Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να τηρείς τις ώρες εργασίας σου.
-Γιατί να βγάλεις τις πυτζάμες σου.


“Χαίρομαι που σε βλέπω και συνέχισε την καλή δουλειά”, είπε το αφεντικό της στη Michele, καθώς τη χαιρετούσε. Η Michele είδε μια γάτα να τρέχει πίσω από την καρέκλα του αφεντικού της. Ξαφνικά, η οθόνη έγινε μαύρη. 

Η Michele εργάζεται στο Seattle και εδώ και 2 εβδομάδες δουλεύει εξ αποστάσεως. Είναι πελάτης μου εδώ και χρόνια, αλλά έπρεπε να κάνουμε κάποιες προσαρμογές, όταν ξεκίνησε να δουλεύει εξ αποστάσεως. Οι συμβουλές που της έδωσα επηρέασαν πολύ την αποδοτικότητά της. Κατάφερε να ξεχωρίσει στο αφεντικό της, παρόλο που εργαζόταν από το σπίτι και ακόμα την εντυπωσίασε με την ικανότητά της να παραμένει συνδεδεμένη, χωρίς να πηγαίνει στο γραφείο. 

Η τηλεργασία είναι μια τάση που έχει γίνει πολύ δημοφιλής στις επιχειρήσεις τα τελευταία χρόνια, αλλά με την πανδημία έχει καταστεί αναγκαιότητα. Παρόλο που επικρατεί αβεβαιότητα, μπορείς ακόμα να ελέγχεις την αποδοτικότητα και τις αποφάσεις σου, δουλεύοντας από το σπίτι. Εφαρμόζοντας αυτά τα βήματα, όπως έκανε η Michele, μπορείς να δημιουργήσεις ένα περιβάλλον στο σπίτι σου που ενισχύει την επιτυχία σου, παρά την απόσταση.

1.Θέσε συγκεκριμένες ώρες εργασίας και τήρησέ τες  

Έχεις ακούσει τη φράση “Η δουλειά επεκτείνεται για να γεμίσει το χρόνο που είναι διαθέσιμος για την ολοκλήρωσή της”; 

Αυτός είναι ο νόμος του Parkinson και υποστηρίζει ότι μια δουλειά θα πάρει όσο χρόνο της δίνεις. Αν ξέρεις ότι δεν πρόκειται να φύγεις στις 5 μ.μ, γιατί είσαι ήδη σπίτι, πιθανότατα θα σου πάρει περισσότερο να την ολοκληρώσεις. 

Μία από τις παγίδες της τηλεργασίας είναι ότι δεν υπάρχουν όρια, κάτι που είναι αγχωτικό και στην πραγματικότητα λιγότερο παραγωγικό. Αν εργάζεσαι εξ αποστάσεως και ο εργοδότης σου δεν έχει ορίσει τις ώρες εργασίας σου, κάν’ το μόνος σου. Δημιούργησε ένα πρόγραμμα και τήρησέ το. Στο τέλος της ημέρας, κλείσε την πόρτα ή το laptop και μην κοιτάξεις πίσω. Θα καταλήξεις να είσαι πιο αποδοτικός κατά τη διάρκεια των ωρών γραφείου, γιατί θα έχεις έναν ορισμένο χρόνο να ολοκληρώσεις τα καθήκοντά σου. 

2. Προγραμμάτισε εικονικά meetings και διατήρησε την επαφή με τους συναδέλφους σου 

Είμαστε κοινωνικά αποστασιοποιημένοι, κι όχι κοινωνικά απομονωμένοι. Η τηλεργασία μπορεί να μοιάζει μοναχική, αλλά ποτέ δεν ήταν ευκολότερο ιστορικά να συνδεθούμε, ενώ δουλεύουμε από το σπίτι. Η τεχνολογία μας επιτρέπει να κάνουμε meetings και να μιλάμε πρόσωπο με πρόσωπο, ακόμα κι αν δεν είμαστε στο γραφείο. Εκμεταλλεύσου το και ξεκίνα να οργανώνεις εικονικά meetings με τους συναδέλφους σου. 

Εγώ λατρεύω την ευθύνη που δημιουργεί αυτό. Σίγουρα, θα μπορούσα να μεταθέσω ένα task για αργότερα, αλλά γνωρίζοντας ότι θα κάνω Skype με το αφεντικό μου στις 3 μ.μ, θα το κάνω, σε περίπτωση που με ρωτήσει.

Ένας άλλος τρόπος να αναλάβεις τις ευθύνες σου και να παραμείνεις συνδεδεμένος είναι να κάνεις εικονικές συνεδρίες δουλειάς. Είναι σαν διαβάζεις μαζί με έναν φίλο σου.

3. Ντύσου για την επιτυχία κάθε μέρα  

Σηκώνεσαι από το κρεβάτι. Ανοίγεις τον υπολογιστή. Ξεκινάς τη δουλειά. 

Μοιάζει με χάσιμο χρόνου να κάνεις ντους και να ντυθείς, όταν κανείς δεν θα σε δει. Αλλά το να διατηρείς την πρωινή σου ρουτίνα, ακόμα και το ντύσιμο, σε προετοιμάζει πνευματικά για τη μέρα που ακολουθεί. 

Είναι ακόμα ένας τρόπος να ανακτήσεις τον έλεγχο σε αβέβαιες περιόδους. Αν το αφεντικό σου ζητήσει ένα επείγον meeting, θα είσαι έτοιμος, αν χρειαστεί να πεταχτείς στο φαρμακείο για τον ηλικιωμένο γείτονα, θα είσαι έτοιμος. Ό,τι κι αν προκύψει, θα είσαι έτοιμος.

Δεν εννοώ να φορέσεις κουστούμι: μπορείς να είσαι άνετος, ενώ ταυτόχρονα δείχνεις τακτοποιημένος και περιποιημένος. Αλλά οι πυτζάμες είναι για τα Σαββατοκύριακα. 

Τα πράγματα μπορεί να μοιάζουν αβέβαια τώρα και η τηλεργασία έχει τα δικά της εμπόδια, ειδικά αν είναι για σένα νέα εμπειρία. Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, θα αξιοποιήσεις στο έπακρο την εργασία εξ αποστάσεως και αυτό θα ωφελήσει τόσο εσένα, όσο και την εταιρεία σου. Σταδιακά, η ζωή θα επιστρέψει στην κανονικότητα και όταν αυτό συμβεί, το αφεντικό σου θα εκτιμήσει το γεγονός ότι επέδειξες επαγγελματισμό και διατήρησες την αποδοτικότητά σου. 

Διάβασε ακόμα:

Βασικοί κανόνες ασφάλειας και υγιεινής για την επιστροφή στη δουλειά μετά την καραντίνα

5 τρόποι να αποφύγεις τη μοναξιά και το burnout όταν δουλεύεις από το σπίτι

Author(s)

  • Jackie Terribile

    Ιδρύτρια & Επικεφαλής Στυλίστρια στο Small Town Stylist

    Η Jackie Terribile είναι Ιδρύτρια & Επικεφαλής Στυλίστρια στο Small Town Stylist.