Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:
-Πώς το χιούμορ μπορεί να σώσει ένα γάμο.
-Γιατί να προτιμήσεις να πεις “ευχαριστώ”, αντί να κρίνεις.
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μία επιστημονική έρευνα που μελέτησε τα μυστικά ζευγαριών που έμειναν στον γάμο τους για πάνω από 25 χρόνια. Οι συμμετέχοντες δήλωσαν ότι αυτό δεν ήταν πάντα εύκολο, αλλά με λίγη καλή θέληση και επένδυση στη μεταξύ τους σχέση, κατάφεραν όχι μόνο να κρατήσουν τον γάμο τους, αλλά να νιώθουν και ικανοποιημένοι από αυτόν.
Ποια είναι τα όμως μυστικά τους;
1.Η δύναμη της αγκαλιάς
Συχνά τα ζευγάρια που είναι χρόνια μαζί ξεχνάνε να δείχνουν στοργή ο ένας στον άλλον. Η ρουτίνα, η καθημερινότητα, οι μικρές δυσκολίες ή τα προβλήματα της ζωής τους παίρνουν από κάτω και ξεχνάνε να κάνουν μια αγκαλιά, να κρατηθούν χέρι-χέρι, να δείξουν στοργή και ζεστασιά ο ένας στον άλλον.
Άλλοτε πάλι τα ζευγάρια απομακρύνονται με τη λογική του «να του δείξω εγώ», σαν μία τιμωρία. Τα ζευγάρια που στερούν ο ένας από τον άλλον την αγάπη, την αγκαλιά, το σεξ για να τιμωρήσουν το άλλο μέλος και να του δώσουν ένα μάθημα, το μόνο που καταφέρνουν είναι να αισθάνονται οι ίδιοι άσχημα επιβαρύνοντας φυσικά και τη σχέση τους.
Μεγαλώνοντας, οι άνθρωποι συνειδητοποιούν ότι η ζωή είναι μικρή και δεν αξίζει τον κόπο να κρατάνε μούτρα απέναντι στον ή στη σύντροφό τους γιατί αυτό καταστρέφει την ποιότητα της ζωής τους και δε λύνει κανένα πρόβλημα. Αντίθετα, είναι σπατάλη χρόνου, ενέργειας και θετικής διάθεσης.
Άσχετα λοιπόν με το αν καυγαδίσατε ή είχατε μια κακή μέρα, θυμηθείτε να δείξετε στο ταίρι σας στοργή, αγάπη, νοιάξιμο. Θυμηθείτε ότι επενδύοντας στη δύναμη της αγκαλιάς αισθάνεστε και εσείς καλύτερα και ο γάμος σας πάει καλύτερα.
2. Η δύναμη του χιούμορ
Όταν κανείς τα παίρνει όλα πολύ σοβαρά και κατάκαρδα, επενδύει ταυτόχρονα πολύ χρόνο και ενέργεια στο να αναλύει καταστάσεις, να προσπαθεί να βγάλει συμπεράσματα και να δει πού τον αδικεί ή τον υποτιμά ο άλλος. Αυτό όμως είναι μια αρνητική προσέγγιση. Τα ζευγάρια στην εν λόγω έρευνα δήλωσαν ότι έμαθαν στην πορεία του γάμου τους να γελάνε και να βλέπουν κάποια πράγματα πιο ανάλαφρα. Έτσι, για παράδειγμα, αντί να εκνευριστεί η σύζυγος που ο σύζυγος προσπάθησε να βοηθήσει αλλά δεν έπλυνε τα πιάτα με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, όπως θα ήθελε η ίδια, είδε την κατάσταση με χιούμορ, ανεκτικότητα και πήρε το ζήτημα από την αστεία του πλευρά αντί να αρχίσει να γκρινιάζει, να φωνάζει, ή να τσακώνεται μαζί του.
3.Λιγότερη κριτική
Στην κριτική του άλλου όλοι είμαστε οι καλύτεροι! Στην αυτοκριτική όμως; Αντί να κοιτάτε διαρκώς τα λάθη του ή της συντρόφου σας, προσπαθήστε να δείτε τι κάνει καλά. Επικεντρωθείτε στην καλή πρόθεση του άλλου, ακόμα και αν το αποτέλεσμα δεν ήταν τέλειο. Ναι, σας είπε ότι θα φτιάξει αυτός φαγητό και να ξεκουραστείτε, αλλά δεν το πέτυχε: το ρύζι λάσπωσε, το κρέας στέγνωσε λιγάκι και του παράπεσε λάδι στη σαλάτα. Τι θα κερδίσετε αν τον κατακρίνετε; Το φαγητό μια φορά δε θα γίνει καλύτερο. Τι θα γίνει αν πείτε «ευχαριστώ» και δεν κάνετε αρνητικά σχόλια; Το τι επιλέγετε να πείτε καθορίζει και τη συναισθηματική ατμόσφαιρα στο σπίτι σας, αλλά και την ποιότητα της σχέσης σας. Κάποια άλλη στιγμή, κάντε μια συζήτηση, δώστε ευγενικά μια συμβουλή και αποδεχτείτε τον άλλον με τα προτερήματα και τα ελαττώματα του. Να θυμάστε, η κριτική δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να αλλάξουμε τον άλλον.
4.Λιγότερο αμυντική στάση
Αν «ξεσπαθώνετε» σε κάθε τι που σας λέει ο ή ή σύζυγος, αν παίρνετε το κάθε σχόλιο του άλλου κατάκαρδα θεωρώντας ότι δε σας αγαπάει, δε σας νοιάζεται, δε σας εκτιμάει και μονίμως αμύνεστε, τότε δε βοηθάτε το γάμο σας. Τα ζευγάρια που είναι πολλά χρόνια μαζί έχουν μάθει να προσπερνούν κάποια πράγματα και να μην τους δίνουν μεγάλη σημασία. Όσο περισσότερο παίρνετε αμυντική στάση, τόσο προκαταβάλετε τον εαυτό σας να τα βλέπει όλα αρνητικά και θεωρείτε ότι ο ή ή σύζυγος σας ότι έχει μονίμως αρνητικές προθέσεις απέναντί σας. Την επόμενη φορά επομένως, που θα νιώσετε ότι είστε σε σύγκρουση με το ταίρι σας, αντί να μπείτε σε αμυντική θέση, αναρωτηθείτε: «προσπαθεί να με πληγώσει ή ήταν ένα σχόλιο που εγώ το πήρα προσωπικά;». Και κυρίως, δώστε στο άλλο άτομο να καταλάβει ότι οι δυο σας είστε μαζί, ομάδα, και όχι μαχητές σε αντίπαλα στρατόπεδα.