Τα βασικά λίγο πολύ τα ξέρουμε όλοι. Πρέπει να κοιμόμαστε 7-8 ώρες την ημέρα, όταν δεν κοιμόμαστε αρκετά αισθανόμαστε ότι δεν μπορούμε να αποδώσουμε καλά στην δουλειά μας, χάνουμε πιο εύκολα την ψυχραιμία μας και φαινόμαστε υπερβολικά κουρασμένοι. Υπάρχουν όμως και άλλα πολλά που ίσως δεν γνωρίζουμε – όχι όλοι τουλάχιστον. Ας δούμε ποια είναι αυτά.

30+2 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζεις για τον Ύπνο

  1. Το μπλε φως που εκπέμπει το κινητό σου, περιορίζει την μελατονίνη, την ορμόνη που σχετίζεται με τη ρύθμιση του ύπνου. Επομένως καλό είναι να μην το χρησιμοποιείς τουλάχιστον μισή ώρα πριν κοιμηθείς.
  2. Έρευνα του 2021 από ερευνητές του Harvard, του MIT και του University of Colorado αποκαλύπτει ότι το πρωινό ξύπνημα περιορίζει τον κίνδυνο κατάθλιψης.
  3. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να μειώσει τη μνήμη, την εγρήγορση, την ικανότητα να μιλάς και να γράφεις καθαρά, την ανθεκτικότητα απέναντι σε ασθένειες, να αυξήσει το βάρος και τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών. 
  4. Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας φαγητού πριν τον ύπνο, μπορεί να σε κρατήσει ξύπνιο.
  5. Το αλκοόλ δεν σε βοηθάει να χαλαρώσεις. Στην πραγματικότητα αυξάνει τις πιθανότητες να ξυπνήσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας. 
  6. Η γυμναστική ακριβώς πριν κοιμηθείς μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο σου.
  7. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις μία σταθερή ρουτίνα ύπνου, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Γι’ αυτό προσπάθησε να κοιμάσαι και να ξυπνάς την ίδια ώρα κάθε ημέρα.  
  8. Ένας καθημερινός σύντομος ύπνος 15-30 λεπτών μεταξύ 1μ.μ και 3μ.μ, μπορεί να αποκαταστήσει την έλλειψη ύπνου. Ένας μεγαλύτερης διάρκειας ύπνος μπορεί να εμποδίσει τον βραδινό ύπνο. 
  9. Η καφεΐνη χρειάζεται αρκετές ώρες για να απορροφηθεί από τον οργανισμό σου – συγκεκριμένα 7. Γι’ αυτό απόφυγε να πίνεις καφέ μετά τις 2 το μεσημέρι.
  10. Τα έντονα χρώματα στην κρεβατοκάμαρά σου, όπως είναι για παράδειγμα το κόκκινο, σε εμποδίζουν να ηρεμήσεις. Προτίμησε λοιπόν τα πιο απαλά χρώματα, όπως το μπλε ή το πράσινο.
  11. Αν πριν κοιμηθείς, γράψεις σε ένα χαρτί ό,τι σε απασχολεί, θα αδειάσεις το μυαλό σου και δεν θα σκέφτεσαι προβλήματα και υποχρεώσεις την ώρα που προσπαθείς να χαλαρώσεις.
  12. Μπορείς να καταπολεμήσεις την αϋπνία με φυσικούς τρόπους, καταναλώνοντας πριν πας για ύπνο ζεστά και φυτικά ροφήματα, όπως το χαμομήλι και η λεβάντα.
  13. Οι διαταραχές του ύπνου έχουν αυξηθεί δραματικά από την έναρξη της πανδημίας. 
  14. 15 επιπλέον λεπτά ποιότητας ύπνου ανά διανυκτέρευση αρκούν για να ενισχύσουν την παραγωγικότητα και να αποτρέψουν την αύξηση βάρους. 
  15. Έρευνες υποστηρίζουν ότι ένας επαρκής ύπνος βελτιώνει τη μνήμη και την διάθεση, αυξάνει τη συγκέντρωση και την δημιουργικότητα και μειώνει το άγχος.
  16. Όταν κοιμόμαστε, ο εγκέφαλός μας… ξεχνάει. Και μάλιστα αυτή η λειτουργία είναι πάρα πολύ σημαντική για την υγεία του. Καθημερινά λαμβάνουμε εκατοντάδες ερεθίσματα, τα οποία και ο εγκέφαλός μας τα μετατρέπει σε αναμνήσεις, συναισθήματα, πράξεις και εμπειρίες. Για να μπορέσει να τα κατανέμει σωστά, και να ξεχωρίσει τι πρέπει να κρατήσει και τι όχι, χρειάζεται τον ύπνο.
  17. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε Αμερικανούς εργαζόμενους, η έλλειψη ύπνου ισοδυναμεί με 11.3 ημέρες χαμένης αποδοτικότητας κατά μέσο όρο κάθε χρόνο, ενώ σε εθνικό επίπεδο υπολογίζεται ότι “κοστίζει” περισσότερα από 63 δισ. δολάρια το χρόνο.
  18. Σύμφωνα με τους περισσότερους ερευνητές ο καλύτερος τρόπος που εξασφαλίζει τον πιο αναζωογονητικό ύπνο είναι να κοιμάσαι ανάσκελα, ενώ το “μπρούμυτα” θεωρείται η χειρότερη.
  19.  Η έλλειψη ύπνου σε κάνει πιο ευάλωτο σε βακτήρια, ιούς και ιώσεις. Επομένως αν θέλεις να προστατέψεις την υγεία σου, θα πρέπει να βάλεις τον ύπνο σου σε προτεραιότητα, προσέχοντας πολύ την ποιότητα και τη διάρκειά του.
  20. Σύμφωνα με έρευνες, όταν κάποιος στερείται ύπνου – ακόμα και αν αυτό είναι για μία μόνο νύχτα – φαίνεται λιγότερο ελκυστικός και περισσότερο κουρασμένος σε σχέση με όταν κοιμάται αρκετά. 
  21. 2 π.μ. και 2 μ.μ. είναι οι ώρες κατά τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου που νιώθουμε περισσότερο κουρασμένοι, πράγμα που ενισχύει την ανάγκη να κοιμηθούμε, καθώς είναι πιο πιθανό τότε να νιώσουμε έντονη υπνηλία. 
  22. Για κάθε μία ώρα ύπνου καίμε 60 θερμίδες.
  23. 42 παραπάνω λεπτά κερδίζει κάποιος σε ύπνο, αν αντικαταστήσει το παλιό του κρεβάτι με ένα νέο, πιο αναπαυτικό.  
  24. Ένας επαρκής ύπνος αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού σου και ρυθμίζει σωστά τον μεταβολισμό σου.
  25. Ο καθένας έχεις τους δικούς του κιρκάδιους ρυθμούς. Οι ρυθμοί αυτοί – εκτός των άλλων- ελέγχουν και το αν αισθάνεσαι νυσταγμένος ή όχι. Για να βελτιώσεις τον ύπνο σου, θα πρέπει να βρίσκεσαι σε αρμονία με αυτούς τους ρυθμούς, δηλαδή η ώρα που θέλεις να κοιμηθείς να συγχρονίζεται με αυτούς τους ρυθμούς. Για τους περισσότερους ανθρώπους η ιδανική ώρα ύπνου είναι κάπου μεταξύ 8 και 12 το βράδυ.
  26. Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο The Lancet Psychiatry, υποστηρίζει πως  ότι όσο πιο διαταραγμένο είναι το βιολογικό ρολόι σε έναν άνθρωπο, τόσο πιο ευάλωτος είναι σε ψυχικές παθήσεις. 
  27. Η έλλειψη ύπνου κάνει το σώμα να παράγει μία ορμόνη πείνας που ονομάζεται γκρελίνη και μειώνει την παραγωγή της λεπτίνης, της ορμόνης που δίνει σήμα ότι είσαι χορτάτος. Έρευνες δείχνουν ότι οι ενήλικες που είναι πιο κουρασμένοι συνηθίζουν να αναζητούν γλυκά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
  28.  Έρευνες δείχνουν ότι η στέρηση ύπνου συνδέεται με το σχηματισμό μαύρων κύκλων κάτω από τα μάτια, ακόμα και ρυτίδων, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής κολλαγόνου και της αφυδάτωσης. 
  29. Σύμφωνα με ερευνητές του Clinique du Sommeil στο Lille της France, η ιδανική θερμοκρασία είναι μεταξύ 15-19 βαθμών Κελσίου. Ο Αμερικάνικος Οργανισμός Ύπνου συνιστά τους 18 βαθμούς Κελσίου και υποστηρίζει πως ο ύπνος διακόπτεται όταν η θερμοκρασία αγγίζει τους 23 βαθμούς ή είναι χαμηλότερη από 12 βαθμούς.
  30. Ένας επαρκής ύπνος βοηθάει την πνευματική, σωματική και ψυχική σου υγεία. Για να προστατέψεις λοιπόν κάθε τομέα της υγείας σου, μην αμελείς τη βραδινή σου ξεκούραση.
  31. Ο ύπνος μπορεί να αυξήσει την απόδοσή σου κατά 29%.
  32. 6 ώρες ύπνου ισοδυναμούν με δύο ημέρες αϋπνίας, ενώ με 5 ώρες ύπνου επηρεάζεται η λειτουργία του εγκεφάλου.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με το Thrive Greece στο [email protected]

Author(s)

  • Ελίνα Δελενίκα

    Head of Content Thrive Greece

    Η Ελίνα Δελενίκα είναι Head of Content του Thrive Greece.