Στα επόμενα 2 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να περιορίσεις τη χρήση συσκευών τεχνολογίας.
-Τι εναλλακτικές έχεις για να το κάνεις μια για πάντα.


Πρόκειται δυστυχώς για κάτι που συμβαίνει γύρω μας, και πρέπει όλοι να παραδεχτούμε: Η επιδημία ψυχικών ασθενειών που αντιμετωπίζουν όλο και περισσότεροι, παίρνει μεγάλες διαστάσεις.

Είναι πράγματι δύσκολο να μάθουμε τον λόγο που συμβαίνει αυτό το φαινόμενο, αλλά η αρχή έγινε περίπου το 2012, την εποχή που τα smartphones μπήκαν για τα καλά στην ζωή μας και όλοι μας τρέχαμε να τα αποκτήσουμε. Δηλαδή, η αρχή του κακού έγινε όταν η τεχνολογία μπήκε στην ζωή μας full time.

Αν αυτό πράγματι αποτελεί την πηγή του κακού, τότε τα νέα είναι καλά γιατί ο τρόπος που εμείς οι ίδιοι χρησιμοποιούμε τα κινητά μας, ή ο τρόπος που το κάνουν τα παιδιά μας, μπορεί να αλλάξει αν το θέλουμε.

Παρακάτω θα βρεις 3 τρόπους που θα βάλουν όρια στο χώρο που καταλαμβάνει η τεχνολογία στη ζωή σου.

Κάνε το δωμάτιό σου το μέρος που δεν ακουμπά η τεχνολογία

Όχι κινητά στο δωμάτιο, όχι την ώρα που κοιμάσαι, και κυρίως όχι δίπλα σου. Αν μάλιστα χρησιμοποιείς και εσύ το κινητό σου ως ξυπνητήρι, τέρμα οι δικαιολογίες. Πάρε κανονικό ξυπνητήρι και άσε το κινητό αλλού.

Καμία επαφή με οθόνη κινητού ή υπολογιστή 1 ώρα πριν τον ύπνο

Βάλε στην άκρη όλες τις συσκευές τέτοιου τύπου, 60 λεπτά πριν κοιμηθείς. Οτιδήποτε κάνουμε σε συσκευές τεχνολογίας, έχει επιπτώσεις στην ψυχολογία μας. Επιπλέον, το μπλε φως από τις οθόνες εμποδίζει την έκκριση της ορμόνης του ύπνου και εμποδίζουν τόσο την έλευση όσο και την ποιότητά του.

Ακολούθησε τον κανόνα δύο ωρών

Προσπάθησε να μειώσεις τον χρόνο που περνάς στο διαδίκτυο ή μπροστά από μια οθόνη, εκτός γραφείου. Για την ακρίβεια, προσπάθησε ο χρόνος που περνάς να είναι μία με δύο ώρες μόνο.

Όσο για το τι μπορείς να κάνεις για να χαλαρώσεις; Οι επιλογές πολλές: Μπορείς να πας για περίπατο, να διαβάσεις ένα βιβλίο, να πας μια βόλτα στην θάλασσα ή απλά να δεις το ηλιοβασίλεμα.

Διάβασε ακόμα:

Συμβουλές Για Μία Υγιή Σχέση Με Την Τεχνολογία

Τα 6 Αρνητικά Του Κινητού Σου

Author(s)

  • Jean Twenge

    καθηγήτρια ψυχολογίας

    Η Jean Twenge είναι καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του San Diego.