Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποια διαφορά έχει το μπλε φως από τα υπόλοιπα.
-Πώς εμποδίζει την γενική μας ευημερία.


Υπάρχουν πολλά καλά πράγματα που πρέπει να ειπωθούν για το μπλε φως, έναν τύπο φωτός υψηλής ενέργειας, που υπάρχει στο φάσμα ακριβώς πέρα ​​από το υπεριώδες φως. (Τα φώτα αυτού του μήκους κύματος εκπέμπονται από τον ήλιο, καθώς και ηλεκτρονικά από μερικούς σύγχρονους λαμπτήρες.)

Η μέτρια έκθεση κατά τη διάρκεια της ημέρας μας σε τέτοιου είδους φώτα μεταξύ άλλων, βοηθά να είμαστε σε εγρήγορση καθώς προχωράμε στις καθημερινές μας εργασίες, βελτιώνει τους χρόνους αντίδρασης, ενισχύει τη διάθεση και υποστηρίζει τους φυσικούς κύκλους ύπνου-αφύπνισης του σώματός μας.

Ωστόσο, τα προβλήματα προκύπτουν, όταν η έκθεσή μας στο μπλε φως συνεχίζεται μέχρι το βράδυ. Και χάρη στην ευρεία χρήση τηλεοράσεων, τηλεφώνων, tablet, φορητών υπολογιστών και λαμπτήρων φθορισμού και LED (όλα αυτά εκπέμπουν μπλε φως), όλο και περισσότεροι από εμάς εκτιθόμαστε στο μπλε φως, λίγο πριν πάμε για ύπνο.

Αυτή η νυχτερινή έκθεση μπορεί να έχει σοβαρό αντίκτυπο στη γενική ευημερία μας. Παρακάτω θα βρεις τέσσερις λόγους για να μειώσεις την έκθεση στο μπλε φως όταν ο ήλιος δύει.

Καταπονεί τα μάτια σου

Η παρατεταμένη έκθεση σε μπλε φως κάθε μέρα μπορεί να προκαλέσει προσωρινή καταπόνηση των ματιών που χαρακτηρίζεται από θολή όραση, δυσκολία εστίασης, ξηρότητα, πόνο, τσούξιμο ή / και αίσθημα «καψίματος». Αυτό συμβαίνει κυρίως επειδή τα μάτια μας δεν ανοιγοκλείνουν τόσο συχνά όταν κοιτάζουμε ψηφιακές συσκευές, πράγμα που σημαίνει ότι το προστατευτικό φιλμ στα μάτια μας στεγνώνει πιο γρήγορα από ό, τι όταν δεν κοιτάζουμε οθόνες.

Σίγουρα απαιτείται περισσότερη έρευνα για τον προσδιορισμό των μακροπρόθεσμων συνεπειών της έκθεσης σε μπλε φως, αλλά πρώιμες μελέτες σε ζώα δείχνουν ότι η υπερβολική έκθεση στο μπλε φως μακροπρόθεσμα μπορεί να οδηγήσει σε κάποια βλάβη στον αμφιβληστροειδή.

Μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους

Μια κοινή συνέπεια της καταπόνησης των ματιών είναι ότι η μεγάλη καταπόνηση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, κάτι που βοηθά στην εξήγηση γιατί οι πονοκέφαλοι μπορεί να προκύψουν από την έκθεση στο μπλε φως. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν επίσης πονοκεφάλους ως αποτέλεσμα της παρατεταμένης έκθεσης σε μπλε φως ακόμη και αν δεν παρουσιάζουν άλλα συμπτώματα καταπόνησης των ματιών.

Μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου

Μία από τις πιο ανησυχητικές συνέπειες της έκθεσης σε μπλε φως είναι ότι μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα ενός ατόμου να κοιμηθεί τη νύχτα.

Έρευνα δείχνει ότι η βραδινή έκθεση στο μπλε φως μπορεί να καταστέλλει την έκκριση της μελατονίνης, η οποία είναι μια χημική ουσία που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να ρυθμίσει τους ρυθμούς ύπνου-αφύπνισης. Αυτό διαταράσσει το βιολογικό μας ρολόι και δυσκολεύει το σώμα μας να αναγνωρίζει πότε είναι ώρα να κοιμηθούμε.

Ακόμα κι αν είμαστε σε θέση να κοιμηθούμε, η βραδινή έκθεση σε μπλε φως μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα να ξυπνήσουμε τη διάρκεια της νύχτας. Ωστόσο, το να εκθέσουμε τον εαυτό μας στο μπλε φως λίγο πριν πάμε για ύπνο, αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο να έχουμε κακής ποιότητας ύπνο.

Η έλλειψη ύπνου, με τη σειρά της, φέρνει ακόμα περισσότερες αρνητικές συνέπειες. Η έλλειψη επαρκούς ύπνου έχει συνδεθεί με ευερεθιστότητα, μειωμένη δημιουργικότητα, μειωμένη παραγωγικότητα, μειωμένη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος και μειωμένη ικανότητα μνήμης, συγκέντρωσης και επίλυσης προβλημάτων. Η συχνή στέρηση ή έλλειψη ύπνου συνδέεται επίσης με αυξημένο κίνδυνο για διάφορες χρόνιες ασθένειες.

Μπορεί να συνδέεται με σοβαρά προβλήματα υγείας

Αν και αυτή η έρευνα είναι σε αρχικό στάδιο, υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που υποδηλώνουν ότι η νυχτερινή έκθεση σε τεχνητό φως μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή (η οποία είναι γνωστός συντελεστής σε ένα πλήθος χρόνιων ασθενειών) και να αυξήσει τον κίνδυνο κατάθλιψης, καρδιακών παθήσεων, αύξησης βάρους, μεταβολικών παθήσεων, διαβήτη , ακόμη και καρκίνου. Αν και αυτό οφείλεται εν μέρει στην έλλειψη ύπνου που αναφέραμε, υπάρχουν επίσης ενδείξεις ότι τα παραπάνω ενδεχομένως να προκύψουν και χωρίς να συνδέονται με τον ύπνο κακής ποιότητας, αλλά να συνδέονται με την έκθεση στο μπλε φως.

Πώς μπορείς να μειώσεις την έκθεσή σου στο μπλε φως

Επομένως, εάν η έκθεση στο μπλε φως το βράδυ έχει αρνητικές συνέπειες, τι μπορείς να κάνεις με γνώμονα την υγεία σου ώστε να την μειώσεις;

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά μία από τις πιο αποτελεσματικές στρατηγικές για την ελαχιστοποίηση της πιθανής ζημιάς που προκαλείται από το μπλε φως είναι να περιορίσεις απλά την έκθεσή σου σε αυτό. Για παράδειγμα, πολλοί ειδικοί προτείνουν να απενεργοποιήσεις όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και να χαμηλώσεις τα φώτα τις ώρες πριν από τον ύπνο. Μπορείς επίσης να εξετάσεις το ενδεχόμενο μετάβασης σε κόκκινο φως (το οποίο έχει μεγαλύτερο μήκος κύματος από το μπλε φως) το βράδυ.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά ακόμα που μπορείς να κάνεις, και βοηθούν το ίδιο αποτελεσματικά στην καταπολέμηση των επιβλαβών επιπτώσεων του μπλε φωτός.

Για παράδειγμα:

  • Εάν εργάζεσαι σε υπολογιστή, είναι καλή ιδέα να κοιτάς μακριά από την οθόνη για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα περίπου κάθε 20 λεπτά.
  • Ορισμένα άτομα αναφέρουν οφέλη από τη χρήση εφαρμογών αποκλεισμού μπλε φωτός ή γυαλιών μπλοκαρίσματος μπλε φωτός τη νύχτα ή / και κατά τη χρήση ψηφιακών συσκευών.
  • Φρόντισε να λάβεις άφθονο φυσικό φως κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό βοηθά στην ενίσχυση των φυσικών κιρκάδιων ρυθμών του σώματός σου, γεγονός που καθιστά ευκολότερο να κοιμηθείς το βράδυ.

Το συμπέρασμα αναφορικά με το μπλε φως όμως, είναι το εξής: Σίγουρα δεν μπορείς να το βγάλεις τελείως από τη ζωή σου, κατά την διάρκεια της ημέρας. Όμως, μόλις πέσει ο ήλιος, το πιο σωστό είναι να περιορίσεις την έκθεση σου σε αυτό.

Διάβασε ακόμα:

10 συμβουλές για καλύτερο ύπνο

Μήπως Το Δέρμα Σου Ταλαιπωρείται, Ενώ Εσύ Δουλεύεις;

Author(s)

  • Logan Block

    Διευθυντής Περιεχομένου

    Sleepopolis.com

    Ο Logan Block είναι διευθυντής περιεχομένου στο Sleepopolis.com, στόχους του οποίου είναι όλοι μας, να έχουμε πιο ποιοτικό ύπνο.