Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να φτάσεις όσο πιο ψηλά μπορείς σε επαγγελματικό επίπεδο.
-Ποια λάθη δεν πρέπει να κάνεις.


Την ίδια ώρα που κατανοώ πως ο καθένας από εμάς έχει τον δικό του χαρακτήρα και τις δικές του εμπειρίες, θα ήθελα να έχω κάνει ορισμένα πράγματα διαφορετικά στην καριέρα μου. Είμαι ευγνώμων για τις επιτυχίες μου αλλά και τις αποτυχίες μου, αφού με οδήγησαν εδώ που είμαι σήμερα.

Ωστόσο, εύχομαι να ήμουν πιο συγκεντρωμένος στα όσα μου δίδασκε η ίδια η ζωή παλαιότερα. Θέλω να μοιραστώ μαζί σου, ορισμένα μαθήματα που πήρα από την καριέρα μου και την πορεία μου και ελπίζω πως τα όσα θα δεις θα σε βοηθήσουν ώστε να βρεις και εσύ δρόμο σου.

Παρακολούθησε στενά τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας που κινείσαι. Όταν εγώ τελείωσα τις σπουδές μου, η αγορά κατέρρεε. Ήταν μια πραγματικά δύσκολη στιγμή γιατί ένιωθα την αβεβαιότητα, και είχα αρκετά σκαμπανεβάσματα και ο ίδιος. Μάλιστα, μίλησα με έναν καθηγητή μου στην σχολή σχετικά, και του εξέφρασα την επιθυμία μου να αλλάξω τομέα εργασίας. Φυσικά, δεν είχα προετοιμαστεί για κάτι τέτοιο και πανικοβλήθηκα. Τι θα κάνω; Τι εναλλακτικές έχω; Σπούδασα οικονομικά για χρόνια και χρόνια. Έπαιρνα την Wall Street Journal κάθε πρωί. Ήξερα τα σημάδια που έβλεπα σχετικά με τον τομέα στον οποίο θα εργαζόμουν και εγώ. Όμως, για κάποιο λόγο, θεώρησα πως δεν θα επηρεαστώ από την κρίση. Ένα από αυτά που θα έκανα διαφορετικά λοιπόν, είναι να λάβω υπόψη μου τι συμβαίνει στην αγορά εργασίας. Δεν θα μπορούσα να προετοιμαστώ για τα όσα θα ερχόντουσαν, αλλά θα είχα κάνει μια άλλη στρατηγική και ένα πλάνο, σχετικά με το πώς να κινηθώ. Πάντα λοιπόν πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για το αναπάντεχο.

Πίστεψε στον εαυτό σου και την αξία σου. Ξεκίνησα την εταιρεία μου στα 20 μου. Μοιράστηκα το όραμά μου με άτομα στα οποία δεν είχα μιλήσει ποτέ ξανά. Άφησα ο ίδιος επικριτές να μου πουν τι είναι πιθανό και τι όχι, και τι μπορώ να κάνω και τι όχι. Τελικά, καταλαβαίνω πως επέτρεψα σε πολλούς να με κάνουν να έχω αμφιβολίες για το τι αξίζω.

Ήμουν νέος και χωρίς εμπειρία, και έτσι στράφηκα σε τοξικά άτομα για συμβουλές και επιβεβαίωση. Ένα από τα πράγματα που θέλω να καταλάβεις είναι ότι δεν χρειάζεσαι την επιβεβαίωση κανενός για να υλοποιήσεις τα όσα θέλεις και να πετύχεις τους στόχους σου. Η προετοιμασία είναι εργαλείο κλειδί απέναντι στον φόβο και την ανησυχία. Ήξερα τι συμβαίνει στον κόσμο τον επιχειρήσεων. Και το πιο σημαντικό είναι πως ήξερα τι θέλω να κάνω και έπρεπε να με εμπιστεύομαι περισσότερο. Το να έχω αμφιβολίες μου στέρησε πολλές ευκαιρίες. Πρέπει να ξέρεις τι αξίζεις και ποιες είναι οι δυνατότητές σου και να έχεις πίστη σε εσένα. Στο τέλος, κανείς δεν θέλει το καλό σου περισσότερο από εσένα τον ίδιο.

Μάθε τη δύναμη του να λες «όχι». Αν και υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία θα ήθελα να έχω κάνει διαφορετικά, αυτό είναι από τα πιο σημαντικά. Είχα την συνήθεια να λέω πάντα «ναι». Αν γνωρίζεις την πορεία μου, τότε ξέρεις πως η επιχείρησή μου σχεδόν κατέρρευσε τρεις φορές.

Όμως, είχα την ικανότητα να κάνω την ανατροπή και να επανέλθω, και έτσι σήμερα είμαι ένας επιφανής ηγέτης. Όταν έχεις και εσύ προβλήματα στην δουλειά σου, τότε πρέπει να κάνεις ένα πλάνο επιβίωσης. Κέρδιζα το ένα βραβείο πίσω από το άλλο και όλοι με σέβονταν. Όμως, στο πίσω μέρος του μυαλού μου πάντα φοβόμουν ότι η επιχείρησή μου μπορεί να καταρρεύσει. Οπότε, συμφωνούσα να παραστώ σε κάθε συνάντηση, να δώσω συνεντεύξεις σε όλες και να ασχοληθώ με τα πάντα. Τελικά κατάλαβα ότι όσο η επιχείρησή σου κερδίζει έδαφος, πρέπει να είσαι επιλεκτικός. Με το να λες «ναι» σε όλα φαίνεσαι πιο καλός αλλά δεν εστιάζεις στο πώς να εξελιχθείς, αφού είσαι απασχολημένος. Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που οφείλεις να κάνεις σαν επιχειρηματίας, είναι να λες «όχι». Κάθε ευκαιρία, μοιάζει τέλεια στην αρχή αλλά αν δεν σε βοηθάει να εξελιχθείς, τότε δεν είναι.

Επένδυσε στην δύναμη της ξεκούρασης. Η Arianna Huffington είναι ένας μέντορας για εμένα. Της έχω πει πολλές φορές για το πώς το βιβλίο της, Thrive, μου άλλαξε την ζωή. Ταυτίζομαι απόλυτα με τους εργασιομανείς εκεί έξω και πάντα ήθελα να είμαι εγώ εκείνος που τα κάνει όλα, και τα κάνει τέλεια. Είχα αφοσιωθεί στο να γίνω ο καλύτερος. Ωστόσο, ένιωθα εξαντλημένος, χωρίς ενέργεια και είχα πάθει επαγγελματική εξουθένωση. Ο καλύτερός μου φίλος ανησυχούσε για εμένα και μου έλεγε πως δουλεύω πάρα πολύ. Δυστυχώς, τον αγνόησα και συνέχισα να δουλεύω σε τρελούς ρυθμούς. Όμως, είχα ένα επεισόδιο στην υγεία μου, που τα άλλαξε όλα. Ένιωσα κάποια στιγμή ότι παθαίνω έμφραγμα. Ευτυχώς, δεν ήταν τελικά αυτό που μου συνέβη αλλά ήξερα πως αυτή η στιγμή, άλλαξε την ζωή μου. Ήξερα ότι πρέπει να αλλάξω τον τρόπο που ζω και εργάζομαι. Έπρεπε να βάλω στις προτεραιότητές μου την ξεκούραση, τις διακοπές και τον ύπνο.

Σε μια εποχή που ο χρόνος τρέχει σαν νερό, πρέπει να ξέρεις ότι οφείλεις να βάλεις τα όριά σου και να βρεις την ισορροπία ανάμεσα στη ζωή και τη δουλειά σου. Επικροτώ το να θέλεις να πετύχεις και να εξελιχθείς. Από την άλλη όμως, το να θυσιάζεις την υγεία σου είναι ένα λάθος που θα πληρώσεις ακριβά. Η ευεξία σου είναι πάνω από όλους και όλα, μην το ξεχνάς.

Διάβασε ακόμα:

7 Μαθήματα που πήρα δουλεύοντας από το σπίτι

8 Μαθήματα Ζωής Από Την Όπρα

Author(s)

  • Jamelle Sanders

    Γενικός Διευθυντής, Ιδρυτής

    Jamelle Sanders International

    Ο Jamelle Sanders είναι συγγραφέας και ηγείται της εταιρείας Jamelle Sanders International η οποία εδρεύει στη Νότια Καρολίνα. Ο ίδιος, έχει αφιερωθεί στο να δίνει τα φώτα του σε επιχειρηματίες και ηγέτες σε όλο το κόσμο ώστε να εξελιχθούν και να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους.