Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς θα μάθεις περισσότερα για εσένα μέσω της γραφής.
-Πώς η δημιουργικότητα συνδέεται με την ευεξία.


Η δημιουργική γραφή είναι η πειθαρχημένη μαθητεία στην περιπέτεια της (απείθαρχης) προσωπικής έκφρασης μέσα από τη λογοτεχνία. Πρόκειται για έναν νέο ακαδημαϊκό κλάδο που αφορά όλους όσοι νιώθουν ότι η συγγραφή είναι μια μαγική, ανερμήνευτη αλλά και γόνιμη διαδικασία. Χωράει τη φαντασία, «εξαπλώνει» το εγώ προς το εμείς, πλάθει ιστορίες ή έννοιες, ιδέες και νοήματα. Ταυτόχρονα αποτελεί και μορφή επικοινωνίας. Η δημιουργική γραφή έρχεται να επισημάνει τη σημασία του λόγου και διδάσκει το πώς να αποκτήσει «σάρκα και οστά», δηλαδή να γίνει λέξεις, προτάσεις, παράγραφοι, σελίδες του βιβλίου, ανάγνωσμα.

Τι μπορεί όμως να προσφέρει σε ατομικό επίπεδο σε κάποιον που θα αποφασίσει να βαδίσει αυτό το μονοπάτι; Και γιατί είναι χρήσιμο να παρακολουθήσει κάποιος ένα σεμινάριο δημιουργικής γραφής ακόμα και αν δεν τον ενδιαφέρει να ασχοληθεί επαγγελματικά με το γράψιμο;

Τα 4 βασικά και θετικά που σου χαρίζει η δημιουργική γραφή

1.Σε βάζει σε διαδικασία μάθησης

Η συγγραφή είναι προϊόν ταλέντου, προδιάθεσης και δεξιοτήτων, έμφυτης ικανότητας. Όπως όμως κάθε άλλη μορφή τέχνης διδάσκεται. Αλλά δεν αρκεί αυτό. Χρειάζεται γνώση των τεχνικών αφήγησης, των «εργαλείων» που θα κάνουν ένα κείμενο ελκυστικό, της θεωρίας της λογοτεχνίας που όταν γίνεται πράξη αποφέρει ένα «ζουμερό» αποτέλεσμα. Κι όλα αυτά μπορεί να τα διδαχτεί κάποιος μαθητεύοντας δίπλα σε συγγραφείς.

2.Σου δίνει την ευκαιρία για συναισθηματικό μοίρασμα

Κάθε άνθρωπος διαθέτει ένα δικό του σύμπαν εμπειριών. Μπορεί να το διαχειριστεί αναλόγως, μέσα από τις τέχνες, με κάποιον τρόπο. Παρακολουθώντας σεμινάρια δημιουργικής γραφής και ως εκ τούτου μέσα από τη διαδικασία της συγγραφής μαθαίνει κανείς να διατυπώνει συναισθήματα, να τα ερμηνεύει και να τα προσφέρει προς τον όποιο αναγνώστη του. Μαθαίνει ακόμη ότι τα πάντα έχουν ειπωθεί και γραφεί, αλλ’ όμως παραμένουν καινούργια. Με τα δικά του συγγραφικά έργα (διηγήματα, ποιήματα, μυθιστορήματα ή θεατρικά κείμενα) μπορεί να επικοινωνήσει και να καταλάβει ότι ίσως χτίζει έναν δικό του καινούργιο κόσμο που θα αφορά κι άλλους ανθρώπους. Και αυτό είναι κάτι μοναδικό.

3.Ενισχύει την αυτογνωσία σου

Γράφοντας νιώθεις αμέσως ν’ απελευθερώνεσαι. Να χαλαρώνεις με τον εαυτό σου και ν’ αντιμετωπίζεις την πραγματικότητα ως ένα παιχνίδισμα του μυαλού. Γράφοντας βελτιώνεται η αυτογνωσία σου – το μυστικό σου όπλο για να διατηρείς τον έλεγχο σου. Ποιος είσαι, τι προσφέρεις στους άλλους, τι αναζητάς μέσα από τους άλλους. Κι από την άλλη, αποσυμπιέζεσαι γιατί δείχνεις τι είσαι πραγματικά, φτιάχνεις τους καθρέφτες σου, τους πιο αληθινούς και διαυγείς. Σίγουρα δεν είναι λίγο αυτό.

Ταυτόχρονα με την παραγωγή του οποιοδήποτε γραπτού σου έρχεται και το μοίρασμα. Κάθε γραπτό έργο προορίζεται για να διαβαστεί. Είναι ένα ασφαλές πλαίσιο για να μοιραστείς σκέψεις, συναισθήματα, ιδέες, οραματισμούς με τους άλλους και ως εκ τούτου να έρθεις κοντά του με έναν ιδιαίτερο τρόπο.

4.Ενισχύεται το αίσθημα της ευεξίας σου

Η καλλιτεχνική πράξη σε συνδυασμό με την ευκαιρία να εκφραστεί η δημιουργικότητά σου μέσω της γραφής καταλήγουν σε μία έννοια: ευεξία! Η δημιουργική γραφή βελτιώνει την αυτοπεποίθηση αφού άμεσα διαπιστώνει ο καθένας ότι διαθέτει μέσα του έναν συγγραφέα που υποψιαζόταν ή όχι… Και με αυτή την αίσθηση κατακτάς τη δυναμική της καταγραφής του εσωτερικού κόσμου σου, δημιουργείς ένα έργο που σε κάνει χαρούμενο καθώς εστιάζεις στην ουσία της δημιουργίας. Επιπλέον γράφοντας κάνεις όνειρα, δημιουργείς όνειρα (στους άλλους) και τα αποτυπώνεις μέσα από τον γραπτό σου λόγο. Κι αυτό από μόνο του αποτελεί σίγουρα πηγή ευεξίας.

Θα το τολμήσεις λοιπόν;

Τώρα επομένως που γνωρίζεις τα σημαντικά οφέλη της δημιουργικής γραφής, τι λες; Θα δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να βαδίσει αυτόν τον δρόμο;

Αν σε ενδιαφέρει να ξεκινήσεις σεμινάρια δημιουργικής γραφής μπορείς να απευθυνθείς στο Δίκτυο Δημιουργικής Γραφής το οποίο απαρτίζουν ειδικευμένοι καθηγητές και συγγραφείς σε συνεργασία με πολιτιστικούς φορείς, δήμους και σχολεία ή να κάνεις μαθήματα διαδικτυακά.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Και Γιατί Να Συντάξεις Το Προσωπικό Σου Μανιφέστο

7 Θεραπευτικές Ασκήσεις Μέσω Της Γραφής

Author(s)

  • Βασίλης Ρούβαλης

    Συγγραφέας

    Ο Βασίλης Ρούβαλης είναι συγγραφέας, υποψήφιος διδάκτορας της Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Διδάσκει σε μεταπτυχιακούς φοιτητές και παραδίδει σεμινάρια σε εκκολαπτόμενους συγγραφείς.