Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να χτίσεις τη δική σου στρατηγική επιτυχίας.
-Πώς να αξιολογείς τον εαυτό σου αλλά και πώς να διαχειρίζεσαι την αξιολόγηση.


Το να κρατάς τα λάθη σου σαν παράδειγμα προς αποφυγή, είναι σίγουρα αρετή. Όμως, το να κρατάς και τα σωστά σου, είναι σίγουρα δύναμη. Είναι άλλωστε πάντα οι 2 όψεις του νομίσματος: Δεν έχεις μόνο αποτυχίες, αλλά και επιτυχίες και θα πρέπει να ξέρεις τον τρόπο ώστε να μάθεις και από τα δύο, με την ίδια επιμονή και συνέπεια.

Πρέπει να ξέρουμε πότε να λέμε και «μπράβο» στον εαυτό μας, αλλά και πώς να επωφεληθούμε ώστε σιγά – σιγά να οδηγηθούμε στην επιτυχία.

Ιδού λοιπόν, με ποιους 3 τρόπους μπορείς να το κάνεις:

Με το να πιστεύεις και να αξιοποιείς και το θετικό feedback

Σκέψου το εξής: Είσαι σε συνάντηση με τον ανώτερό σου, και σου λέει ποια τρία projects που έχεις αναλάβει πάνε καλά. Στην συνέχεια, σου λέει και ποιο χρειάζεται την προσοχή σου. Εσύ, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι, εστιάζεις στο ένα που χρειάζεται προσοχή και ξεχνάς τα τρία «σωστά» σου.

Αυτό βέβαια, είναι απόλυτα λογικό μιας και έρευνα έδειξε πώς το να λάβεις μια προειδοποίηση για κάτι που δεν κάνεις καλά σε ταρακουνάει, και άρα μένει στην μνήμη σου. Όμως, όσο και αν το θυμάσαι, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό αν δεν βρεις τι πρέπει να κάνεις για να βελτιωθείς.

Ακόμα μια έρευνα ανέφερε ότι σαν εργαζόμενοι, συχνά έχουμε καλύτερη αντιμετώπιση στην θετική κριτική που έχει να κάνει με τα δυνατά μας σημεία. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει το Harvard Business Review το να ακούς θετικά σχόλια μπορεί να σε κάνει να νιώθεις άβολα επομένως, συνήθως κρατάμε μόνο τα αρνητικά. Το να αλλάξεις όμως τρόπο σκέψης θα σε βοηθήσει να δεις και την άλλη όψη: Αυτή της θετικής σου πλευράς.

Με το να το κάνεις αυτό, αμέσως μετά θα μπορέσεις και να περάσεις στο επόμενο στάδιο, που είναι να κρατάς ένα αρχείο με όλο το θετικό feedback που δέχεσαι, ώστε να ξέρεις ποια είναι τα δυνατά σου σημεία. Ο τρόπος που θα κρατήσεις τα αρχεία σου μπορεί να είναι είτε με την μορφή email είτε με απλές σημειώσεις, ό,τι βολεύει εσένα περισσότερο.

Έτσι, κάθε φορά που θα χρειάζεται να βελτιώσεις κάτι θα μπορέσεις να ανατρέξεις εκεί και να θυμηθείς ξανά πώς πέτυχες κάτι στο παρελθόν, ποιο δηλαδή ήταν η στρατηγική σου που έφερε την επιτυχία. Επιπλέον, καλό θα είναι να κοιτάς της σημειώσεις σου συχνά και κάθε φορά να σημειώνεις εκ νέου τι έκανες διαφορετικά, πάντα όμως με θετικό αποτέλεσμα.

Μην φοβάσαι να ρωτήσεις

Αν οι συνεργάτες σου ή οι ανώτεροί σου, δεν σου δίνουν το feedback που χρειάζεσαι, τότε καλό είναι να ρωτήσεις ο ίδιος για την πρόοδό σου, ώστε να έχεις τις σημειώσεις που αναφέραμε παραπάνω. Επιπλέον, μην φοβάσαι να ρωτήσεις πράγματα που θα σε βοηθήσουν να γίνεις καλύτερος και να καταλάβεις τι ακριβώς έκανες σωστά.

Ακόμα μια έρευνα ανέφερε ότι σαν εργαζόμενοι, συχνά έχουμε καλύτερη αντιμετώπιση στην θετική κριτική που έχει να κάνει με τα δυνατά μας σημεία. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει το Harvard Business Review, επειδή νιώθουμε άβολα με την θετική κριτική πολλές φορές την αποσιωπούμε. Αντί για αυτό, σκέψου πως η θετική κριτική σε κάνει να χαρτογραφείς ουσιαστικά το δικό σου πλάνο επιτυχίας (και βέβαια σε κάνει να νιώθεις και περήφανος για εσένα). Ωστόσο, αν το πρόβλημά σου είναι πως η κριτική που έλαβες αν και θετική, ήταν πολύ «γενική», δοκίμασε το εξής: «Ευχαριστώ για τα όσα μου είπες, με βοήθησαν πολύ. Από την άλλη, θα μπορούσες να μου πεις ακριβώς τι έκανε που πιστεύεις ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο; Προσπαθώ να βρω τα δυνατά μου σημεία, ώστε πάνω σε αυτά να κινούμε περισσότερο, για ένα θετικό αποτέλεσμα στην ομάδα».

Μην ξεχνάς να κάνεις ο ίδιος την προσωπική σου αξιολόγηση

Αρκετά συχνά, περιμένουμε από τους άλλους να κάνουν αυτό που μπορούμε να κάνουμε οι ίδιοι. Μην φοβάσαι να αξιολογήσεις ο ίδιος τα λάθη και τα σωστά σου. Αν και είναι στην ανθρώπινη φύση να εστιάζουμε στα αρνητικά μας, πρέπει να είμαστε δίκαιοι και να αξιολογούμε τον εαυτό μας, όπως αξιολογούσαμε έναν συνάδερφό μας ή έναν φίλο.

Αν σου είναι δύσκολο να θυμάσαι τη στρατηγική που ακολούθησες σε ένα project, απλά δοκίμασε να γράφεις τα βήματα που έκανες σε ό,τι σου έχει ανατεθεί. Ανάτρεξε στις σημειώσεις σου και αξιολόγησε ο ίδιος τις κινήσεις σου. Φρόντισε να σημειώνεις τι δούλεψε κάθε φορά και τι σου βγήκε αρκετά εύκολα, σαν στρατηγική. Έτσι, θα έχεις μάθει από τα σωστά σου με τον ίδιο τρόπο που μαθαίνεις από τα λάθη σου.

Διάβασε ακόμα:

3 Τρόποι Για Να Χρησιμοποιείς Τους Στόχους Σου Προς Όφελός Σου

Ξέχνα τους στόχους. Εστίασε στη διαδικασία.

Author(s)

  • Elizabeth Yuko

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Elizabeth Yuko είναι συγγραφέας, συντάκτρια στο Thrive Global και ειδική σε θέματα υγείας.