Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Ποιες είναι οι κατηγορίες της ανθρώπινης αντίδρασης.
-Γιατί δεν πρέπει να εστιάζουμε στην πρόληψη του στρες, αλλά στην καταπολέμησή του.


Όπως γνωρίζεις, το σώμα έχει φυσικούς μηχανισμούς στρες, οι οποίοι ξεκινούν να ενεργοποιούνται όταν το μυαλό αντιλαμβάνεται κάποια μορφή εσωτερικής ή εξωτερικής απειλής. Αλλά αυτό που είχε αρχικά σχεδιαστεί ως ένα σύστημα προστασίας από σοβαρούς κινδύνους, πλέον είναι εκτεθειμένο σε απειλές που στην πραγματικότητα δεν είναι τόσο σημαντικές. 

Οι περισσότεροι από εμάς δεν διαχειριζόμαστε το στρες καλά – για την ακρίβεια γινόμαστε όλο και χειρότεροι σε αυτό. Αν θες να είσαι υγιής, τόσο σωματικά, όσο και πνευματικά, αυτό είναι κάτι που πρέπει να εξασκήσεις. Γιατί είτε το συνειδητοποιείς, είτε όχι, μπορείς να ελέγξεις τον τρόπο που αντιδράς στις στρεσογόνες καταστάσεις στη ζωή σου. 

Πώς διαχειρίζεσαι στο στρες;

Σύμφωνα με μια έρευνα από την Michelle Gielan σε συνεργασία με το Labs, 91% των ανθρώπων μπορούν να να είναι καλύτεροι στη διαχείριση του στρες. Η έρευνά της αποκάλυψε ότι όταν ανακύπτει μια πρόκληση, η ανθρώπινη αντίδρασή μας μπορεί να κατηγοριοποιηθεί με βάση τρεις παραμέτρους: 

Ψυχραιμία υπό πίεση: Κάποιοι άνθρωποι είναι ψύχραιμοι και συγκροτημένοι, κάτι που επιτρέπει στον εγκέφαλο να δει το δρόμο μπροστά. Άλλοι άνθρωποι νιώθουν αμέσως το σώμα τους να γεμίζει άγχος, ανησυχία και στρεσογόνες σκέψεις που καταβάλλουν την ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται τις συνθήκες.

Ανοιχτή επικοινωνία: Μερικοί άνθρωποι μοιράζονται τις δυσκολίες τους με άλλους με έναν τρόπο που δημιουργεί ισχυρές κοινωνικές επαφές. Άλλοι πάλι κρατάνε τα ζητήματα τους ιδιωτικά και υποφέρουν σιωπηλά.

Ενεργή επίλυση προβλημάτων: Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις ευθέως και γρήγορα αναπτύσσουν ένα σχέδιο δράσης. Άλλοι πάλι αρνούνται την πραγματικότητα και ασχολούνται με ανούσια ζητήματα. 

“Με λίγα λόγια, ό,τι σκέφτεσαι, λες και κάνεις έχουν μεγάλη επίδραση στην ευεξία σου,” υποστηρίζει η Gielan.  “Κατανοώντας τα προσωπικά μας αδύναμα σημεία, μπορούμε να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε για να αντιδρούμε καλύτερα και να πληρώνουμε μικρότερο συναισθηματικό κόστος μετά το τέλος του στρεσογόνου γεγονότος.” 

3 τρόποι να αντιδράς καλύτερα σε στρεσογόνες συνθήκες 

Η κοινωνία μας εστιάζει σε μεγάλο βαθμό στην αποτροπή των στρεσογόνων καταστάσεων, αλλά είναι όντως ο καλύτερος τρόπος να χρησιμοποιήσουμε την ενέργεια και τη συγκέντρωσή μας; Οι στρεσογόνες καταστάσεις είναι μέρος της ζωής και όπως υποστηρίζει η έρευνα της Gielan, είναι καλύτερο να ανακαλύψουμε τρόπους για να βελτιώσουμε την αντίδρασή μας. Ακολουθούν μερικές συμβουλές και τεχνικές: 

1. Φέρσου σωστά στο σώμα σου

Αν φέρεσαι σωστά το σώμα σου και λαμβάνεις υγιεινές αποφάσεις για τη διατροφή και την άσκησή σου, θα είσαι σε πολύ καλύτερη θέση να αντιδράσεις σε αγχωτικές συνθήκες με υπομονή και ηρεμία. 

Μια υγιεινή διατροφή με φυσικά συστατικά (φρούτα, λαχανικά και κρέας χαμηλών λιπαρών) θα βελτιώσει την ισορροπία βιταμινών και θρεπτικών συστατικών για να υποστηρίξει τόσο τη σωματική, όσο και την γνωστική λειτουργία. 

Η άσκηση μετράει επίσης. Είτε πρόκειται για βάρη, τρέξιμο ή οποιοδήποτε άθλημα, η σωματική δραστηριότητα σου επιτρέπει να καταναλώνεις ενέργεια και να εξισορροπείς τις ορμόνες σου. Επίσης, αποτρέπει το μυαλό σου να εστιάζει στο στρες. 

2. Σκέψου πριν δράσεις 

Παρόλο που κάποιοι άνθρωποι σου λένε να λειτουργείς με βάση το ένστικτό σου, αυτή δεν είναι μια καλή συμβουλή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν είσαι επαρκώς εξοπλισμένος για να δράσεις άμεσα. Αλλά παίρνοντας μια βαθιά ανάσα και παίρνοντας λίγο χρόνο για να σκεφτείς την κατάσταση, θα βρεις την κατάλληλη αντίδραση. 

3. Επικοινώνησε με τους άλλους

Η επικοινωνία είναι το κλειδί στην ελλιπή διαχείριση του στρες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν τείνεις εκ φύσεως να εσωτερικεύεις το στρες σου και να κρατάς τα προβλήματα για τον εαυτό σου. 

Η απλή πράξη της επικοινωνίας με τους άλλους σου επιτρέπει να μιλάς για τα προβλήματά σου και να τα βλέπεις από άλλη οπτική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μπορείς να καταλήξεις σε καλύτερη λύση. Αυτό προϋποθέτει ότι επικοινωνείς με τους σωστούς ανθρώπους, καθώς το αντίθετο μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση. 

Οι αντιδράσεις σου έχουν αξία 

Δεν μπορείς πάντα να ελέγχεις την πηγή μιας στρεσογόνας κατάστασης, αλλά μπορείς να ελέγξεις την αντίδρασή σου. Το πώς αντιδράς στο στρες θα επιδράσει σημαντικά στη γενική ευτυχία και ευεξία σου. Ανάπτυξε ουσιαστικές στρατηγικές και τεχνικές για να διαχειρίζεσαι τις προκλήσεις που η ζωή σου φέρνει. 

Για να λαμβανεις τα καλύτερα άρθρα μας στο email σου, γράψου στο Newsletter μας.

Διάβασε ακόμα:

Αυτοπραγμάτωση: Η σημαντικότερη ανάγκη του ανθρώπου

Πώς αντιμετωπίζουμε σωστά τους δύσκολους ανθρώπους

Author(s)

  • Anna Johansson

    Αρθρογράφος

    Η Anna Johansson είναι αρθρογράφος, ερευνήτρια και σύμβουλος επιχειρήσεων.