Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:

-Πώς να ρωτάς όσα θέλεις χωρίς να προκαλείς άγχος.

-Γιατί ορισμένες ερωτήσεις μας αγχώνουν.


Υπάρχουν άπειρες ερωτήσεις που όλοι κάνουμε όταν θέλουμε να ανοίξουμε μια συζήτηση. Όμως ενίοτε, αντί να βοηθηθείς από αυτό που ρώτησες και να χαλαρώσεις την ατμόσφαιρα, καταλήγεις το όλο θέμα να σου γυρνάει μπούμπερανγκ. Ειδικοί βρήκαν ποιες είναι οι πιο στρεσογόνες ερωτήσεις που όλοι κάνουμε αλλά και τι μπορείς να ρωτήσεις αντί για αυτές, για να πετύχεις τον σκοπό σου.

Παρακάτω θα τις βρεις όλες.

Σταμάτα να ρωτάς: «Τι δουλειά κάνεις»;

Αυτή η ερώτηση είναι κλασική αλλά αδιάκριτη. Αν ρωτήσεις κάτι τέτοιο κάποιον που μόλις γνώρισες, θα του δώσεις την εντύπωση ότι θεωρείς πως η δουλειά του τον χαρακτηρίζει, αναφέρει μεταξύ άλλων η επικοινωνιολόγος Jay Sullivan.

Ρώτα καλύτερα: «Τι θα ήθελες να μου πεις για τον εαυτό σου;»

Ο γνωστός παρουσιαστής Terry Gross, είπε σε πρόσφατη συνέντευξή του στους New York Times ότι η συγκεκριμένη ερώτηση, είναι αφορμή για να ανοίξουν άπειρες συζητήσεις και μάλιστα με πολύ ευγενικό τρόπο. Εξάλλου, ο συνομιλητής σου θα σου πει μόνο όσα θέλει για την ζωή του.

Σταμάτα να ρωτάς: «Θα κάνεις κάτι ενδιαφέρον το Σαββατοκύριακο»;

Είναι πολύ απλός ο λόγος που αυτή η ερώτηση είναι μεγάλο don’t. Τα ενδιαφέροντά μας ποικίλλουν επομένως κάτι που μπορεί να είναι ενδιαφέρον για εσένα, δεν είναι για τον συνομιλητή σου και το αντίστροφο. Το θέμα είναι πως με την ερώτησή σου, ο συνομιλητής σου προς στιγμήν αγχώνεται γιατί αναρωτιέται αν αυτό που μοιάζει ενδιαφέρον για εκείνον, θα μοιάζει αρκετά ενδιαφέρον και για εσένα ώστε να το μοιραστεί μαζί σου. Εξάλλου, αν δεν έχει κανονίσει κάτι, θα νιώσει επιπλέον άσχημα.

Δοκίμασε να ρωτήσεις: «Τι θα κάνεις το Σαββατοκύριακο»;

Με αυτό το τρόπο έχεις αφήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα απάντησης. Η Sullivan λέει σχετικά: «Σίγουρα ο συνομιλητής σου θα ενθουσιαστεί και θα μοιραστεί μαζί σου όσα έχει κανονίσει ή ακόμα και αν απλά έχει προγραμματίσει να κάτσει σπίτι του και να δει παλιές ταινίες». Αν έχεις οικειότητα με τους συναδέρφους σου ή με τον συνομιλητή σου γενικά δοκίμασε να ρωτήσεις πιο στοχευμένες ερωτήσεις όπως για παράδειγμα: «Θα κάνετε κάτι για τα γενέθλια της μαμάς σου το Σαββατοκύριακο»; Έτσι θα νιώσουν ακόμα πιο άνετα μαζί σου, αφού έχεις συγκρατήσει προσωπικές τους πληροφορίες.

Σταμάτα να ρωτάς: «Δεν συμφωνείς και εσύ»;

Συνήθως, όπως αναφέρει η Sullivan, όταν ρωτάμε κάτι κάποιον είναι για να μάθουμε από αυτόν. Με το να ρωτάς: «Δεν συμφωνείς και εσύ»; Είναι σαν να θέλεις κάποιος να σου επικυρώσει την γνώση σου ή την δική σου οπτική γωνία. Το μόνο που θα καταφέρεις, είναι να φανείς αγενής και αυτό σίγουρα δεν το θέλεις.

Αντί για αυτό, ρώτα: «Τι πιστεύεις»;

Με μια μικρή αλλαγή, η ερώτησή σου ακούγεται πιο ευγενική και σίγουρα η άποψη του άλλου, θα σου δώσει extra hints για το ζήτημα.

Διάβασε ακόμα:

Πώς Να Κερδίσεις Τις Εντυπώσεις Στη Ζωή Και Τη Δουλειά

Τα Σημάδια Που Αποκαλύπτουν Ότι Κάποιος Σε Συμπαθεί

Author(s)

  • Alexandra Hayes

    Συντάκτρια Thrive Global

    Η Alexandra Hayes είναι συντάκτρια του Thrive Global.