Είναι φυσικό να νιώθουμε στρες κατά καιρούς. Όταν συμβαίνει, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε το συναίσθημα κατά μέτωπο. Όταν αγνοούμε τα σημάδια του σώματός μας που μας λένε να επιβραδύνουμε, το στρες μας μπορεί να συσσωρευτεί και να κλιμακωθεί, οδηγώντας σε  burnout.  

Μάθε ποια είναι τα σημάδια στα οποία πρέπει να δώσεις προσοχή. 

Δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς

Αν παρατηρείς ότι δυσκολεύεσαι να συγκεντρωθείς και το μεσημέρι αναζητάς καφέ, ενώ συνήθως όχι, τότε μάλλον πρέπει να συνειδητοποιήσεις ότι κάνεις πάρα πολλά. Σε αυτήν την περίπτωση, απομακρύνσου από όλα και κάνε λίγο διαλογισμό. Αυτή η στρατηγική θα σε βοηθήσει να ενισχύσεις την ενέργειά σου και την ικανότητα συγκέντρωσής σου. 

Νιώθεις πόνο

Με το πέρασμα του χρόνου, δείχνω μεγαλύτερη προσοχή στα σημάδια που μου δίνει το σώμα μου. Ένα σημάδι είναι η ένταση στο πάνω μέρος του σώματος, ειδικά στο λαιμό. Όταν συμβαίνει αυτό, καταλαβαίνω ότι πρέπει να ασχοληθώ με την αυτοφροντίδα μου. Μερικές από τις αγαπημένες μου δραστηριότητες είναι το περπάτημα και ο καθοδηγούμενος διαλογισμός. 

Το μάτι σου τρεμοπαίζει

Όταν το σώμα σου δεν είναι αρκετά ξεκούραστο, όταν έχεις μια φορτωμένη εβδομάδα ή πολλές υποχρεώσεις, ίσως νιώθεις το μάτι σου να τρεμοπαίζει. Μπορείς να δοκιμάσεις να κοιμάσαι περισσότερο για μερικές μέρες και θα δεις την κατάστασή σου να βελτιώνεται.

Ο αυχένας σου είναι άκαμπτος

Ένας άλλος τρόπος που το σώμα σου σού λέει να επιβραδύνεις είναι η πίεση στη βάση του λαιμού σου. Η πίεση είναι προειδοποιητικό σημάδι, αλλά αν το αγνοήσεις μπορεί να μετατραπεί σε κόμπο. Το πρήξιμο γύρω από τον κόμπο είναι οδυνηρό και δεν θα σε αφήσει να δουλέψεις στο γραφείο ή να κοιμηθείς ήρεμα. Για να περιορίσεις το στρες σου, αναδιοργάνωσε το πρόγραμμά σου για να συμπεριλάβεις περισσότερες ασκήσεις ενσυνειδητότητας στη μέρα σου.

Είσαι ασυνήθιστα κουρασμένος

Αν νιώθεις το σώμα σου πλήρως εξαντλημένο και πονάς, τότε χρειάζεσαι ξεκούραση. Δοκίμασε να βρεις χρόνο για ένα σύντομο ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας και πήγαινε για ύπνο το βράδυ πιο νωρίς.

Νιώθεις πίεση στο κεφάλι σου

Είναι προφανές πότε το σώμα σου σού λέει να επιβραδύνεις. Οι ώμου σου σφίγγουν και νιώθεις ότι το κεφάλι σου θα εκραγεί. Η λύση είναι ο ήλιος. Βγες έξω και νιώσε τη ζεστασιά του ήλιου στο δέρμα σου. Αυτό θα μειώσει το στρες σου και θα σε αναζωογονήσει. Όταν έχει συννεφιά, αντικατάστησε αυτή τη λύση με ανάσες σε καθαρό αέρα.

Νιώθεις ότι σε κατάσταση “πάλης ή φυγής

Όταν έχεις πολύ άγχος, μπορεί να βρεθείς σε “κατάσταση πάλης ή φυγής”, μια κοινή αντίδραση στο στρες. Αν βιώσεις αυτήν την κατάσταση, ανάβαλλε μερικά meetings και φρόντισε πρώτα τον εαυτό σου. Ο διαλογισμός και λίγο stretching θα σε βοηθήσουν να απελευθερώσεις την ένταση.

Πονάει το στομάχι σου 

Όταν είσαι αγχωμένος, μπορεί να πονάει το στομάχι σου. Πρόκειται για μια ένδειξη ότι πρέπει να απομακρυνθείς από το γραφείο σου, να κάνεις μια σύντομη βόλτα, να αλλάξεις περιβάλλον και να πάρεις μερικές βαθιές αναπνοές. Η εναρμόνιση με το σώμα σου θα σε βοηθήσει να παραμείνεις αποδοτικός κατά τη διάρκεια της μέρας. 

Είσαι πιο αδέξιος από ό,τι συνήθως

Όταν αρχίζεις να ρίχνεις κάτω ό,τι πιάνεις στα χέρια σου, μάλλον βιάζεσαι. Δεν υπάρχει το multitasking. Πρόκειται για εναλλαγή μεταξύ των εργασιών και τότε είναι που σου πέφτουν τα πράγματα από τα χέρια. Όταν συμβαίνει αυτό, πρέπει να επιβραδύνεις και να λειτουργείς πιο μεθοδικά.

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Μεγάλο πράγμα να ξέρεις τι δεν θέλεις

Τι είναι η αφθονία και πώς επηρεάζει τα συναισθήματα και την ζωή σου

Author(s)

  • Marina Khidekel

    Διευθύντρια Περιεχομένου thriveglobal.com

    H Marina Khidekel είναι διευθύντρια περιεχομένου του thriveglobal.com.