Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πόσο χρειάζεται να τρώνε τα παιδιά.
-Πόσες μερίδες φρούτων πρέπει να τρώει ημερησίως.


 

Φαγητό! Η αιώνια ανησυχία των γονέων και ιδιαίτερα των Ελλήνων! Αν κάνεις ένα σύντομο γκάλοπ με δείγμα τους γονείς γύρω σου θα το διαπιστώσεις και μόνος σου… Πολλοί γονείς, που έχουν ένα απόλυτα φυσιολογικού βάρους παιδί, θα παραπονεθούν ότι το παιδί τους δεν τρώει τίποτα όλη μέρα. Άλλοι θα υποστηρίξουν ότι το παιδί τους πρέπει να τρώει πολύ, γιατί είναι στην ανάπτυξη. Κι άλλοι πάλι ανησυχούν μήπως το παιδί τους τρώει περισσότερο απ’ όσο πρέπει.

Πού τελικά βρίσκεται η ισορροπία; Πόσο πρέπει να τρώει καθημερινά ένα παιδί, ώστε να είναι υγιές και να μην κινδυνεύσει από την μάστιγα της εποχής, την παιδική παχυσαρκία; Η αλήθεια είναι ότι η απάντηση δεν είναι τόσο εύκολη, γιατί τα παιδιά διαφέρουν μεταξύ τους στον ρυθμό ανάπτυξης, στο ύψος, αλλά και στο πόσο κινητικά και δραστήρια είναι. Επίσης, ένα παιδί που είναι σε φάση μεγαλύτερης ανάπτυξης μπορεί να έχει περισσότερη όρεξη, εξηγεί η Έρρικα Παπαβενετίου, Γενικός-Οικογενειακός γιατρός, Ομοιοπαθητικός, Founder της Aegli-Premium Organics, μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας και συγγραφέας παιδικών βιβλίων που αφορούν στη διατροφή. Μέσα από τις απαντήσεις της όμως σε τρεις ερωτήσεις κλειδιά, βοηθά εσένα που είσαι γονιός να κατανοήσεις τα βασικά μέτρα και σταθμά της διατροφής του παιδιού, έτσι ώστε να πάψεις να ανησυχείς και κυρίως να αποφεύγεις τα λάθη.

Πόσο χρειάζεται να τρώει;

Σε γενικές γραμμές, τα παιδιά χρειάζονται καθημερινά, σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία, κατά μέσο όρο και ανάλογα με την ηλικία τους στους 0-6 μήνες περίπου 650kcal, στα 6-12 μήνες περίπου 850 kcal, στα 1-3 χρόνια περίπου 1300kcal, στα 4-6 χρόνια περίπου 1800kcal. Πριν αρχίσει, όμως, ένας γονιός να μετράει θερμίδες, πράγμα όχι και τόσο απλό, είναι καλύτερο να σιγουρευτεί ότι το παιδί του τρώει αυτά που πρέπει.

Τι πρέπει να τρώει;

Είναι σημαντικό το διαιτολόγιό του να περιλαμβάνει τρόφιμα κι από τις 5 βασικές ομάδες τροφίμων: πρωτεΐνες (κρέας κοτόπουλο, ψάρι, αβγά, όσπρια), υδατάνθρακες (ψωμί, δημητριακά, ρύζι, πατάτες, ζυμαρικά), γαλακτοκομικά, φρούτα και λαχανικά. 

Είναι ιδανικό ένα παιδί μέχρι 3 ετών να τρώει καθημερινά συνολικά 5 μερίδες λαχανικών και φρούτων, 2-3 μερίδες γαλακτοκομικών, 2 μερίδες πρωτεΐνες και 5-6 μερίδες υδατάνθρακες. Ασφαλώς, δεν είναι εφικτό να τρώει καθημερινά ένα παιδί όλες τις συνιστώμενες μερίδες και των 5 ομάδων τροφίμων. Σε γενικές γραμμές, όμως, πρέπει να τηρείται η αναλογία τους, για τη σωστή ανάπτυξή του.

Ποια είναι η σωστή μερίδα για ένα παιδί;

Ένας πρακτικός κανόνας για τον προσδιορισμό της μερίδας, που μπορεί να βοηθήσει, είναι ότι για κάθε χρόνο ηλικίας του παιδιού αντιστοιχεί από μια κουταλιά της σούπας από 3-4 διαφορετικές ομάδες τροφών. Με βάση αυτόν τον κανόνα, ένα μεσημεριανό γεύμα ενός παιδιού ενός έτους, για παράδειγμα, μπορεί να περιλαμβάνει μια κουταλιά κρέας, μια κουταλιά πουρέ πατάτας, μια κουταλιά πουρέ λαχανικών και για επιδόρπιο μια κουταλιά πουρέ φρούτου. Μέχρι τα 5 χρόνια, κι ανάλογα με τη φάση της ανάπτυξης τα γεύματα μπορούν να στηρίζονται σε αυτόν τον κανόνα. Βέβαια, σε κάποιες περιπτώσεις η ποσότητα αυτή θα είναι μεγαλύτερη, και σε κάποιες μικρότερη από μια κουταλιά της σούπας.

Κι αν οι μερίδες που προαναφέρθηκαν φαίνονται μικρές, να υπενθυμίσουμε ότι, βάσει των τελευταίων επιστημονικών μελετών, οι θερμίδες που πρέπει να παίρνει ένα μικρό παιδί ημερησίως είναι περίπου 15% λιγότερες από αυτές που ήταν παλαιότερα.

Extra tip

Όσον αφορά στην ενυδάτωση ένα μικρό παιδί πρέπει να πίνει περίπου μισό λίτρο νερό την ημέρα.

 

Διάβασε ακόμα:

Tι Πρέπει Να Τρώει Ένα Παιδί Όταν Έχει Ίωση;

Μία Διαιτολόγος Σου Μαθαίνει Όλους Τους Τρόπους Για Να Αποφύγεις Την Κρυφή Ζάχαρη 

 

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.