Στο επόμενο 1 λεπτό θα μάθεις:

-Πώς σε συμβουλεύει να σκέφτεσαι η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής αν δίνεις Πανελλήνιες.
-Σε ποιά Γραμμή Υποστήριξης να απευθυνθείς αν νιώθεις ότι “ζορίζεσαι”.


Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι που σίγουρα ισχύει. Το όποιο δυσάρεστο συναίσθημα νιώθεις την περίοδο που δίνεις πανελλήνιες εξετάσεις είναι φυσιολογικό και αποδεκτό. Η Άρτεμις Τσίτσικα, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής προτείνει τις τρεις παρακάτω θετικές σκέψεις, οι οποίες μπορεί να αποδειχθούν βοηθητικές σε εσένα, τώρα που συμμετέχεις στις Πανελλαδικές: 

Θετική Σκέψη Νο1: Οι δυσκολίες έχουν πάντα μια θετική πλευρά 

Σκέψου ότι αναλαμβάνουμε δράση, όταν έρθουμε αντιμέτωποι με μια δυσκολία και τη μεγαλύτερη πρόοδο την κάνουμε τότε. Τα δύσκολα εξάλλου δεν διαρκούν για πάντα.

Θετική Σκέψη Νο2 : Νιώσε ότι κάνεις το καλύτερο που μπορείς

Παίζει σημαντικό ρόλο πώς αντιλαμβάνεσαι την κατάσταση που συμβαίνει. Έχε θετική σκέψη, διατήρησε το κέφι σου και μια όμορφη καθημερινή ρουτίνα, καθώς κι ένα σωστά δομημένο πρόγραμμα. Το σίγουρο είναι ότι η κατάσταση αυτή θα ξεπεραστεί και μέσα από μια τέτοια εμπειρία μπορείς να σμιλέψεις τον χαρακτήρα σου και να αποκτήσεις ανθεκτικότητα. Σκέψου επίσης ότι κάνεις το καλύτερο που μπορείς – μια ειλικρινή προσπάθεια προς τον στόχο – και αυτό είναι αρκετό.

Θετική Σκέψη Νο3: «Ξαναπαίξε» στο μυαλό σου μια αγαπημένη στιγμή 

Σου προτείνουμε μια άσκηση χαλάρωσης που βοηθά πολύ. Σε ένα δωμάτιο με ησυχία, κάθισε σε οποιοδήποτε σημείο επιλέξεις, στηρίζοντας την πλάτη σου και άρχισε να αναπνέεις αργά και βαθιά, από τη μύτη, χαλαρώνοντας όλο το σώμα. Σκέψου ένα ήρεμο και πολύ όμορφο μέρος, όπως μία ηλιόλουστη παραλία το καλοκαίρι. Σκέψου ευτυχισμένες στιγμές ή επιτυχίες στο παρελθόν, που σου έδωσαν χαρά και διώξε κάθε αρνητικό συναίσθημα. 

Επικοινώνησε έξυπνα

Σε κάθε σου προβληματισμό μην απομονώνεσαι. Επιδίωξε να μοιράζεσαι τις σκέψεις και τους προβληματισμούς σου με ανθρώπους γύρω σου – γονείς, φίλους, καθηγητές. Μπορείς επίσης να συμμετέχεις στην πλατφόρμα we-knowhow.gr και να τηλεφωνήσεις στη Γραμμή ΜΕΥποστηρίζω 80011 80015 καθημερινά 9.00-15.00 χωρίς χρέωση.

Η Άρτεμις Κ. Τσίτσικα είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Εφηβικής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Εφηβικής Υγείας στη Β΄ Παιδιατρική Κλινική Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού». Είναι επίσης Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής (Ε.Ε.Ε.Ι.) www.youth-med.gr και Διευθύντρια των Προγραμμάτων Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής Σχολής  ΕΚΠΑ «Στρατηγικές Ανάπτυξης Εφηβικής Υγείας» και «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» www.youth-msc.gr . Έχει τιμηθεί με είκοσι (20) επιστημονικά βραβεία και διακρίσεις. Είναι συγγραφέας επιστημονικών άρθρων και κεφαλαίων σε επιστημονικά συγγράμματα και προσκεκλημένη ομιλήτρια σε πολυάριθμα Ελληνικά και Διεθνή επιστημονικά συνέδρια.

Το ερευνητικό της έργο εστιάζει σε θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής των εφήβων στη χώρα μας. Υπήρξε συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Έρευνας EUNEΤ ADB, η οποία διεξήχθη σε επτά (7) Ευρωπαϊκές χώρες και αφορούσε τις διαδικτυακές συμπεριφορές υψηλού κινδύνου, καθώς και επικεφαλής του Προγράμματος ΕΣΠΑ «Αριάδνη» www.youth-health.gr και άλλων προγραμμάτων που αφορούν την άθληση, τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, τη σεξουαλική αγωγή, τους εμβολιασμούς κ.α., καθώς και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων για την ψηφιακή παιδεία και τη χρήση τεχνολογίας, τη βία, τον εκφοβισμό και τη ρητορική του μίσους. Είναι Ιδρυτική Επιστημονική Υπεύθυνος της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.), Β΄ Παιδιατρική Κλινική Παν/μίου Αθηνών, Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού» από την έναρξη της λειτουργίας της (Νοέμβριος 2006) έως και σήμερα. Η δομή της ΜΕΥ έχει λάβει διάκριση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ως βέλτιστη πρακτική και τηρεί τα standards για τις «φιλικές για νέους» υπηρεσίες του Π.Ο.Υ. (youth friendly). Έχει την επιστημονική επιστασία του Οργανισμού «Μαζί για την Εφηβική Υγεία» www.youth-life.gr  και είναι μέλος του Δ.Σ. και εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Συμμαχία της ENACSO (European NGO Alliance for Child Safety Online http://www.enacso.eu). 

Διάβασε ακόμα:

Έφηβοι σε καραντίνα

Ποτέ Μην Πιέσεις Έναν Έφηβο Να Διαλέξει Επάγγελμα

Author(s)

  • Φλώρα Κασσαβέτη

    Δημοσιογράφος Υγείας και Ευεξίας

    Η Φλώρα Κασσαβέτη είναι δημοσιογράφος υγείας ευεξίας. Υπήρξε Αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και περιοδικό Παιδί και Νέοι Γονείς και στα site Τhriveglobal.gr και Bestofyou.gr του Ομίλου Αntenna.