Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Γιατί να εντάξεις την αισιοδοξία στην κουλτούρα της εταιρείας.
-Πόσο σημαντική είναι η καλή συνεργασία για την αποτελεσμαιτκότητα της ομάδας.


Το να είσαι καλός συνεργάτης είναι κρίσιμη ικανότητα για την επιτυχία σε πολλές δουλειές, όποιο κι είναι το αντικείμενό σου, η κουλτούρα της εταιρείας σου ή η θέση που κατέχεις. Η αποτελεσματική ομαδική εργασία απαιτεί καλούς τρόπους συμπεριφοράς, όπως η υπομονή και η διαλλακτικότητα, αλλά έρευνες αποκαλύπτουν ότι υπάρχουν επίσης συναισθηματικές πτυχές της καλής ομαδικής εργασίας που συνήθως παραβλέπονται. Οι πιο παραγωγικές ομάδες είναι αυτές που μπορούν να συνεργαστούν και να εναρμονιστούν σε ένα ευρύτερο όραμα και αυτό ξεκινά με την καλλιέργεια συναισθηματικής νοημοσύνης στο χώρο εργασίας.

Ακολουθούν 3 συναισθηματικές δυνάμεις που επιτρέπουν σε μια ομάδα να είναι αποδοτική, αποτελεσματική και δυναμική

Προσοχή στο συναίσθημα

Η επιστήμη δείχνει ότι το να δίνεις προσοχή στα συναισθήματα των συναδέλφων σου μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει την ομάδα σου να βελτιώσει την παραγωγικότητα και την απόδοσή της. Σε μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Organizational Behavior and Human Decision Processes, μια ομάδα ερευνητών από το NYU, το Harvard, και άλλα ιδρύματα εξέτασαν 40 ομάδες εργαζομένων για να εντοπίσουν μοτίβα στην επικοινωνία και την αλληλεπίδραση. Διαπίστωσαν ότι οι ομάδες με συναισθηματικά συντονισμένους managers ήταν πιο αποτελεσματικές και οι οι ομάδες που έδειξαν κοινωνική ευαισθησία ήταν από αποδοτικές και επιτυχημένες. 

Θετική στάση

Οι στρεσογόνοι παράγοντες του εργασιακού χώρου είναι αναπόφευκτοι σε κάθε καριέρα, αλλά έρευνες αποδεικνύουν ότι η δημιουργία μιας κουλτούρας θετικότητας και αισιοδοξίας μπορεί να βοηθήσει τις ομάδες να δουν τον ευρύτερο στόχο και να δουλέψουν καλύτερα μαζί για να τον πετύχουν. Σε μια πρόσφατη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Center for Positive Organizational Scholarship and the Ross School of Business at the University of Michigan, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ένταξη θετικών πρακτικών στο χώρο εργασίας μπορεί να συμβάλλει στη δημιουργία μιας πιο οργανωμένης και αποτελεσματικής κουλτούρας. Άλλες έρευνες έχουν επίσης αποκαλύψει ότι τα άτομα που έχουν θετικά συναισθήματα για τους συναδέλφους τους είναι πιο πιθανό να δουλεύουν σκληρά και να αισθάνονται ικανοποιημένοι με την καριέρα τους. 

Αίσθηση σκοπού 

Παρόλο που είναι σημαντικό να συνδέεσαι συναισθηματικά με τους συναδέλφους σου, πολλοί ερευνητές υποστηρίζουν ότι είναι εξίσου σημαντικό να συνδέεσαι και με τη δουλειά που κάνεις και αυτό μπορεί να σε κάνει καλύτερο μέλος της ομάδας. Μια έρευνα του 2015 αποκάλυψε ότι οι εργαζόμενοι είναι σημαντικά πιο παραγωγικοί, όταν νιώθουν καλά με τη δουλειά που κάνουν και άλλες έρευνες έχουν αποδείξει ότι η αίσθηση σκοπού στο επάγγελμά σου οδηγεί σε πιο ουσιαστικά αποτελέσματα. Βιώνοντας το αίσθημα του σκοπού, ως μέλος της ομάδας, οι συνάδελφοί σου είναι πιο πιθανό να αφιερωθούν στα project τους και να συνεργαστούν για έναν κοινό σκοπό.

Διάβασε ακόμα:

Το κρυφό προνόμιο του να είσαι καλός ακροατής στη δουλειά

3 Απρόσμενοι τρόποι να κάνεις διάλειμμα από τη δουλειά

Author(s)

  • Rebecca Muller

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Rebecca Muller είναι συντάκτρια του Thrive Global.