιστον πριν κοιμηθείς. Το να βουλιάζεις σε αφράτα μαξιλάρια είναι μία αίσθηση που σίγουρα θα σε βοηθήσει να αισθανθείς καλύτερα. Και μην ξεχνάς να πλένεις συχνά τα σεντόνια σου! Τα φρεσκοπλυμένα σεντόνια μοιάζουν με ένα καινούριο ξεκίνημα στη ζωή σου ή τουλάχιστον στην εβδομάδα σου.

3.Πήγαινε στο σούπερμαρκετ αντί να φας έξω

Μπορεί οι περισσότεροι φίλοι σου να παραγγέλνουν απ’ έξω αντί να μαγειρεύουν, γιατί δεν ξέρουν πόσο ικανοποιητική είναι η αίσθηση του να ξυπνάς το πρωί ή του να γυρνάς στο σπίτι μετά τη δουλειά και να έχεις τρόφιμα με τα οποία μπορείς να φτιάξεις πρωινό, μεσημεριανό ή βραδινό αντίστοιχα. Πέρα από τα χρήματα που μακροπρόθεσμα θα αποταμιεύσεις, θα γλιτώσεις χρόνο περιμένοντας το delivery ή στην ουρά του φούρνου το πρωί. Οπότε, καλό είναι να πηγαίνεις στο σούπερμαρκετ τακτικά και να παίρνεις τα απαραίτητα. Επίσης, φρόντισε να μην πηγαίνεις στο σούπερμαρκετ με άδειο στομάχι, γιατί θα καταλήξεις να πάρεις ό,τι βρεις μπροστά σου κι όχι ό,τι έχεις πραγματικά ανάγκη.

4.Οργάνωσε το mail σου

Δεν υπάρχει καλύτερο συναίσθημα από το να ξεφορτώνεσαι τον τεράστιο αριθμό email στα εισερχόμενά σου. Αυτήν την υπέροχη αίσθηση μπορείς να τη δημιουργείς κάθε εβδομάδα διαγράφοντας τα εισερχόμενά σου. Φαντάζομαι ότι μπορείς να διακρίνεις με μία ματιά ποια email είναι σημαντικά και ποια πρέπει να οδηγηθούν στα trash. Επίσης, δημιούργησε φακέλους και ταξινόμησε τα mail σου με βάση τις προτεραιότητές σου. Δεν χρειάζεται να ασχολείσαι με όλα κάθε μέρα, αλλά μόνο με όσα είναι απαραίτητο.

Διάβασε ακόμα:

H Καλύτερη Στιγμή Για 9 Συνήθειες Υγείας

Τελικά Φταίνε Τα Γονίδιά Σου Για Τα Κιλά Σου;

Author(s)

  • Ελίζα Σακκά

    Content Editor

    Η Ελίζα Σακκά είναι content editor και social media manager.