Στα επόμενα 3 λεπτά θα μάθεις:
– Γιατί πρέπει να σκέφτεσαι τι μπορείς να κάνεις ακόμα καλύτερα
– Την αξία του feedback στη βελτίωση του εαυτού σου και την επίτευξη των στόχων σου
Η νέα χρονιά είναι εδώ κι εσύ σίγουρα συνειδητά ή ασυνείδητα κάνεις μια αναδρομή σε όσα έγιναν τους τελευταίους 12 μήνες στη ζωή, την καριέρα, την οικογένεια, τη σχέση, την κοινωνία και όπου αλλού είχες δώσει την προσοχή και τον χρόνο σου. Για να πάρεις δύναμη από όσα πέτυχες αλλά και για να προετοιμαστείς για όσα θέλεις να συμβούν στο επόμενο διάστημα. Ορίστε τι χρειάζεται να σκεφτείς για να ξεκινήσεις θετικά τη νέα χρονιά που μόλις υποδέχτηκες:
1.Ποιες μικρές και μεγάλες νίκες έχεις πετύχει μέχρι τώρα;
Σου θυμίζω, νίκες δεν είναι μόνο τα τεράστια επιτεύγματα. Είναι και όλα τα καθημερινά «θαύματα» που καταφέρνεις. Κάθε τι στο οποίο βάζεις αγάπη και φροντίδα. Κάθε τι που επηρεάζει θετικά εσένα ή και τους γύρω σου. Είναι όλα αυτά που σε φέρνουν πιο κοντά στους στόχους και τα όνειρά σου. Το ξέρεις άλλωστε, πως τίποτα από όσα κάνεις καθημερινά δεν είναι δεδομένο. Ακόμα κι αν εσύ τα αντιλαμβάνεσαι ως «ρουτίνα» στην καθημερινότητά σου, αξίζει να αναγνωρίσεις και να επιβραβεύσεις τον εαυτό σου. Μέσα από αυτή τη θεώρηση θα διαπιστώσεις ότι θα έχεις τη δύναμη να κάνεις όλο και περισσότερα.
2. Τι έκανες και κάνεις καλά;
Ευκαιρία για τον δικό σου προσωπικό «απολογισμό». Σίγουρα καταπιάστηκες με πολλά πράγματα το προηγούμενο διάστημα. Τι έκανες καλά; Τι εφάρμοσες και είχε θετικά αποτελέσματα έτσι ώστε να το επαναλάβεις; Πάρε χαρτί και μολύβι και ξεκίνα από την αρχή της χρονιάς. Κατάγραψε όλους τους στόχους που έχεις πετύχει για να διαπιστώσεις πόσες πολλές δυνατότητες έχεις και με ποιον τρόπο μπορείς να τις αξιοποιήσεις. Αυτή είναι μια «άσκηση» που δουλεύουμε κατά τη διάρκεια των συνεδριών coaching με την οποία θα συνειδητοποιήσεις τα αποτελέσματα που είχες και το πώς εξελίχθηκες στους διάφορους τομείς της ζωής σου.
3. Τι μπορείς να κάνεις καλύτερα;
Είναι ένα ερώτημα, που μπορεί να σε βάλει σε βαθιές και ουσιαστικές σκέψεις, έτσι ώστε να ανοίξεις έναν εσωτερικό διάλογο με τον εαυτό σου. Τι χρειάζεται να αλλάξεις έτσι ώστε να έχεις τα επιθυμητά αποτελέσματα; Ποιος χρειάζεται να γίνεις για να πετύχεις τους στόχους σου; Η διαδικασία της αλλαγής, της ανάπτυξης, της βελτίωσης, κάποιες φορές προκύπτει μέσα από την ανάγκη μας να διορθώσουμε πιθανά λάθη και να αναθεωρήσουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε, έτσι ώστε να απολαύσουμε τα οφέλη που προσδοκούμε. Ώρα για αναθεώρηση και «αλλαγή πλεύσης», λοιπόν. Γιατί κάνοντας το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά, πώς μπορείς να περιμένεις διαφορετικά αποτελέσματα;
Ζήτα ανατροφοδότηση
Απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα, μπορείς να δώσεις μόνο εσύ για εσένα. Καλό θα ήταν επίσης να ρωτήσεις και αυτούς που είναι κοντά σου, συγγενείς, συνεργάτες και φίλους για να σου απαντήσουν πώς βλέπουν εκείνοι τα πράγματα σε σχέση με κεντρικό πρόσωπο εσένα. Η ανατροφοδότηση ή το «feedback» όπως συνηθίζεται να λέγεται, όταν γίνεται καλοπροαίρετα, είναι ένα πολύτιμο «δώρο» που μπορείς να λάβεις από τους δικούς σου ανθρώπους. Καθώς θα δεις τον εαυτό σου μέσα από τα μάτια των άλλων, θα αυξήσεις την αυτογνωσία σου και θα λάβεις πολύτιμα μηνύματα έτσι ώστε να αποφασίσεις πώς θέλεις να κινηθείς στο μέλλον, τι θέλεις να κρατήσεις, τι να αφήσεις πίσω σου ή τι να προσαρμόσεις.
Διάβασε ακόμα:
7 Σημάδια Που Δείχνουν Ότι Είσαι Επιτυχημένος Ακόμα Και Αν Εσύ Δεν Το Καταλαβαίνεις