Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς σε βοηθούν οι ισχυρές σχέσεις με τους συναδέλφους σου.
-Γιατί είναι προτιμότερο να μιλάτε από κοντά.


Περνάμε πολύ χρόνο με τους συναδέλφους μας, είτε συνεργαζόμαστε σε project, είτε κάνουμε meeting σχετικά με τους στόχους μας ή πέφτουμε ο ένας πάνω στον άλλον στο γραφείο και το να τα πάμε καλά είναι σημαντικό. Οι έρευνες δείχνουν ότι η δημιουργία ουσιαστικών εργασιακών σχέσεων μπορεί να αυξήσει την ευτυχία μας, να ενισχύσει την αποδοτικότητά μας και να μας βοηθήσει ακόμα και να αποκτήσουμε μια αίσθηση κοινότητας στη δουλειά. 

Αλλά επειδή όλοι είναι τόσο απασχολημένοι, είναι συχνά δύσκολο να κάνουμε ουσιαστικές επαφές στο γραφείο. Και μερικές φορές τα σχέδια για μετά το γραφείο μπορεί να μοιάζουν με αγγαρεία, παρά με τρόπο σύνδεσης. Ωστόσο, είναι εφικτό να συνδεθείς με τους συναδέλφους σου στη δουλειά. 

Ακολουθούν 3 μικρές χειρονομίες που θα σε βοηθήσουν να χτίσεις ισχυρότερες σχέσεις με τους συναδέλφους σου: 

Λέγε ευχαριστώ συχνά 

Έρευνες δείχνουν ότι η εξάσκηση της ευγνωμοσύνης στη δουλειά έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την ανθεκτικότητα και μειώνει το στρες και κυρίως ενδυναμώνει τις σχέσεις με τους γύρω μας. Μετά την ολοκλήρωση ενός project, γράψε ένα email σε ολόκληρη την ομάδα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη σου, ή πλησίασε ένα άτομο και δώσε του συγχαρητήρια για το πόσο βοήθησε στη διαδικασία. Είναι εύκολο να ξεχνάς τη δύναμη ενός απλού ευχαριστώ κατά τη διάρκεια μιας φορτωμένης μέρας, αλλά έχει μεγάλη αξία. 

Ρώτα πώς μπορείς να βοηθήσεις

Όταν όλοι είναι απασχολημένοι με τα καθήκοντά τους, μπορεί να ξεχάσουμε να προσφερθούμε να βοηθήσουμε, κάτι που θα βοηθήσει στην ενίσχυση της επαφής. Κάνε συνήθεια να ρωτάς τακτικά ένα συνάδελφο πώς μπορείς να βοηθήσεις. Όταν οι άλλοι δουν ότι νοιάζεσαι για το χρόνο τους, θα το λάβουν υπόψη και μπορεί να οδηγήσει και σε βαθύτερες συζητήσεις. Επιπλέον, έρευνες δείχνουν ότι προσφέροντας το χρόνο μας, μεταδίδουμε το μήνυμα ότι σεβόμαστε το φόρτο εργασίας του άλλου και αυτό κάνει τους ανθρώπους πιο πρόθυμους να ανταποδώσουν τη χάρη στο μέλλον.  

Αντικατάστησε τις ψηφιακές επαφές με συζητήσεις από κοντά 

Είναι εύκολο να κρυβόμαστε πίσω από την οθόνη του υπολογιστή μας για να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας αποτελεσματικά, αλλά είναι εξίσου σημαντικό να μιλάμε και με τους συναδέλφους μας, όταν μπορούμε. Αντί να στέλνεις μηνύματα, κάνε την επιλογή να αντικαταστήσεις μερικές από αυτές τις αλληλεπιδράσεις με συζητήσεις πρόσωπο με πρόσωπο. Όταν προσεγγίζεις κάποιον στο γραφείο του για να κάνεις μια ερώτηση, θα διαπιστώσεις ότι προκύπτουν κι άλλα θέματα προς συζήτηση και θα χτίσεις ενσυναίσθηση στην πορεία. Επίσης, πιθανώς να λύσεις τα ζητήματα της δουλειάς πιο αποδοτικά από ό,τι αν τα διαχειριζόσουν πίσω από την οθόνη.

Διάβασε ακόμα:

Το κρυφό προνόμιο του να είσαι καλός ακροατής στη δουλειά

3 Απρόσμενοι τρόποι να κάνεις διάλειμμα από τη δουλειά

Author(s)

  • Rebecca Muller

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Rebecca Muller είναι συντάκτρια του Thrive Global.