Ο τρόπος που βλέπουμε την άσκηση έχει άμεση επίδραση στη συμπεριφορά μας και στο αν θα διατηρήσουμε τη ρουτίνα άσκησής μας μακροπρόθεσμα. Γι’ αυτό το λόγο, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εξετάσουμε και να αναπλαισιώσουμε μερικές από τις πιο αρνητικές σκέψεις που κάνουμε σχετικά με την άσκηση. Η αναπλαισίωση, μια ψυχολογική παρέμβαση που χρησιμοποιείται για να αλλάξει τους αρνητικούς τρόπους σκέψης, συνήθως αποτελεί κομμάτι της διανοητικής συμπεριφορικής θεραπείας, αλλά ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι έχει ισχυρή επίδραση και στις “προκατειλημμένες μας σκέψεις” σχετικά με την άσκηση, όπως ότι δεν έχουμε χρόνο. Αναπλαισιώνοντας τις σκέψεις μας γύρω από τη γυμναστική μπορούμε να μειώσουμε τα αρνητικά συναισθήματα, να ενισχύσουμε την πρόθεσή μας να κινηθούμε και να γίνουμε πιο ενεργοί στην καθημερινή μας ζωή

Αν δυσκολεύεσαι να δεις τη σωματική άσκηση θετικά, αυτές οι απλές αλλαγές θα σε βοηθήσουν. 

Αντικατάστησε την “ασκηση” με “κίνηση” 

Μήπως ο όρος “ασκηση” σε αποτρέπει να φτάσεις στο μέγιστο των δυνατοτήτων σου; Όταν σκέφτεσαι τη λέξη, ίσως τη συνδέεις άμεσα με μια προπόνηση μιας ώρας ή ένα μεγάλης απόστασης τρέξιμο. Όταν αποκτάς σταδιακά τη νοοτροπία της κίνησης, ίσως είναι πιο εύκολο να αναγνωρίσεις ότι ακόμα και λίγη άσκηση μετράει. Πάρε τις σκάλες, αντί για το ασανσέρ, περπάτα αντί να οδηγήσεις ή απλώς σήκω από το γραφείο σου και κάνε λίγο stretching. Όλα αυτά είναι ουσιαστικοί τρόποι για να κινηθείς. 

Σκέψου την προπόνησή σου ως μορφή αυτοφροντίδας

Γιατί είναι ακριβώς αυτό! Βρίσκοντας χρόνο για να κινηθούμε, κάνουμε κάτι σημαντικό για τον εαυτό μας και βάζουμε σε προτεραιότητα την ευεξία μας. Και με δεδομένη τη σχέση μεταξύ σωματικής και ψυχικής υγείας, όταν κινούμαστε, επωφελείται και ο εγκέφαλός μας. 

Θυμήσου: Δεν πρέπει-μπορείς 

Αυτή η απλή αλλαγή στο λεξιλόγιό σου μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά. Αντί να σκέφτεσαι ότι πρέπει να περπατήσεις ή ότι πρέπει να κάνεις τα βήματά σου για σήμερα, αξιοποίησε την ευκαιρία και σκέψου ότι μπορείς να πας για τρέξιμο σήμερα αν θες ή ότι έχεις ένα σώμα που σου επιτρέπει να τρέξεις. Αυτή η αλλαγή θα σου επιτρέψει να δεις τα θετικά και θα σου θυμίσει ότι εσύ έχεις τον έλεγχο.

Διάβασε ακόμα:

Πώς να προστατεύσεις την ακοή σου

Πώς άλλαξε η πανδημία τις συνήθειες διατροφής και σουπερμάρκετ των Ελλήνων;

Author(s)

  • Jessica Hicks

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Jessica Hicks είναι συντάκτρια του Thrive Global.